Batalia pentru locuri de munca in Spania

joi, 13 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Batalia pentru locuri de munca in Spania

Si in acest an, Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) daruieste romascanilor o sansa de a lucra in Spania. In perioada 17-21 februarie 2003, OMFM realizeaza o selectie a candidatilor pentru locuri de munca in Spania, in domeniul agricol. Concomitent, la Agentiile Locale de Ocupare a Fortelor de Munca din Roman, Piatra Neamt si Tirgu Neamt, se vor organiza preselectiile pentru ocuparea locurilor de munca pe tarim spaniol. Aceste preselectii au loc astazi si miine, la sediul ALOFM, intre orele 8.30 si 16.30. OMFM a precizat ca, "avind in vedere specificul si conditiile de desfasurare, aceasta munca este recomandata femeilor care au o oarecare practica in munci agricole".
Solicitantii trebuie sa-si demonstreze priceperea in agricultura
La preselectie, cei care spera sa obtina un loc de munca in Spania trebuie sa se prezinte cu un dosar care sa contina urmatoarele acte: copie dupa buletin (cu o valabilitate de inca minimum sase luni); copie dupa pasaport (cu o valabilitate de inca minimum un an), cazier judiciar, emis in anul 2003; copie dupa actele de studii si certificatele de calificare, legalizate la notarul public; copie dupa cartea de munca (toate paginile scrise), sau declaratie pe propria raspundere care sa ateste ca solicitantul nu are carnet de munca; dovezi din care sa rezulte ca solicitantul are pamint pe care il lucreaza; recomandari de la persoanele pentru care acesta a lucrat in Spania (daca este cazul); copie dupa carnetul de conducere; adeverinta medicala de la medicul de familie, care sa ateste faptul ca solicitantul este clinic sanatos si ca nu figureaza in evidenta cu boli cronice; un curriculum vitae in limbile romana si spaniola; fisa personala si trei fotografii de tip pasaport. Persoanele care nu au adeverinta de cazier judiciar pot prezenta documentul in zilele in care vor fi chemate la selectia finala. In urma preselectiei de la nivel judetean, persoanele "alese" vor primi o adeverinta necesara selectiei finale, ce va avea loc la sediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca din Bucuresti, strada Valter Maracineanu, nr. 1-3, sector 1.
Duminica nu e obligatoriu zi libera
Cei care vor avea bafta angajarii in Spania vor lucra, timp de trei luni, culegind capsuni, zmeura sau citrice. Pentru munca prestata, ei vor primi, zilnic, un salariu de 28,76 Euro. In zilele in care timpul nu este favorabil si nu se lucreaza, angajatorul nu are obligatia de a plati acest salariu. Daca ziua de lucru, odata inceputa, se suspenda la mai putin de doua ore de la incepere, angajatorul este obligat sa plateasca pentru acea zi 50% din salariu, iar daca munca se suspenda dupa un timp mai mare de doua ore, angajatorul este obligat sa le plateasca lucratorilor salariul integral. Durata de lucru va fi de 39 de ore saptaminal, impartite in 6,5 ore/zi, pentru 6 zile pe saptamina. Este posibil ca lucratorii sa nu aiba, ca zi de odihna, duminica, aceasta putind fi inlocuita cu orice alta zi din saptamina. Cazarea este gratuita, in conditii normale, insa angajatorii pot incasa 10% din salarii pentru a achita contravaloarea gazului metan si curentului electric folosite. Muncitorii trebuie sa plateasca, obligatoriu, intretinerea si 102 Euro pentru transportul pina la frontiera spaniola. De asemenea, ei trebuie sa achite cite 65 de Euro lunar, partea ce corespunde cotei de Asigurari Sociale Spaniole. In plus, salariul de 28,76 Euro/zi este brut si, deci, se impoziteaza si cu 2%, pentru Randamentul Persoanelor Fizice. Contractele stabilesc o "perioada de proba" de 15 zile, decizia finala de angajare apartinind in exclusivitate angajatorului strain. Fiecare persoana care este aleasa pentru selectia finala trebuie sa achite 58 de Euro (in lei), reprezentind contravaloarea examenului medical.
25% din cistigul brut se duce pe impozite si cheltuieli
Dincolo de faptul ca OMFM a remis comunicatul "in ultimul ceas", lasind sanse de selectare doar celor care si-au pregatit deja dosarele, merita precizat faptul ca profitul incasat dupa trei luni de munca migaloasa si grea este extrem de mic, in raport cu "fabulosul" salariu brut zilnic de 28,76 Euro/zi. In trei luni de munca (aproximativ 70 de zile lucratoare), o persoana cistiga un salariu brut de 2013,2 Euro (671 Euro/luna). Din acestia, se scad: 58 Euro (examenul medical), 195 Euro (cota la Asigurarile Sociale Spaniole), 204 Euro (transportul dus-intors), plus un maxim de 10% din salariul lunar, pentru curent electric si gaz metan. Ramin 1.400 – 1.500 de Euro, pentru trei luni de munca. Cu toate acestea, se asteapta ca noua "capsuniada" sa aiba un succes cel putin egal cu cel inregistrat la inceputul anului trecut, cind mii de romani s-au calcat in picioare, pentru un loc de munca in Spania. (Alex NISTOR)

Comentarii