Ministrul Sanatatii verifica situatia Spitalului Municipal

luni, 15 mai 2006, 21:17
3 MIN
 Ministrul Sanatatii verifica situatia Spitalului Municipal

Pina la inceputul lunii iunie, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, efectueaza o serie de vizite in cele opt regiuni de dezvoltare ale tarii. Ieri, Eugen Nicolaescu a venit la Iasi, pentru a participa la o dezbatere privind, in principal, situatia unitatilor sanitare din regiune, inclusiv cea a Spitalului Municipal Roman. La intilnirea de la Iasi au participat reprezentanti din conducerea Directiilor de Sanatate Publica, directori de spitale, reprezentanti ai Prefecturilor si Consiliilor Locale, precum si parlamentari din judetele acestei regiuni. Directia de Sanatate Publica Neamt a fost reprezentata de directorul Constantin Nanu. Dezbaterile au vizat, in principal, evaluarea unitatilor sanitare si identificarea structurilor sanitare care sa raspunda asteptarilor si nevoilor oamenilor, precum si utilizarea eficienta a fondurilor acordate spitalelor. „Evaluarea spitalelor, reorganizarea sau restructurarea acestora au ca scop nu desfiintarea, ci infiintarea acelor sectii de care e nevoie, redimensionarea altor sectii, astfel incit sa se ofere populatiei ceea ce este necesar”, a declarat ministrul Sanatatii.
Desi Spitalul Municipal Roman nu a fost reprezentat la aceasta dezbatere, conducerea unitatii a transmis ministrului Sanatatii o serie de propuneri privind reorganizarea unitatii sanitare, discutate in cadrul Consiliului Medical intrunit pe data de 10 mai. Pentru realizarea indicatorilor optimi, medicii romascani au votat pentru reducerea a sase paturi din sectia Neonatologie, acestea urmind sa fie redistribuite in sectia Cardiologie (un pat) si Medicala (cinci paturi). De asemenea, Consiliul Medical a decis sa dirijeze trei paturi din sectia de Toxicologie in sectia de Anestezie si Terapie Intensiva, cinci paturi – din sectia Endocrinologie la sectia pentru bolnavi diabetici, iar alte cinci paturi – din sectia de Recuperare in sectia de Terapie Intensiva Pediatrica. Medicii au mai propus transformarea sectiei Pneumoftiziologie in sectie de Pneumologie, unde vor fi internate doar cazurile acute. Astfel, cazurile cu TBC vor fi dirijate catre Spitalul Bisericani. Pe lista de propuneri se mai afla punerea in functiune a Blocului Operator al spitalului, fapt care, in opinia medicilor, ar duce la eliberarea unor spatii si va permite mutarea sectiilor Pneumologie, Dermato-Venerice si Oncologie in locatia Spitalului Nou. Astfel, se va elibera o cladire a carei intretinere impunea costuri mari si, prin mutarea acestor sectii, se va putea renunta la o linie de garda. Medicii au cerut sprijinul Ministerului pentru mutarea sectiei Psihiatrie din locatia Spitalului Vechi intr-o locatie comuna cu cea a Spitalului de boli cronice Gidinti, care, la rindul sau, trebuie sa retrocedeze cladirea proprietarului de drept. De asemenea, medicii mai propun asigurarea agentului termic cu centrala proprie in sectia Pediatrie, diminuindu-se, astfel, costurile prin renuntarea la centrala termica a Spitalului Vechi. Pe lista de propuneri inaintata Ministerului Sanatatii se mai numara privatizarea unor saloane si servicii medicale, precum si solicitarea ca spitalul romascan sa fie dotat cu aparatura – inclusiv cu aparatura de inalta performanta – astfel incit sa fie crescuta eficienta actului medical si sa fie reduse zilele de spitalizare si, implicit, costurile.
Pe lista de probleme discutate la Iasi s-a mai aflat si intentia de transferare a plafonului de medicamente compensate si gratuite de la farmacii la medicii de familie. „Medicii de familie vor intelege ca 3.000 sau 4.000 de pacienti inscrisi nu reprezinta o lista rezonabila pentru un act medical de calitate, pentru asigurarea de servicii suplimentare si implementarea programelor nationale. Pentru 1.500 de oameni, insa, vor putea fi acordate servicii medicale mai multe si mai complexe, care vor fi mai bine platite. Precizez ca nu toti medicii de familie vor primi aceeasi suma de bani. Vom aloca fondurile in functie de mai multe criterii: structura bolnavilor din lista, mediul in care isi desfasoara activitatea medicul de familie (rural, urban), structura bolilor, numarul de copii ingrijiti. De asemenea, daca se va muta plafonul de medicamente de la farmacii la medici, nici acesta nu va fi acelasi pentru toata lumea. Banii vor fi distributi pe criterii bine stabilite”, a declarat Eugen Nicolaescu. Romania este, in prezent, singura tara in care mai sint stabilite plafoane pentru medicamentele compensate si gratuite la farmacii. Prezent la intilnirea cu ministrul Sanatatii, prefectul de Neamt Toader Mocanu, a declarat ca vrea ca problemele din sistemul sanitar din judetul Neamt sa fie rezolvate. „Nu voi lasa ca problemele sa ajunga doar ca informatie la ministrul Sanatatii, ci sa se gaseasca si o cale de rezolvare. Eu stiu ca domnul Nicolaescu este ocupat, insa, daca domnia sa nu are timp sa vina si in Neamt, am sa solicit o echipa din cadrul Ministerului care sa evalueze situatia din sistemul sanitar din judet”, a spus prefectul Toader Mocanu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii