Adrian Nastase este interesat de privatizarea Petrotub

miercuri, 26 februarie 2003, 00:00
5 MIN
 Adrian Nastase este interesat de privatizarea Petrotub

Ieri, la sediul Petrotub a avut loc o intilnire a membrilor Consiliului de Administratie (CA) al societatii. La discutii a fost prezent administratorul special al firmei, Teodor Roscin Sever, consilierul primului ministru Adrian Nastase pe probleme de industrie. Problemele discutate in cadrul CA s-au referit la aspecte de natura organizatorica, precum si la previziunile legate de piata de desfacere a tevilor in contextul cresterii periodice a pretului la materia prima si incercarea societatii de a-si vinde produsele pe pietele de desfacere cistigate pina acum.
"Discutiile mai prelungite s-au referit la programul de restructurare a societatii. Acest plan reprezinta o consecinta a unor masuri luate de APAPS care, la un anumit interval de timp, intocmeste un astfel de program pentru a vedea situatia societatilor pe care le are in portofoliu", a declarat Vlad Clapa, purtatorul de cuvint al Petrotub.
Planul de restructurare al societatii, care se intocmeste pe un termen de doi ani, va fi prezentat APAPS care, probabil, il va cuprinde in caietul de sarcini aferent privatizarii. "Planul de restructurare nu inseamna o redimensionare a personalului, ci cuprinde o serie de masuri economice, financiare si organizatorice care sa corespunda solicitarilor de moment", a precizat Vlad Clapa.
In cadrul unei conferinte de presa, administratorul special Teodor Rocsin Sever a punctat o serie de probleme importante prin care trece acum Petrotub. Astfel, acesta a declarat ca varianta privatizarii "la pachet" a societatii Petrotub si a Combinatului Siderurgic Resita (CSR) este inca de actualitate si ca, surpinzator, aceasta idee a fost propusa de o parte a sindicatelor din Petrotub. "Am beneficiat de momentul extrem de important si anume cel al revenirii actiunilor de la CSR in proprietatea APAPS. In urma acelei privatizari au avut loc o serie de manifestari, pe probleme sociale care, cu sprijinul actualului Guvern, au fost depasite. Dupa preluarea actiunilor de catre APAPS, starea de lucruri de la CSR este aproape dezastruoasa. De aceea, la Resita este prezenta o comisie compusa din proiectanti, tehnologi si alti specialisti, care face o evaluare a stadiului actual al utilajelor si al utilitatilor, cit si o preliminare a unor eventuale cheltuieli pentru repunerea in functiune a combinatului. In clipa cind acest audit va fi gata, reprezentantii Petrotub si ai APAPS vor lua cunostinta de el si, impreuna cu cei de la Resita, se vor gindi la o strategie de unire a acestor unitati. Rezultatele vor fi prezentate spre analiza primului ministru intr-un raport, cu propuneri punctuale. Vom astepta parerea domniei sale in legatura cu utilitatea acestei actiuni. In conditiile in care toata lumea va aprecia aceasta unificare, rezulta ca in discutia privatizarii Petrotub vor intra ambele unitati. Va fi vorba despre intocmirea unor caiete de sarcini separate si se va respecta procedura care presupune o privatizare la pachet a acestor doua societati. Este vorba despre o privatizare atipica, deoarece, din cite cunosc, in tara nu s-a mai petrecut o privatizare la «pachet»", a declarat Teodor Rocsin Sever.
Specialistii din Petrotub sint de parere ca, in contextul actual, cind preturile la materia prima cresc alarmant, vor rezista societatile care au in componenta lor o otelarie, care sa le asigure materia prima la un pret convenabil. In conditiile in care tehnologia de la CSR va fi modernizata, se apreciaza ca va asigura materia prima pentru Petrotub in proportie de pina la 80%.
Pina ca acest plan sa fie realizat, ieri, la Petrotub s-a discutat despre o eventuala procurare a taglei de la combinatul ISPAT Sidex, in conditii care sa nu produca Petrotub in pierderi. "Am mai purtat discutii si cu ucrainienii de la DNK – cu care am avut senzatia ca s-a ajuns la o intelegere. Din pacare, acesta «pace» a durat doar trei zile, dupa care si-au reasezat gindirea vis-a-vis de preturi si au continuat strategia de majorare continua a preturilor.
Petrotub poate onora multe comenzi, dar depinde de tagla care este in societate", a apreciat Teodor Rocsin Sever.
Tichete de masa pentru tevari
Posibilitatea acordarii tichetelor de masa pentru salariatii Petrotub este inca in studiu. Aprecierea a fost facuta de catre administratorul special, care a precizat ca se va gasi solutia pentru ca salariatii sa beneficieze de acest drept. "Exista citeva conditii stipulate in lege – in situatia in care statul este proprietarul unitatii – care sa permita sau nu acordarea tichetelor de masa. Nu putem sa eludam legea! De aceea, trebuie sa vedem ce solutie putem gasi pentru a acoperi neajunsurile provenite din activitatea societaii care, in clipa aceasta, nu permit acordarea de tichete de masa. Precizez ca se lucreaza la un material care, cred, va duce la rezolvarea problemei" a precizat Teodor Rocsin Sever. In baza legii administrarii speciale, Petrotub poate beneficia de esalonarea datoriiolr, ceea ce ar conduce, in mod direct, la sansa de acordare a tichetelor de masa.
Petrotub va accede intr-o mare familie de tevari
Conform afirmatiilor facute de ministrul Ovidiu Musetescu, societatea Petrotub va fi scoasa la privatizare in luna mai. Faza actuala este de depunere a scrisorilor de intentie din partea societatilor interesate, 21 la numar pina in acest moment. "Una dintre problemele importante este ca la intocmirea anuntului si darea lui spre publicare, criteriile care sa stea la baza accesului la caietul de sarcini sa fie teribil de stricte si bine puse la punct, tocmai in ideea de a elimina firmele care nu au nici o legatura cu productia de tevi. Cred ca Petrotub trebuie sa acceada intr-o familie de tevari care este deja constituita, care are o productie diversa, care are o piata asigurata si care are o capacitate financiara mare. Acum, in lume se produce unificarea diverselor unitati de acelasi profil, in ideea realizarii unor structuri care sa reziste pe piata. Ideal este ca si Petrotub sa faca parte dintr-o astfel de familie", a declarat administratorul special al Petrotub.
Acesta a completat ca la privatizarea societatii este posibil sa se inscrie Asociatia tevarilor din Rusia, cu a carei reprezentanti administratorul special se va intilni in urmatoarele zile. Rusii s-au aratat interesati sa cunoasca indeaproape societatea romascana. "Traim intr-o lume a afacerilor si a comertului si cred ca este important este ca Petrotub sa-si pastreze tinuta, oamenii, profilul de activitate si, in general, activitatea sa fie profitabila", a declarat Teodor Roscin Sever.
Legat de data la care societatea va fi privatizata, administratorul special a apreciat ca termenul de incepere a negocierilor si de selectie a firmelor participante se apropie. Perioada trebuie judecata tinind cont numarul de participanti selectati pentru negocieri, de ritmul in care se negociaza, precum si de problemele care pot sa apara in aceasta perioada. "La privatizarea Sidex, negocierile au durat in jur de sapte luni. Insa Petrotub este o societate care merge, care nu are probleme deosebite, care este interesanta, care beneficiaza de un colectiv de oameni bine pregatiti. De aceea, nu cred ca va fi vorba despre o perioada prea lunga", a spus administratorul special al societatii.
Acesta i-a asigurat pe angajatii Petrotub ca atit el, cit si persoanele aflate in anturajul primului ministru, nu si-ar permite sa gindeasca la o privatizare a Petrotub alta decit cea care ar face ca aceasta societate sa functioneze la parametri. "Petrotub reprezinta acum mireasa care este curtata si ceruta de gineri adevarati. Important este ca alegerea ginerelui sa fie cea mai buna", a spus, in gluma, Teodor Rocsin Sever. (Lucia CRAINICU)

Comentarii