Nichita a avut la Securitate numele de cod „Mihai”

Subtitlu

luni, 23 martie 2009, 01:38
4 MIN
 Nichita a avut la Securitate numele de cod „Mihai”

Primarul Gheorghe Nichita a avut angajament semnat cu fosta Securitate si a avut numele conspirativ de "Mihai". Edilul nu a facut insa politie politica. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a decis ca lui Nichita nu i se poate atribui calitatea de lucrator sau colaborator al Securitatii.

Subiectul a fost dezbatut intens in campania electorala de anul trecut. Atunci, Dan Carlan, candidatul PDL la fotoliul de primar, l-a atacat pe Nichita pe tema colaborarii cu Securitatea. Democrat-liberalul stia anul trecut si de numele de cod "Mihai", atribuit lui Nichita, fara a putea sa aduca insa probe concrete in sprijinul acuzatiilor.

"Credeam ca este ca in filme"

Legatura lui Nichita cu structurile vechii Securitati a inceput cind actualul edil era in clasa a XII-a. Atunci, el a depus un dosar pentru a deveni ofiter de Securitate. „Dosarul a fost respins si mi s-a recomandat sa ma duc la tancuri, la Pitesti. A venit cineva, mi-a facut dosarul, dar eu am plecat la facultate, in Bucuresti. Nu stiam eu atunci ce inseamna Securitatea. Credeam ca este ca in filme", a explicat Nichita.

De aceea, sustine acum primarul, nu i s-a parut ciudat ca, in anul doi de facultate, in 1978, a fost abordat de ofiteri ai fostei Securitati. "Mi s-a spus ca sint chemat la decan, ca ma cauta cineva. Acolo era o persoana care mi-a spus ca este de la Securitate, ca stie ca am vrut sa studiez sa devin ofiter. A spus ca invat bine si ca, daca vreau, dupa facultate pot sa devin ofiter de Securitate. Aveam 22 de ani atunci si, sincer sa fiu, faceam pe mine de emotie. Eram un copil venit de la Dorohoi, iar acum un ofiter imi spunea ca pot sa devin ce imi doream. Mi-a mai spus ca voi primi casa, masa si ca trebuie sa muncesc pe specializarea mea. Atunci m-a pus sa semnez ca dupa facultate ma duc la ei. Ofiterul a mai spus ca va trebui sa fiu alaturi de ei pe timpul facultatii si a inceput sa ma intrebe de unii, de altii", a declarat Nichita.

"Sint neconcordante"

Conform adeverintei CNSAS, Nichita a semnat in 1978 si un angajament, el fiind recrutat pentru "supravegherea informativa a studentilor romani din anul 2 de la Facultatea de Hidrotehnica".

"Conform insemnarilor ofiterului, in procesul recrutarii, domnul Nichita Gheorghe «a semnalat unele aspecte privind comportarea, relatii si preocuparile studentilor C.C., Z.A., si M.J., aspecte consemnate in scris». De asemenea, potrivit ofiterului, dupa terminarea facultatii, domnul Nichita Gheorghe «a continuat munca de informare, dupa ce a fost repartizat la Vaslui, la Trustul de Constructii. Incepind cu data de 01.10.1979, subing. Nichita Gheorghe s-a transferat la G.I.G.C.L. Iasi /…/» si «a acceptat sa colaboreze in continuare cu organele» de Securitate", se arata in documentul emis de CNSAS.

Primarul sustine acum ca nu stie cine sint studentii mentionati in documentele Securitatii si ca va cere acces la propriul dosar. "Sint neconcordante acolo. Eu nu am lucrat niciodata la Vaslui. Sa nu fie vreo confuzie. Nici nu am stiut ca am semnat angajament. Nici de numele «Mihai» nu am stiut. Cind spunea Carlan de acest nume in campanie, imi venea sa rid. Se pare ca avea informatii foarte clare. El a fost la putere, eu nu am avut acces la astfel de informatii. Nu am dat niciodata note in scris, nu am luat bani. Credeam ca este o joaca pina mi s-au propus bani. Atunci am refuzat si am renuntat la tot", a completat Nichita. El a mai spus ca s-a mai intilnit o data cu ofiterul pe care l-a intilnit in biroul decanului.

"A cerut referinte despre colegii de camera, despre niste colegi straini, dar i-am spus ca nu sint probleme. Am iesit atunci in oras. Nu stiu ce a putut sa scrie el in raportul lui de activitate. Am discutat multe, ca la o bere. Dar nu am spus nimic de rau de nimeni", a adaugat Nichita.

Conform datelor CNSAS, Nichita a fost abandonat din reteaua informativa la inceputul anului 1983, deoarece a furnizat putine note informative si a refuzat sa mai colaboreze. Nichita sustine ca a mai avut o incercare de a se inscrie la Scoala de Ofiteri de Securitate in 1981 sau 1982. "Am fost la ei sa vad ce pot face pentru a deveni ofiter. Eram tinar, casatorit, aveam primul copil, dar nu aveam casa, stateam in chirie. Am discutat cu sotia, si am renuntat", a afirmat Nichita.

Comentarii