APAPS rupe „iubirea” dintre Petrotub si CS Resita

marți, 03 iunie 2003, 23:00
3 MIN
 APAPS rupe „iubirea” dintre Petrotub si CS Resita

Ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu, a afirmat luni ca este posibil ca Petrotub sa nu mai fie lansata la privatizare „la pachet” impreuna cu Combinatul Siderurgic Resita (CSR). „Acum, cind am vorbit de privatizare la Resita, au aparut si alti clienti. Exista si posibilitatea vinzarii doar a CSR. Sint citeva firme de prim rang din Europa care solicita combinatul de la Resita. Avem si un investitor rus care doreste sa ?si asume investitia de acolo”, a declarat Ovidiu Musetescu.
Atitudinea din acest moment a sefului APAPS este in opozitie cu declaratiile oficiale pe care le-a facut, in urma cu mai putin de doua luni, precum ca cea mai buna solutie pentru cele doua societati ar fi aceea a privatizarii la pachet. Opinia sa de atunci a fost sutinuta si de administratorul special al Petrotub, Teodor Sever Rocsin care a apreciat ieri ca nu este momentul lansarii unor supozitii pe tema privatizarii marii societati romascane, cu atit mai mult cu cit nu a purtat discutii in acest sens cu ministrul Musetescu. „Am aflat de aceasta declaratie a ministrului Musetescu si urmeaza sa discutam exact motivele unei privatizari separate, de CSR, a Petrotub. Cind am hotarit sa privatizam CS Resita, erau cu totul alte criterii care dictau preturile, era o alta conjunctura economica si politica. In conditiile actuale, nu stiu daca un ?pachet? format din Petrotub si CSR ar mai fi tentant pentru investitori. E drept, Petrotub ar fi ajutat la privatizarea Resitei, insa privatizarea separata a societatii romascane va fi oricum, benefica, interesul investitorilor fata de aceasta societate fiind deosebit de mare”, a declarat administratorul special al Petrotub.
Teodor Sever Rocsin a precizat ca nimeni nu poate stabili un termen de lansare la privatizare a societatii romascane, chiar daca oficialii APAPS au mai transmis astfel de anunturi: „Constat ca sint foarte multe persoane oficiale care declara un termen de privatizare pentru Petrotub. Apoi, sint intrebat si eu, dar nu stiu ce sa spun legat de acest eveniment, pentru ca nimeni nu poate preciza cu exactitate cind se va privatiza Petrotub. Tot ce se poate spune legat de acest fapt, in momentul de fata, este ca Petrotub va fi lansata la privatizare cind se vor indeplini toate criteriile stabilite in acest sens. Apoi vor avea loc negocierile si incheierea contractului de privatizare”, a precizat Teodor Sever Rocsin. In urmatoarele zile, ministrul Musetescu, alaturi de oficialitatile care se ocupa de privatizarea Petrotub, vor hotari daca se va alege varianta eliminarii CSR din cursa pentru privatizare „la pachet”.
Resita este „condamnata” sa alimenteze Petrotub
In timp ce tevarii si, de altfel, toti romascanii asteapta cu interes informatii noi privind privatizarea Petrotub, activitatea societatii a intrat in linie dreapta, ultimele hotariri din Consiliul de Administratie de ieri fiind baza repornirii Laminorului de 6 toli in cea de-a doua jumatate a lunii iunie si, peste citeva luni, a Laminorului de 20 de toli. Aceste masuri sint conditionate si de asigurarea materiei prime, tagla, furnizata in proportie de 80% de CS Resita. Directorul general al CS Resita, inginer Horatiu Voda, declara ca varianta privatizarii la pachet a incurajat angajatii resiteni, cu atit mai mult cu cit aproape 90% din productia lor este destinata Petrotub. „Resita a pornit ajutata de Petrotub atunci cind, in lunile februarie-martie, ne-au trimis fier vechi si ne-au facut niste plati, dar acum este un raport financiar in favoarea noastra, asteptind achitarea de catre Petrotub a circa 30 de miliarde de lei. Sintem avantajati de aceasta colaborare prin aceea ca sistemul a fost gindit unitar, iar investitia facuta la noi in 1994, pe un credit de 35 de milioane de dolari garantat de stat, a facut posibila pregatirea masinii de turnare continua de tagla de mai dimensiuni, care se livreaza in proportie de peste 80% Petrotub. Intre noi exista ?o relatie de iubire pe viata?, iar Resita este ?condamnata? sa alimenteze Petrotub, pentru ca aceasta masina este unica in tara si furnizeaza tagla pentru ceea ce Petrotub prelucreaza si la Laminorul de 6 toli si la cel de 20 de toli. Daca Petrotub vrea sa produca 600.000 de tone de teava, este obligat sa tina cont de materia prima furnizata de noi, mai ales ca, din 2006, se vor reintroduce taxele vamale, iar Uniunea Europeana va contingenta siderurgia”, a declarat Horatiu Voda.
Acesta a apreciat ca nu este in masura sa influenteze decizia APAPS privind privatizarea singulara sau la pachet, dar ca un argument suplimentar la vinzarea la pachet este si acela ca societatile straine interesate de Petrotub au cerut informatii si despre Resita si au depus si scrisori de intentie in acest sens. (Alex NISTOR, Cristiana BORTAS)

Comentarii