Primaria intra in jocurile de fond funciar

sâmbătă, 23 septembrie 2006, 00:25
4 MIN
 Primaria intra in jocurile de fond funciar

Sedinta maraton a comisiei locale de fond funciar de ieri s-a incheiat cu rezultate neasteptate.
Astfel, primarul Gheorghe Nichita a anuntat ca va ataca doua dintre cele mai controversate hotariri adoptate de comisia judeteana de fond funciar, hotariri care au tinut zile la rind prima pagina a presei locale. De asemenea, comisia locala a deschis mina ieseana de aur, incepind punerile in posesie in zonele rezidentiale ale orasului.
Pe de alta parte, membrii comisiei au analizat indeaproape improprietarirea unui cetatean cu 3,63 mp in fata blocului, respingind totodata 80% din cererile de retrocedare depuse de cetateni.
Hotaririle referitoare la Danescu si Rapaport, atacate in instanta
Comisia locala de fond funciar a analizat ieri doua dosare primite de la comisia judeteana. Unul continea documentatia in baza careia Floarea Danescu a primit 20 ha in Copou, pe un amplasament deja revendicat. „Am solicitat si noi documentatia care a stat la baza acestei hotariri a Comisiei Judetene. Abia acum am primit-o. Se vede clar ca aceasta persoana nu a avut niciodata teren acolo. I s-a propus un amplasament la Movileni, dar l-a refuzat. Apoi a mai refuzat la Rediu si ajuns in Copou. Nu este corect si vom ataca hotarirea in instanta“, a explicat Nichita.
Dosarul Floarei Danescu a fost foarte mediatizat in urma cu citeva luni. Femeia a solicitat retrocedarea unei suprafete de teren in Valea Lupului. Terenul de acolo era insa ocupat de alti proprietari, de aceea lui Danescu i s-au propus mai multe amplasamente pe care aceasta le-a refuzat. Pina la urma, femeia a primit printr-o hotarire a comisiei judetene de fond funciar 20 ha in Copou.
Terenul era situat in cadrul Statiunii Didactice si Experimentale „Vasile Adamachi“ si avea o valoare estimata la citeva milioane de euro. Mai mult, suprafata atribuita lui Danescu se suprapunea cu o proprietate recunoscuta de aceeasi comisie judeteana, dar apartinind mostenitorilor boierului Alexandru Badarau.
Atunci, fostul prefect Radu Prisacaru a anuntat ca hotarirea nu va mai fi pusa in aplicare. Dimpotriva, hotarirea ar fi trebuit sa fie modificata, Floarei Danescu urmind sa i se acorde teren in alta parte. „Hotarirea mergea mai departe. Nu s-a luat nici o masura pentru modificarea ei. La ultimele discutii se vorbea de schimbarea amplasamentului linga proprietatea lui Badarau“, a mentionat Nichita.
Acesta a mai spus ca in instanta va ajunge si hotarirea comisiei judetene prin care mostenitorii lui Elias Rapaport primeau 37 ha de teren in cadrul „Podgoriei Copou“ SA, in Sorogari. Vechiul amplasament al lui Rapaport era situat in comuna Tomesti, comisia judeteana de fond funciar dispunind insa punerea in posesie la Iasi.
Sefii Prefecturii au motivat mutarea terenului pe Sorogari prin mai multe hotariri judecatoresti obtinute de mostenitori si prin lipsa de teren disponibil in Tomesti. „Am analizat in cadrul comisiei locale documentele primite de la Prefectura si am luat decizia de a ataca in instanta hotaririle prefectului prin care Danescu a primit 20 ha in Copou si mostenitorii lui Rapaport au primit 37 ha tot in Copou. Noi avem pe Iasi foarte multe cereri de retrocedare si nu avem destul teren. Nu putem permite sa primeasca altii care nu au avut niciodata teren in Iasi“, a declarat primarul Gheorghe Nichita.
Noul prefect, Nicusor Paduraru sustine ca inca nu este pus la punct cu activitatea institutiei pe care o va conduce pentru a putea comenta actiunea Primariei. „Este optiunea lor. O sa analizam. Eu nu pot raspunde de deciziile luate inainte de a fi prefect, dar daca institutia a luat o decizie gresita vom vedea ce este de facut“, a precizat Paduraru.
Validare pentru 3,63 mp

Membrii comisiei locale de fond funciar au analizat ieri 233 de dosare depuse la legea 247. Dintre acestea, cele mai multe au fost respinse. „Comisia a decis sa propuna respingerea a 186 de dosare din mai multe motive. Astfel, multe dintre ele erau incomplete. Au fost situatii in care tot dosarul de revendicare era format doar dintr-o cerere.
Totodata s-a decis si aminarea a 10 dosare pentru a fi completate cu schite ale vechiului amplasament. Cu actele actuale nu s-a putut identifica exact suprafata“, a precizat Denisa Barbascu, seful serviciului „Juridic“ al Primariei. Aceasta a mai spus ca printre dosarele acceptate de comisie au fost si citeva suprafete din cadrul statiunilor de cercetare.
Astfel, comisia a recunoscut dreptul de proprietate al Cameliei Airinei, Gabriel Airinei si Eugeniei Vechiu pentru o suprafata de 6 ha. Acestia au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament, in cadrul SCDVV. Tot in cadrul aceleiasi statiuni a fost recunoscut dreptul de proprietate si pentru George Zagan, Trifan Zagan, Octavian Zagan si Radu Zagan. Acestia urmeaza sa primeasca o suprafata de 2,8 ha de teren. O alta suprafata importanta va fi primita de Paraschiva Alupoaei si Elena Burdia. Acestora li se va retroceda o suprafata de 3 ha din interiorul SCDVV.
Comisia a analizat ieri si a propus retrocedarea unor suprafete de teren si din Statiunea Dancu. Aici, Ioan Luca si Ioan Badea vor primi 4,5 ha, respectiv 2 ha. Alte 2 ha din cadrul aceleiasi statiuni vor fi retrocedate catre Adrian Baculea. La polul opus, printre dosarele analizate si admise de comisia locala au fost si suprafete extrem de mici.
Astfel, Adrian Popa a solicitat si va primi 3,63 mp, reprezentind cota indiviza a blocului in care locuieste. De altfel, multe din dosarele admise de comisie au fost cereri de retrocedare pentru cote indivize de la blocuri.

Comentarii