„Masacrul” s-a extins in tot Iasul

joi, 23 august 2012, 22:02
5 MIN
 „Masacrul” s-a extins in tot Iasul

Scandalul copacilor taiati de pe bulevardul Stefan cel Mare continua, la trei zile de la defrisare. In timp ce oficialii Primariei sustin in continuare ca teii doborati la pamant reprezentau "o amenintare pentru trecatori", specialistii s-au declarat scandalizati de mutilarea copacilor din oras si de barbaria facuta in centru. In plus, zeci de ieseni transmit mesaje de revolta fata de actiunile municipalitatii.

Explicatia edililor

Taierea a cinci tei de pe bulevardul Stefan cel Mare, acolo unde au inceput lucrarile de modernizare a strazii, incita in continuare spiritele si de o parte si de alta. Viceprimarul Mihai Chirica a explicat ieri ca acei arbori au fost pusi la pamant pentru ca erau uscati si scorburosi. Desi la prima vedere nu pareau a fi un pericol public, copacii au fost transati, iar materialul lemnos urmeaza a fi ars. In imaginile publicate ieri insa de "Ziarul de Iasi" nu se poate vedea macar un singur butuc de copac afectat de putregai, tot lemnul avand aspect perfect sanatos. „Subiectul taiatul copacilor este ca si ucisul unui om. Nimeni nu va fi bucuros cand aude de taiat copacii. Am anuntat ca vom face toaletarea copacilor, in paralel cu lucrarile, ceea ce este un lucru absolut corect. Copacii uscati, in orice stat civilizat si in paduri, pe dealuri si mai ales pe strazi, se taie. Copacii scorburosi, mai ales atunci cand s-au mai intamplat accidente, se taie. Se va taia in orice punct din Iasi in care se executa lucrari", a declarat Chirica. Edilul orasului a anuntat ca astfel de interventii vor continua si pentru restul bulevardului Stefan cel Mare. „Toti copacii care necesita sa fie taiati, vor fi taiati, si care necesita sa fie toaletati, vor fi toaletati. Noua ni se pare ca procedam corect", a mai spus viceprimarul Iasului.

Cine stabileste unde si cum se taie

Dintr-o „inspectie" sumara a reporterilor nostri, facuta ieri in principalele zone din oras, a reiesit ca municipalitatea a taiat si curatat zeci de copaci de pe marginea strazilor. Principalele zone care au ramas fara umbra arborilor sunt cele supuse lucrarilor de modernizare. Pe bulevardul Carol I, Primaria a taiat peste 20 de tei care ar fi fost "uscati si scorburosi". Foarte multi tei au fost taiati si pe soseaua Pacurari, acolo unde strada a fost recent asfaltata. Pe Strada Palat, aproape toti copacii de pe sensul de coborare sunt toaletati consistent. Si strada Oastei, din zona Super Copou, a ramas fara castani. In locul teilor si castanilor au fost plantati copaci, aceste lucrari fiind programate si in continuare. Edilii orasului au explicat ca deciziile privind taierile de copaci se iau in cadrul Primariei, in urma analizei pe care o face o comisie formata din specialisti. „Stabilirea copacului de taiat se face de catre o comisie din Primarie si Spatii Verzi, cu ingineri specializati in domeniu. In aceasta euforie de taiat copacii mai taiem un tei azi (n.r. – ieri) din fata Punctului Termic Sf. Lazar, pentru ca sta pe o conducta de termoficare care s-a spart si din cauza caruia au ramas fara apa 600 de apartamente. Ne-am gandim sa mutam copacul, dar nu am reusit. Sa bagam 200.000 de lei sa mutam conducta, nu avem bani. Am tras concluzia ca trebuie sa taiem copacul", a mai spus Chirica.

Specialistii acuza Primaria

Desi argumentele edililor par rationale, toti specialistii contactati de „Ziarul de Iasi" declara ca nu sunt de acord cu modul in care Primaria taie si curata copacii din oras. Acestia acuza si critica municipalitatea pentru modul in care protejeaza mediul. Mai ales ca, pentru a ajunge la grosimea celor taiati, teii de pe bulevardul Stefan cel Mare au avut nevoie de zeci de ani pentru a creste. „Teiul are o crestere rapida in tinerete, apoi creste moderat. Conform tabelului dentrologic, varsta unui tei se identifica dupa ce raza copacului se imparte la 1,52 milimetri, adica latimea inelului anual de crestere in grosime a teiului", a explicat Ionel Lupu, presedintele Asociatiei dendro-ornamentale „Anastasie Fatu" din Iasi. Acesta este revoltat ca nici macar curatarea copacilor de uscaturi nu este realizata cum ar trebui. „Este o barbarie de nedescris. Crengile copacilor se taie atunci cand inceteaza circulatia sevei in masa lemnoasa. Adica primavara, pana cand incepe inmugurirea, si toamna tarziu, dupa caderea frunzelor. Pe Sararie se taie in veselie coronamentul. Ar trebui sa mai lase din crengi. Ei tund prea tare copacii. Trebuie sa mai ramana 4-5 cioturi de jumatate de metru ca sa iasa mugurii", a mai spus Ionel Lupu. Acesta critica si modul in care Primaria realizeaza replantarile in oras. Mai ales ca suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor este de doar 21,3 mp. Orasul ar trebui sa ajunga pana in 2013 la o medie de 26 mp pe cap de locuitor, in conformitate cu normele europene. „Cu cat e mai batran teiul, cu atat e mai valoros. Devine o amenintare atunci cand cade peste masini. Nu se taie cand trebuie sa se faca loc utilajelor, sa intoarca pe santier. Teii din Copou se usuca pe capete. Serviciul de la Spatii Verzi planteaza arbori foarte tineri, care rezista 4-5 ani si apoi se usuca. Se planteaza in nestire tei", a declarat presedintele Asociatiei Dendro-ornamentale „Anastasie Fatu" din Iasi.

Opinia academicianului Mandache Leucov

Unul dintre cei mai vechi specialisti in domeniu, academicianul Mandache Leucov, s-a declarat la fel de indignat cu privire la „mutilarile" copacilor din oras. „Aceste taieri de copaci sunt de fapt mutilari ale arborilor. Replantarile nu se fac cum trebuie. Ei scot puietii din pepiniera si ii planteaza cum nu trebuie. Nu ajunge apa la radacina, strica trotuarele si ajung sa se prabuseasca pentru ca nu au unde sa se ancoreze. Vad ca arborii nu mai conteaza pentru cei care fac strada", a declarat academicianul Mandache Leucov, fost director la Gradina Botanica. Protestul impotriva acestor taieri continua pe reteaua de socializare Facebook, unde numerosi ieseni s-au alaturat manifestului online. In plus, peste 60 de cititori ai „Ziarului de Iasi" au transmis mesaje cu privire la aceasta „operatiune" controversata a Primariei. Majoritatea cititorilor sunt total impotriva defrisarilor in centrul orasului de dragul pietonalului. „Pomii ne puneau in pericol? Dar pana acum era securizata zona? Sute de cetateni treceau zilnic pe langa acesti copaci. In weekend zeci de copii se joaca pe acolo. Stateam langa o bomba cu ceas?", se intreaba unul dintre cititori, Ana Maria Fociac.

In ciuda protestelor, Primaria va continua defrisarile si toaletarile. Edilii ii indeamna insa pe protestatari sa aiba rabdare pana ce proiectele actuale se vor finaliza, si abia apoi sa vada daca mai ramane ceva de criticat sau nu. Nu va fi insa prea tarziu?

Comentarii