In ciuda razboiului muncitorii romani ramin in Israel

duminică, 14 aprilie 2002, 23:00
2 MIN
 In ciuda razboiului muncitorii romani ramin in Israel

Contrar asteptarilor, muncitorii straini – in majoritate romani – nu parasesc Israelul, desi aceasta tara este zguduita de razboi. Potrivit Ministerului israelian de Interne – care are in atributii supravegherea frontierei – nu exista nici un semn al unui eventual exod al muncitorilor straini care lucreaza in aceasta tara. De fapt, angajatorii particulari au anuntat ca numarul acestora este in crestere, in ciuda deciziei Ministerului Muncii si Afacerilor Sociale de a reduce numarul muncitorilor straini din Israel prin refuzul de a prelungi permisele de munca care expira la finele anului 2001.
Desi familiile muncitorilor romani fac presiuni asupra lor pentru a se intoarce acasa, numarul lucratorilor care parasesc Israelul este doar de ordinul zecilor. Multi muncitori romani care lucreaza in constructii au intimpinat dificultati in a parasi Israelul inainte de expirarea cotractelor de munca, unii dintre angajatori recurgind la mijloace ilegale – cum ar fi refuzul de a le returna suma de 600 de dolari oprita drept garantie – pentru a-i impiedica pe muncitori sa plece acasa inainte de termen, iar altii refuzind sa le inapoieze oamenilor pasapoartele, care sint detinute de angajator.
Romascanii trimit acasa, lunar, peste 5 miliarde de lei
Starea de razboi nu a influentat nici numarul muncitorilor care incearca sa intre ilegal in tara, fie trecind granita dintre Egipt, fie prin aeroportul Ben Gurion, unde pretind ca sint turisti, pelerini sau sositi in vizita la rude.
In jur de 300.000 de straini lucreaza in prezent in Israel, stat cu cea mai ridicata rata a lucratorilor straini dintre toate tarile dezvoltate. Numai 40% dintre acestia lucreaza in mod legal, in timp ce restul intra in Israel cu ajutorul unor vize turistice ori avind contracte de munca temporare, aranjate direct cu agentiile de plasare.
Datele oficiale privind tranzitarea frontierei in 2001 indica faptul ca numarul muncitorilor straini care au intrat legal in tara a crescut la 74.000. Cei mai multi vin din Romania, numarul acestora reprezentind 31% din total, adica aproape 23.000 de lucratori romani, dintre care numarul celor din Roman si zona limitrofa este de ordinul miilor. Conform evidentelor bancare, acestia au trimis acasa, lunar, in medie, peste 5 miliarde de lei. Agentiile de plasare care aduc in Israel muncitori straini cred ca numarul muncitorilor romani va inregistra, anul acesta, o usoara crestere. (Alex NISTOR)

Comentarii