Ca sa plateasca mai putin la intretinere, romascanii nu mai vor femei de serviciu in asociatii

miercuri, 26 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Ca sa plateasca mai putin la intretinere, romascanii nu mai vor femei de serviciu in asociatii

Sumele care trebuie achitate pentru plata intretinerii au adus romascanii la disperare. In consecinta, unii dintre ei au cerut sa se recurga la solutii absurde, pentru a economisi, lunar, chiar si bani ce reprezinta contravaloarea unei piini. La asociatia de proprietari 44, unii dintre locatari au cerut sa fie pastrate doar doua femei de serviciu din cinci, pentru a plati mai putin la cota ce reprezinta cheltuielile cu salariile. Ideea nu va fi pusa in aplicare, deoarece membrii din conducerea asociatiei considera ca nici cele cinci femei de serviciu angajate nu pot face fata celor 44 de scari care trebuie curatate si, in plus, pentru ca daca s-ar lua o astfel de hotarire, proprietarii ar plati mai putin cu doar 6.000 de lei, contravaloarea unei piini. "In anul 1997, asociatia noastra avea angajate, cu carte de munca, 12 femei de serviciu. Era necesara pastrarea lor, pentru ca aceasta este asociatia cea mai mare din Roman si, in plus, fiind situata in zona Pietei Mari, femeile de serviciu au foarte mult de munca. Acum, au ramas doar cinci dintre ele. Pentru salariile personalului si pentru cheltuielile asociatiei, fiecare locatar plateste in jur de 26.000 de lei. Locatarii zic ca platesc prea mult, dar, daca am ramine fara femeile de serviciu, ei nu ar iesi sa curete mizeria din zona. Cine ar plati amenzile date de Sanepid? Daca pastram doua femei de serviciu, ei ar plati cu 6.000 de lei mai putin, insa ar trebui sa se gospodareasca si singuri, sau sa plateasca amenzi de zeci de milioane", spune administratora asociatiei, Lenuta Boeriu.
Cele cinci femei de serviciu care lucreaza in asociatie sint alese dintre cei care aveau datorii de peste zece milioane de lei la intretinere. Fiecare dintre ele are cite trei-patru copii, au soti pensionari sau bolnavi, iar venitul de pe cartea de munca (2.074.000 de lei – net), abia le ajunge pentru a cumpara ceva de-ale gurii pentru familiile lor. Elena Cernescu are patru copii, care sint de virsta scolii, iar Maria Pintileasa are un fiu bolnav de TBC si alti trei copii, tot de virsta adolescentei. Pentru cele doua milioane de lei, ele sint tratate ca niste sclave de catre vecinii lor. "Ne trateaza ca pe niste sclave. Cind iesim sa facem curatenie in gradinile lor, ies toti la balcon si rid de noi. Dar daca ar fi ei in locul nostru, sa vada cum e? In scarile de bloc de linga Piata Mare, parterul e transformat, in fiecare zi, in WC public, pentru ca oamenilor nu le pasa ca traiesc intre microbi. Sint scari unde trebuie sa caram galeti cu apa de acasa, pentru ca locatarii nu vor sa ne dea o galeata cu apa, ca sa le spalam scara. Zic ca au apometre si ca nu isi permit sa consume apa pentru asa ceva", spun femeile de serviciu.
De mentionat este faptul ca o galeata cu apa "de la apometre" inseamna zece litri de apa rece consumati, a caror valoare este de 70 de lei. Conducerea asociatiei 44 a hotarit sa nu recurga la "disponibilizarea" femeilor de serviciu, pentru ca, in caz contrar, amenzile pe care ar trebui sa le suporte locatarii care nu respecta normele sanitare ar fi de cinci pina la 20 de milioane de lei. (Alex NISTOR)

Comentarii