Liceenii fara inhibitii: sex & drugs & internet

miercuri, 08 martie 2006, 23:46
8 MIN
 Liceenii fara inhibitii: sex & drugs & internet

Cazul elevei de la „Eminescu“ ale carei fotografii sexy facute in toaleta liceului au facut inconjurul Iasului prin e-mail, nu este doar un scandal izolat, intr-o scoala de elita. Atitudinea Ruxandrei, comportamentul amicilor ei care au afisat pozele inclusiv pe un site, reactiile provocate in rindul celorlalti liceeni si chiar discutiile acestora pe un forum initiat de„Ziarul de Iasi“ scot la iveala o lume despre care credeam ca exista doar in filme, nu si in liceele din Iasi. Elevi de 12 sau cel mult 16 ani isi povestesc fara inhibitii intimplarile, in care ingredintele sint sexul si drogurile. Profesorii si parintii refuza insa sa creada ca „asa sint si copiii lor“. Doar specialistii, psihologi sau psihiatri, sint cei care atentioneaza: viata adolescentilor e devianta. Tot acestia propun si solutia. Parintii trebuie sa-si supravegheze mai atent copiii.
Se intimpla in toate liceele din Iasi
O eleva de doar 16 ani este fotografiata in ipostaze sexy de catre colega de banca in toaleta Liceului „Eminescu“. Pozele fotomodelului Ruxandra ajung la fostul prieten al acesteia, Mihail, elev la Liceul de Informatica. In semn de razbunare, acesta raspindeste fotografiile in care Ruxandra isi descoperea lenjeria intima prin e-mail, amicilor sai, liceeni la rindul lor. Ba mai mult, un cunoscut al baiatului, elev la Liceul „Miron Costin“ construieste chiar un site pe care sint afisate pozele Ruxandrei. Asa devine fata de la „Eminescu“, vedeta fara voie si totodata protagonista unui scandal picant. Scenariul este doar un exemplu din viata adolescentilor de astazi, caracteristic de altfel tuturor liceelor iesene, dupa cum declara chiar protagonista scandalului de la „Eminescu“: „Mergeti si la alte licee, asa-zis de elita sa vedeti ce se intimpla! O sa va ingroziti!“, povesteste chiar Ruxandra, eleva in clasa a IX-a. Pina si dascalii recunosc ca boacanele liceenilor de astazi se pot resimti cu accente diferite la orice scoala, indiferent ca este sau nu de elita. „Dascalii de la «Eminescu» sint ghinionisti ca a cazut pacatul pe ei. Ce s-a intimplat cu acea fata si publicarea pozelor ei se poate intimpla in orice liceu, in orice moment“, spune Seryl Talpalaru, directorul Colegiului „Emil Racovita“. In ochii profesorilor si mai ales ai parintilor, adolescentii sint vazuti ca niste copii. Cuminti si frumosi. Lumea lor pare sa fie insa una dubla. Imaginea pe care o afiseaza acasa sau la scoala in timpul orelor nu este de cele mai multe ori aceeasi si in „gasca“ din care fac parte. Aici, nonsalanta ia locul rusinii. Discutiile despre sex nu mai sint tabu, ca acum 20 de ani.
„Care e problema daca fac sex in scoala?“
Lucrurile au evoluat mult, astfel ca elevii se lauda cu relatii sexuale inca de la 12 sau 14 ani. „Care e problema daca Ruxandra sau altele au facut poze sau sex in scoala? Eu am 14 ani si jumatate si am facut acelasi lucru, dar nu in toaleta de la «Eminescu», ci in alt liceu. E viata mea!“, scria pe 3 martie Adela, pe un forum pe internet initiat de „Ziarul de Iasi“, pentru cei interesati de cazul elevei de la „Eminescu“. Iar opinii ca cea a Adelei nu sint putine. „Dreptul de a face sex cu oricine incepe de la 15, nu de la 18 ani“, avertizeaza un alt forumist, care si-a postat mesajul pe 3 martie. Pentru multi dintre liceenii ieseni, Ruxandra a devenit un exemplu de „libertinaj sexual“. Sa faci poze sexy in baia unui liceu, si mai apoi acestea sa fie expuse pe un site, nu e de ici colo. Asa se face ca multi dintre cei care au asistat la scandal i-au luat aparerea, chiar fara sa o cunoasca. „Nu te cunosc, dar, bravo! Nu stiu citi ar fi avut tupeul sa faca ce ai facut tu!“, scria un forumist sub pseudonimul Drakoo. Dezinhibitiile liceenilor merg mai departe decit povestirile despre partide de sex in tolaeta scolii. Chiar Ruxandra, protagonista fotografiilor facute in „Eminescu“ a povestit reporterilor „Ziarului de Iasi“ cum fostul sau prieten Mihail, elev in clasa a X-a, ar fi conectat webcam-ul pe messenger pentru a fi vazut intr-un moemnt de intimitate cu o alta fata. „M-a accesat pe messenger. Avea pornit si webcam-ul. In acest timp, el facea sex cu Catalina“, a povestit Ruxandra un episod pe care cu greu iti poti inchipui ca se petrece intre niste tineri de cel mult 16 ani, niste copii pina la urma.
Internet, sex si droguri
Comportamentul lui Mihail trezeste si el noi intrebari si probleme. Incintati ca fiii lor folosesc noile mijloace de comunicare si informare, precum internetul, posta electronica sau messengerul parintii nu intuiesc insa pina unde se poate ajunge. „Intrebarea care se ridica este in ce scop si cum le folosesc. Accesul la informatie nu trebuie limitat, ci folosit in mod rational si responsabil“, considera profesoara Emanuela Cerchez, de la Liceul de Informatica. Aceasta este de parere ca de cele mai multe ori tinerii nu inteleg care este adevaratul scop al noilor metode de comunicare, care trebuie sa se bazeze pe „bun simt“. „Adolescentii se ascund in spatele unui psudonim, asigurindu-si astfel anonimatul si dispare orice responsabilitate pentru atitudinea folosita pe internet. Exista insa niste reguli de comunicare care tin de bun simt“, spune profesoara Cerchez. Asa isi explica profesoara de la Informatica si folosirea „limbajului mizerabil“, dupa cum spune aceasta, de pe forumul mentionat anterior. Si intr-adevar, forumistii care se dadeau drept elevi atunci cind comentau scandalul din „Eminescu“ nu s-au sfiit sa foloseasca cuvinte „grele“, agresive, unele chiar la adresa colegilor din alte licee. Trebuie spus ca administratorului forumului a incercat sa “filtreze” mesajele interzicind aparitia a cel putin 50 de cuvinte cu conotatii obscene. Cu toate acestea, multi participanti au evitat interdictia, ceea ce denota experienta in folosirea forumurilor ca mijloc de defulare. Toate acestea tradeaza si un mic razboi intre reprezentantii liceelor iesene. „Voi astia de la «Eminescu sinteti jalnici“, spune un alt forumist, Horia, care se da drept elev la Colegiul National. Un „Eminescian“ tine sa raspunda, si nu oricum, ci prin injuraturi la adresa elevilor de la „Negruzzi“, care riposteaza la rindul lor: „Ati vrea voi sa fiti ca noi“. Micile conflicte, dezvaluirile despre partide de sex sau vorbele aruncate sint insa nimic. Elevii vorbesc cu nonsalanta chiar despre consumul de droguri in licee. „Mergeti la «Negruzzi» sa vedeti cum stau seringile in toalete. Si nu sint folosite pentru elevi bolnavi de diabet. Nu e legenda, e adevarat“, povesteste un elev implicat in scandalul Ruxandrei de la „Eminescu“.
Profesorii si parintii se invinovatesc reciproc
Lumea adolescentilor de astazi zugravita in propriile lor cuvinte pare sa nu-i ingrijoreze pe profesori sau pe parinti. Acestia spun ca „boacanele“ adolescentilor sint doar caracteristice virstei. „Este teribilismul virstei“, spune profesoara Mihaela Puiu, de la „Colegiul „Racovita“. „E perioada de rebeliune. La 15, 16 ani sint nauci, au tot felul de curiozitati. Lucrurile se regleaza la 18 ani. Deja in clasa a XII-a sint altfel, sint schimbati in bine“, este de parere profesoara Cerchez. Toate nazbitiile liceenilor tradeaza insa probleme mult mai profunde, pentru care atit dascalii, cit si parintii se disculpa. „Familia are rolul cel mai important in educatie. La scoala sta doar citeva ore pe zi. Acolo avem grija de elev, dar dupa ce iese pe poarta scolii nu-l mai putem controla“, spune profesoara Smaranda Miron, de la „Negruzzi“. „Sint parinti care afla de la profesori ca fiul sau fiica lor face parte din nu stiu ce gasca. Nu e normal. Sint copii care stau pina dupa miezul noptii in internet-cafè. Parintii lor ce fac in timpul acesta?“, se intreaba profesoara Puiu. In timp ce profesorii arunca responsabilitatea educatiei in ograda parintilor, acestia la rindul lor spun ca dascalii ar trebui sa se ocupe si de scoala vietii copiilor. „De aceea ii dam la scoala, nu?“, gindesc cei mai multi parinti. „Profesorii ar trebui sa fie ceva mai atenti la comportamentul copiilor nostri. Din cauza salariilor mici din invatamint, acestia nici nu isi mai bat capul. Vin la scoala, predau lectia si pleaca acasa“, spune mama unui elev de clasa a XII-a, care invata la Liceul „Vasile Alecsandri“. Din aruncarea responsabilitatilor, singurii care au de pierdut sint insa elevii, care se vad uneori in postura de a nu putea comunica nici cu profesorii si nici cu parintii.
E nevoie de regulamente dure si pedepse aspre
Solutii insa trebuie gasite. Directorul Colegiului „Racovita“ crede ca inclusiv dascalii ar trebui sa sanctioneze vehement comportamentele exagerate ale elevilor. „Elevii trebuie constientizati la scoala ca mai au si obligatii. De exemplu, regulamentul scolar este destul de blind. Nu clarifica ce inseamna comportament decent la cursuri, iar atunci cind vrei sa faci ordine te trezesti in postura de Bismarck“, spune Seryl Talpalaru, adaugind ca „elevii sint tentati sa incalce regulile pentru ca au disparut restrictiile reale“. Acesta a dat un exemplu de sanctiune cu un personaj celebru. „Cind fiul Dianei si al Printului Charles a fost prins in camera de camin de la Colegiu cu poze pornografice pe pereti a fost imediat somat: daca nu dispar pina dimineata, studentul va fi exmatriculat. E un exemplu de strictete, de regula care trebuie respectata de oricine ar fi elevul sau studentul“, exemplifica Talpalaru, care pledeaza pentru inasprirea regulamentului si a pedepselor in cazul incalcarii lui.
Alti dascali insa propun solutii ceva mai domoale: rezolvarea problemelor pe cale diplomatica. Una ar fi vizitele cit mai dese la psihologul scolii. „Apoi, parintii si dirigintii sa tina cit mai strins legatura“, propune profesoara Smaranda Miron, de la Colegiul „Negruzzi“. Directorul de la „Racovita“ crede ca excesele copiilor din ziua de astazi sint si o problema a societatii, astfel ca acestia ar trebui confruntati cu exemple pozitive, de reusite in viata.
„Comportamentul tinerilor de azi este deviant”
Adolescentii de astazi au luat-o razna. Aceasta este parerea unor specialisti in psihiatrie infantila. „Cu toata intelegerea fata de teribilismul caracteristic virstei adolescentine, comportamentul tinerilor poate fi considerat deviant. Pina si lor le este foarte greu sa-si gaseasca niste limite in toata nauceala din jurul lor“, spune dr. Adriana Panaitescu, coordonatoarea Departamentului de Psihiatrie infantila de la Spitalul Socola. Aceasta sustine ca modul in care adolescentii isi exprima teribilismul isi are originea in dizarmonia familiilor in care traiesc si in schimbarea ierarhiei valorilor sociale. Adriana Panaitescu nu vede alta solutie in aducerea tinerilor pe calea cea buna decit cu ajutorul familiei. „Intii familia, apoi scoala. Asa este firesc. Un parinte trebuie sa observe la copilul lui tendintele de exces. Vorbesc de o observatie afectuoasa, pentru ca aceste analize trebuie facute cu emotie“, spune dr. Panaitescu. Aceasta considera ca atunci cind parintele nu reuseste sa comunice sub nici o forma cu copilul, atunci trebuie apelat la un specilist, la un psiholog scolar sau chiar un psihiatru. „Cind exista insa relatii armonioase in familie, solutiile se gasesc usor. Un parinte atent reuseste sa-si struneasca copilul“, adauga dr. Panaitescu, accentuind faptul ca prevenirea situatiilor de comportament deviant o pot face in primul rind parintii. Solutia este ca acestia sa-si observe atent si permanent copiii.

Comentarii