Reglementari importante privind centralele si repartitoarele

vineri, 12 mai 2006, 22:29
2 MIN
 Reglementari importante privind centralele si repartitoarele

Actualul guvern pare sa aiba o noua viziune privind viata la bloc. Astfel, potrivit unei reglementari recente, locatarii apartamentelor debransate de la sistemul centralizat nu vor mai fi obligati sa plateasca pentru caldura data de tevile ce le tranziteaza locuintele. Noile reglementari modifica si conditiile pentru montarea repartitoarelor pe caloriferele locatarilor. Concret, un act normativ aparut recent stipuleaza ca, intr-un imobil, pentru montarea repartitoarelor este necesar acordul a 80% din proprietari. Modificarile la montarea repartitoarelor sint importante, mai ales ca, pina la 31 iulie 2007, toti locatarii bransati la CET vor trebui sa-si instaleze aceste aparate de masura a agentului termic.
Nici izolarea nu mai e obligatorie
„Intr-un fel este o masura care-i dezavantajeaza pe clientii CET”, a spus Constantin Ciofu, directorul UFET din cadrul CET, referitor la netaxarea caldurii degajate de tevi. Directorul uzinei spune ca tevile de la cei debransati elibereaza o anumita cantitate de caldura, care va fi achitata, de acum, tot de cei ramasi la sistemul centralizat. Pina in aceasta iarna, sefii asociatiilor de proprietari ii puteau pune la plata si pe posesorii de centrale termice. Valoarea taxei varia de la un imobil la altul, fiind de citeva sute mii lei, lunar. Mai exista si o alta varianta, ca cei cu centrale sa izoleze tevile pentru ca acestea sa nu mai emane caldura in apartamentele debransatilor. Acum nu mai exista nici aceasta obligativitate.
Obligatoriu cu repartitoare, pina in iulie 2007
O alta modificare se refera la numarul de proprietari care trebuie sa isi dea acordul pentru montarea repartitoarelor de caldura intr-un imobil. Pina acum, pentru contorizarea unei scari era nevoie de acordul tuturor proprietarilor. Conform modificarilor recente, firmele care se ocupa de montarea repartitoarelor au nevoie acum de semnatura a doar 80% din locatari. „Cei care refuza sa-si monteze aceste aparate vor plati mai mult la factura de energie termica. Oricum, pina in vara lui 2007 toti locatarii vor fi obligati sa-si monteze repartitoare”, a afirmat Ciofu. Montarea repartitoarelor de costuri a demarat in Iasi acum citiva ani. Pe piata de profil exista mai multe firme care pot instala astfel de aparate. La un apartament cu doua camere, costurile de montare sint de aproximativ 4-5 milioane lei, fiind posibila si plata in rate. Specialistii sustin ca montarea acestor aparate aduce mai multe avantaje. In primul rind, pe baza lor se stabileste mai fidel ce cantitate de energie s-a folosit pentru incalzirea fiecarei locuinte in parte. In acelasi timp, se poate face si economie, aparatele fiind prevazute cu robinete care pot scadea sau chiar inchide total consumul de agent termic.

Comentarii