O mie de ieseni au trecut prin Laboratorul somnului

Subtitlu

marți, 06 aprilie 2010, 23:30
7 MIN
 O mie de ieseni au trecut prin Laboratorul somnului

De cite ori nu ati stat de veghe din cauza ca sotul dormea ca „un tractor pe cimp" in pat linga dumneavoastra?! De cite ori, din cauza vecinului, nu ati batut in teava de la calorifer numai ca sa aveti un pic de liniste sa va odihniti?! Dincolo de nervii si poate zimbetele pe care o astfel de situatie le-ar putea stirni, sforaitul este de cele mai multe ori un simptom de boala care daca nu este tratata poate duce chiar la moarte. Formele grave de apnee de somn pot fi tratate, chiar daca nu vindecate in totalitate. Spitalul de Pneumoftiziologie din Iasi are un Laborator de polisomnografie in cadrul caruia orice persoana poate afla daca sufera de apnee de somn sau nu. In cei aproximativ sase ani de cind functioneaza laboratorul pe aici au trecut peste o mie de persoane in cautarea unui tratament.

Amenintat cu divortul din cauza sforaitului

Marian are 46 de ani si a ajuns la medic trimis de sotie. Sint casatoriti de aproximativ doi ani si, pina de curind, femeia a suportat cu stoicism sforaiturile ingrozitoare ale barbatului. Situatia a devenit mai dramatica in momentul in care femeia a nascut un copil care sta in aceeasi camera cu cei doi. Sforaiturile tatalui trezesc permanent copilul care incepe sa plinga. Drept urmare se trezeste si tinara mama si nu mai doarme nimeni cu exceptia barbatului pe care nimic si nimeni nu-l poate trezi. „Sotia mi-a spus sa vin la medic pentru ca nu mai rezista nici ea, nici copilul. Mai in gluma, mai in serios, mi-a spus ca daca nu rezolv problema o sa dea divort", a povestit suparat barbatul. Marian spune ca a mai fost casatorit o data, insa prima sotie a decedat. Desi a sforait toata viata, prima sotie nu i-a reprosat nimic. Acum insa trebuie sa gaseasca o solutie. Barbatul nu se poate muta in alta camera pe timpul noptii pentru ca aceasta e ocupata de fiica lui. A cautat pe internet metode de a scapa de sforait si le-a incercat pe toate. „Mi-am cumparat un ceas care trebuia sa trimita un electrosoc in momentul in care incep sa sforai si asa ma trezeam si nu mai sforaiam. L-am purtat o noapte degeaba. Dimineata ceasul deja nu mai avea baterie de cit functionase, dar eu n-am reusit sa ma trezesc la nici unul dintre electrosocuri si am sforait foarte tare toata noaptea", a mai spus Marian. In disperare de cauza barbatul a venit la medic. A ajuns la Laboratorul de polisomnografie de unde medicii i-au dat acasa pentru o noapte un aparat numit poligraf care a inregistrat reactiile barbatului in timpul somnului nocturn. A doua zi s-au interpretat informatiile si pacientului i s-au facut recomandari. „Pacientul va trebui sa ia aceleasi masuri ca un altul care are apnee de somn usoara. Primul lucru pe care il poate face este sa doarma cu un dispozitiv de avansare mandibulara, cum au boxerii pentru a se dilata caile aeriene. De asemenea, se pot face interventii chirurgicale la nivelul faringelui care au ca scop reducerea tesutului in exces si largirea faringelui. Se pot scoate amigdalele, se poate face faringoplastie sau o interventie de rigidizare de val palatin cu radiofrecventa", a declarat conf.dr. Daniela Boisteanu, sefa Sectiei III a Spitalului de Pneumoftiziologie, sectie in care se afla Laboratorul de polisomnografie. Barbatul spune ca cel mai probabil sforaitul i se trage de la stres. Lucreaza in politie de 26 de ani si abia de aproximativ un an s-a apucat de cura de slabire, tocmai din cauza sforaitului. E hotarit insa sa-si rezolve problemele prin orice mijloace si sa-si faca sotia si copiii fericiti.

Pauzele de respiratie pot duce chiar la infarct

Apneea de somn este o afectiune a aparatului respirator care se manifesta prin pauze respiratorii repetate in timpul somnului. Conform medicilor, sforaitul este un simptom al acestei afectiuni. In acelasi timp insa sforaitul poate sa atraga atentia si asupra altor boli de care poate pacientul nu stie ca le are. De altfel, cei mai multi dintre pacientii care au ajuns in laboratorul de polisomnografie au fost trimisi de alti medici, mai ales de cardiologi. „Pauzele in respiratia nocturna pot fi foarte dese si de lunga durata. Am avut pacienti care nu respirau mai bine de un minut. Reluarea respiratiei se face cu zgomot, iar in acel moment este foarte periculos pentru ca se poate sparge un vas de singe in creier sau pacientul poate face chiar infarct. Toate problemele vin de la obezitate. Din cauza excesului de grasime gitul se ingusteaza in interior. In timpul somnului muschii se relaxeaza si in inspir peretii gitului se lipesc, lucru care duce la asfixie mecanica. Acest lucru se poate intimpla de sute de ori intr-o singura noapte", a adaugat conf.dr. Boisteanu. Medicii spun ca in aceste pauze de respiratie organismul nu mai primeste oxigen, lucru care duce la multe alte afectiuni, tulburari de metabolism, diabet, hipertensiune arteriala, infarct, accident vascular cerebral sau tulburari de ritm cardiac. „E un cerc vicios pina la urma. De la obezitate se ajunge la apnee de somn, de aici la boli cardiovasculare sau diabet. Una o determina pe alta", a mai spus medicul. Sforaitul este de cele mai multe ori un semnal de alarma.

A refuzat sa doarma „cu elefantul" si a murit

Mihai are 75 de ani si de multi ani are probleme cu inima. Spune ca a sforait de cind se stie, dar nu a dat importanta acestui lucru. De-a lungul vietii a facut de doua ori infarct, iar vizita la cardiolog a devenit o obisnuita. In urma cu o luna cardiologul l-a trimis la Laboratorul de polisomnografie. Aici medicii au descoperit ca barbatul are apnee de somn. Pentru ca in cazul sau nu se poate vindeca, solutia este ca tot restul vietii sa doarma cu o proteza respiratorie atasata la un aparat special. „Nu e deloc incomod somnul, dimpotriva, acum ma trezesc mult mai odihnit dimineata. Proteza imi da senzatia ca vine aer de la un geam deschis spre parc", povesteste barbatul. Nu toate cazurile insa au un final fericit. Un sef de post dintr-un alt judet a fost diagnosticat cu apnee de somn in forma severa, insa a refuzat sa se trateze. Barbatul a plecat din spital fara sa-si ia si proteza respiratorie, spunindu-le medicilor ca el nu vrea sa doarma cu „elefantul". La putin timp de la diagnostic barbatul a decedat in timpul somnului, din cauza lipsei oxigenarii corecte. Medicii spun ca doar prejudecatile ii impiedica pe unii pacienti sa refuze protezele. Cei care vor sa fie sanatosi pentru mult timp isi accepta problema si o rezolva prin proteza respiratorie. Un fost luptator sportiv, foarte solid si proaspat casatorit a fost adus la spital de sotia sa. Femeia nu mai putea dormi deloc. Daca initial sforaitul nu o lasa sa adoarma, apoi tinara a inceput sa se sperie de pauzele in respiratie pe care le vedea la sotul sau. Nopti intregi si le-a petrecut „pazindu-l" pe acesta de frica sa nu moara in somn. La trei luni dupa ce barbatul a ales proteza respiratorie cei doi s-au intors bucurosi la medic la control ca isi rezolvasera problemele. Medicii au mai relatat despre cazul unui barbat de 45 de ani care a refuzat initial proteza pentru ca i se parea foarte incomoda. A plecat din spital si in momentul in care a vrut sa porneasca masina a adormit cu capul pe volan. Barbatul suferea de apnee de somn si din aceasta cauza nu reusea sa se odihneasca niciodata, somnul era agitat. Drept urmare, omul se trezea mai obosit decit atunci cind adormea si nu de putine ori atipea in cele mai neasteptate locuri. Cind s-a trezit dupa trei ore si si-a dat seama ca nici nu se miscase din fata spitalului a realizat ca are o problema grava. De trei ani doarme cu proteza respiratorie si nu mai are astfel de probleme. „Apneea provoaca un somn deloc odihnitor, iar a doua zi, la munca, omul nu mai e in stare de nimic, la volan adoarme. S-a demonstrat ca cele mai multe accidente rutiere care s-au intimplat din cauza adormitului la volan se datoreaza apneei de somn", a precizat conf.dr. Boisteanu.

Cum se pune diagnosticul si unde trebuie sa se adreseze pacientul

Persoanele care vor sa vada daca au apnee de somn trebuie sa se adreseze medicilor din cadrul Laboratorului de polisomnografie din Sectia III a Spitalului de Pneumoftiziologie. Aici diagnosticul de pune prin doua metode. Pentru polisomnografie pacientul trebuie sa doarma o noapte in laborator si prin intermediul unor aparate se inregistreaza pe timpul noptii respiratia si modul in care este oxigenat organismul pacientului, in special creierul si inima. Cealalta metoda, mai comoda pentru pacienti, este instalarea unui aparat cu care el poate dormi la domiciliu. A doua zi, se intoarce cu aparatul si medicii analizeaza datele inregistrate. Spitalul nu are decit doua astfel de aparate. In cazul in care diagnosticul este de apnee usoara primul pas pe care trebuie sa-l faca pacientul este sa slabeasca si astfel sa-si mai elibereze caile respiratorii.

Daca este o apnee severa, cu complicatii, pacientul trebuie sa poarte un aparat de ventilatie cu presiune pozitiva pe durata somnului, respectiv o proteza respiratorie, uneori chiar toata viata. Aceste proteze nu se produc in Romania si pina acum medicii le-au avut din donatii si le-au dat gratis catre pacienti.

Aproximativ 250 de pacienti le-au primit asa, alti 400 si-au cumparat singuri, iar restul inca nu au tratament. „Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu deconteaza costul acestor proteze si din pacate pacientii trebuie sa-si faca singuri rost de ele. In tari ca SUA si Germania soferii profesionisti, pilotii, conductorii de tren sint obligati sa-si faca un control si daca se descopera ca sufera de apnee sint obligati sa se trateze si sa foloseasca proteza. La noi nici nu exista disciplina de medicina somnului. O proteza cu presiune fixa costa in jur de 2.500 de lei, iar cea cu presiune adaptata si cu minicalculator e cam 5.000 de lei", a adaugat conf.dr. Boisteanu.

Comentarii