Medicamentele banale, scumpite in fiecare luna

miercuri, 15 octombrie 2008, 00:27
2 MIN
 Medicamentele banale, scumpite in fiecare luna

Fata de acum trei luni, pretul la unele dintre cele mai comune medicamente a crescut chiar si cu 60 la suta. Este vorba de produse care se elibereaza fara prescriptie medicala, cum ar fi banalul algocalmin, antinevralgicul, aspirina sau chiar serul fiziologic. "Nu inteleg cum se poate sa creasca atit de mult. Acum vreo doua-trei luni am cumparat o cutie de algocalmin cu vreo 4 lei. Acum vad ca e 7", se plinge Elena Ion, pensionara.

Farmacistii spun ca ei nu primesc explicatii pentru preturile medicamentelor si ca trebuie sa le cumpere oricum. "E vorba mai ales de OTC-uri (medicamente eliberate fara prespcriptie medicala-n.r.). Noua nu ne zic de ce se scumpesc, dar totul se scumpeste de la o zi la alta, iar bolnavii cronici o constata cel mai bine. La noi oricum preturile sint cit de cit acceptabile", explica sefa unei farmacii de pe Bulevardul Copou.

Unele farmacii au vindut pina de curind medicamente mai ieftine, din stocurile cumparate la preturi mai mici. "Noi am avut stocuri de acum patru-cinci luni. Pe atunci antinevralgicul, de exemplu, era 4,20 de lei cutia, acum a ajuns la 7. Algocalminul a ajuns si el, de la 4 lei la 6,50 de lei. Cresterea nu a fost insa una brusca, ci a fost facuta treptat", a explicat Zina Moraru, farmacista.

Farmacistii afirma ca vina o poarta producatorii straini, care isi formeaza preturile fara sa dea socoteala statului. "De exemplu, la medicamentele de la Zentiva preturile au crescut foarte mult. Daca inainte serul fiziologic romanesc il aveam cu 4 lei, acum cel de la Zentiva costa 15 lei la depozit, fara TVA",  a adaugat Zina Moraru.

"Este vorba de producatorii interni, fabrici romanesti care au fost cumparate de firme straine. Acestea au calculat costurile de productie si au ajuns la concluzia ca trebuie sa majoreze preturile pentru a obtine profit. Mai ales la medicamente fara prescriptie medicala, cum sint aspirina sau paracetamolul, al caror pret nu este impus de stat, producatorii pot sa faca ce vor. Importante firme producatoare romanesti, cum ar fi Sicomedul sau Terapia Cluj, au fost fost cumparate de investitori straini care au cerut aceasta majorare pentru ca fiecare dintre ei doreste sa aiba un profit cit mai mare. Preturile vor ramine asa atit timp cit doresc producatorii", a explicat Gabriela Streit, presedintele Colegiului Farmacistilor Iasi.

Comentarii