Proprietarii de la Aeroport se cred pe Coasta de Azur

Subtitlu

vineri, 11 februarie 2011, 10:28
3 MIN
 Proprietarii de la Aeroport se cred pe Coasta de Azur

Proprietarii din zona Aeroportului solicita sume uriase pentru terenurile necesare extinderii aerogarii. Desi respectiva suprafata nu poate fi utilizata decit ca teren agricol, in zona existind restrictii de construire, acest lucru nu i-a oprit pe cei care urmeaza a fi expropriati sa solicite in medie aproape 130 de euro pe metru patrat. Cele 14 persoane fizice si doua societati comerciale care detin teren in zona de extindere a Aeroportului au prezentat reprezentantilor Consiliului Judetean o lista cu solicitarile pe care le au. Suma totala solicitata de catre cei care urmeaza a fi expropriati este de aproximativ 5,42 milioane de euro, pentru 4,07 hectare, la care se adauga alte 0,19 hectare pe care sint amenajate diverse constructii. "Pe ordinea de zi a sedintei de miine (astazi – n.r.) vor figura si doua proiecte care vizeaza exproprierile din zona Aeroportului. Pentru acest demers, CJ a prevazut alocarea a 3,47 milioane de lei, adica 821.400 de euro. Suma a reiesit in urma analizei unor evaluatori recunoscuti ANEVAR. Valorile unitare pentru teren si constructii sint similare celor utilizate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania", a declarat Sebastian Tataru, purtatorul de cuvint al CJ.

Cea mai mare suma este solicitata de omul de afaceri Giani Canschi. Acesta a solicitat 3,8 milioane de euro pentru aproximativ un hectar pe care sint amenajate o hala de reparatii, o hala de depozitare, un depozit si un spatiu administrativ. Canschi si-a evaluat terenul la aproximativ 1,5 milioane de euro, constructiile la 390.000 de euro, bunurile mobile la 235.000 de euro, iar relocarea la 207.000 euro. Bunurile sint detinute impreuna cu sotia sa, Gabriela, si firma detinuta de cei doi, SC Geprocon SRL. Valoarea stabilita de evaluatorul angajat de CJ, PFA Grecu A. Vasile, este de circa 530.000 de euro. Omul de afaceri s-a declarat nemultumit de suma pe care urmeaza sa i-o ofere CJ si a declarat ca se va adresa justitiei. "Eu lucrez cu firma de avocatura Ionescu si Asociatii din Bucuresti. Ei s-au ocupat de acte. Nu stiam de suma oferita de cei de la CJ. Oricum, 530.000 de euro mi se pare o suma fara comentarii. Nici nu pot sa comentez. Asta este, justitia va lamuri problema. Avem o multime de cheltuieli pe care le-am facut de cind ne zoresc cu acele terenuri. Am platit pentru avocati, pentru evaluatori, pentru radieri de ipoteci. In doi ani am platit circa 30.000 de euro", a declarat Giani Canschi. In zona mai detin proprietati Marinel Gorgu (5.000 mp teren), Marian Liviu Pintea (5.000 mp teren), Ilie Nicorici (5.000 mp teren si 232 mp constructii), Constantin Badelita (5.000 mp teren), Andrei Pogor (5.000 mp teren), Gicu, Elena, Costica si Cristina Dumitrache (1.281 mp teren), Cristina si Codrin Boghean (371 mp teren), Ionelia Zaharia (23 mp teren) si SC Metalkid SRL (4.603 mp teren si 563 mp constructii).

Investitorul imobiliar Bogdan Cihodaru spune ca pretul unui metru patrat de teren in zona nu ar trebui sa depaseasca 40 de euro. "Un metru patrat de teren in acea zona costa si 30-40 de euro. Atunci cind apar constructii, atunci normal ca pretul urca. Daca exista si firme care isi desfasoara activitatea si le este ingreunata activitatea, trebuie luat in calcul si acest lucru. Suma corecta trebuie sa tina cont de intreg prejudiciul creat, nu doar de valoarea terenului sau a constructiilor. Daca iti blocheaza o afacere, este normal sa ceri mai mult. In cazul exproprierilor, importanta nu este evaluarea facuta de un expert, ci de o hotarire a unui judecator", a afirmat Bogdan Cihodaru.

Pentru comparatie, pe site-ul www.properties-spain.com, de exemplu, un teren de 17,5 hectare, in zona Costa del Sol, dar nu aproape de mare, in apropiere de orasul Malaga, in Spania, se poate cumpara cu 2 milioane de euro. Un teren aproape de mare si de autostrada, de 9400 mp, se vindea cu 1,9 milioane de euro. In Franta, pe Coasta de Azur, un teren de 9600 mp, cu vedere la mare, aproape de terenurile de golf, se poate lua cu 1,6 milioane de euro. (Marius PARCIU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii