Limba hotilor, dictionar explicativ

sâmbătă, 22 septembrie 2007, 00:59
3 MIN
 Limba hotilor, dictionar explicativ

„Un arhiepiscop la primarie“ inseamna, spre exemplu, o persoana cu multi bani, care isi tine portofelul in buzunarul de la spate al pantalonilor. Este limbajul folosit de hoti, prin care acestia isi aleg si ataca victima. Politistii ieseni spun ca sutii au devenit „specializati“ – fura fie numai din mijloacele de transport, fie doar la urcarea in acestea, sau, mai nou, doar de la studenti. 

„O coaja in fata primariei" sau „Un crocodil la caldura". Sint expresii care nu inseamna nimic pentru un calator obisnuit dintr-un autobuz. Pentru unii mesajul este insa clar: prima inseamna ca victima are portofelul in buzunarul din spate al pantalonilor, iar cea de a doua ca telefonul mobil este in buzunarul din interiorul hainei.

Hotii care fura din buzunare sau din posete – sutii, cum mai sint numiti – au un limbaj codat in momentul in care pornesc la atac. Politistii din Compartimentul Furturi din Buzunare (CFB) spun ca acestia nu ies la furat, ci „la cintat". „Situatia ideala pentru ei este ca victima «sa se lase cintata». Adica sa nu fie nevoiti sa-i distraga atentia ca sa poata opera. In cazul in care nu se poate, atunci recurg la «tampon». Unul ii blocheaza calea, iar ceilalti vin din spate si o imping pentru a o distrage", a explicat sub protectia anonimatului un ofiter al CFB.

Ofiterii spun ca victima este denumita simbolic „fraier" daca este barbat, sau „ursoaica" daca este femeie, telefonul mobil este „crocodil", iar portofelul „coaja". „Sint foarte ingrijiti si bine imbracati. Nu dau nimic de banuit daca ii vezi stind linga tine in autobuz. De obicei, cel care fura efectiv ramine in mijlocul de transport, iar ceilalti din grup coboara la prima statie", a explicat agent-sef adjunct Ovidiu Zaharia, din cadrul CFB.

Tamponul, tragatorul, mardeiasul si girofarul

O echipa de suti e formata din doi pina la cinci insi. Fiecare isi are rolul sau bine stabilit. Pe linga cel care face „tamponul" si „tragatorul" – cel care fura efectiv – din echipa mai fac parte „mardeiasul" si „girofarul". Primul e cel care are rolul sa intimideze victima sau pe cel care sesizeaza furtul, iar al doilea da alarma in cazul in care victima si-a dat seama ca este furata sau daca observa vreun politist civil. Semnalul este dat prin expresia „S-a zgiriat!".

Reprezentantii Politiei spun ca marea majoritate a „veteranilor" meseriei au plecat sa actioneze in Occident in anii trecuti, iar acum revin in tara returnati de statele in care au fost prinsi la furat. Cei ramasi in tara s-au specializat insa fiecare pe anumite tipuri de furturi.

„Unii fura doar din mijloacele de transport, altii doar la urcarea in mijloacele de transport. Altii fura numai de la studenti. Circula pe ruta Copou – Tudor Vladimirescu si par studenti. Au la ei mape cu foi, pixuri", a adaugat agent-sef adjunct Zaharia.

Daca auziti astfel de cuvinte, fiti mai vigilenti

Argoul sutilor: „coaja" – portofel; „ploasca" – geanta; „lamii" – bani; „moara" – ceas; „spital" – palton; „caldura" – buzunarul din interiorul hainei; „caraimane" – buzunarele exterioare; „primarie" – buzunarul de la spate al pantalonilor; „fulg" – borseta; „scafa" – mina; „lustra" – palarie; „manusi" – politisti; „trosnitor" – sut; „melc" – inel; „arhiepiscop" – persoana cu multi bani; „tap rosu" – procuror; „limonada" – informator; „croitorie" – furt din buzunare; „ambasador" – complice; „crocodil" – telefon mobil.

Comentarii