Multimilionarii orasului

miercuri, 30 ianuarie 2002, 00:00
4 MIN
 Multimilionarii orasului

In anul 2001, au fost primite si prelucrate un numar de 16.804 declaratii de venit global, pentru care s-au emis si inaintat catre contribuabili 1.221 de decizii cu sume de plata si 15.535 de decizii cu sume de restituit. Rodica Giurgi, director al Administratiei Financiare (AF) Roman, ne-a informat asupra modului in care au fost prelucrate declaratiile de venit global si asupra nivelului financiar al unora dintre contribuabilii romascani. S-a descoperit astfel ca o mare parte dintre romascani nu sint atit de saraci precum spun. Conform declaratiilor de venit global, veniturile anuale globale realizate pot fi grupate astfel:
– doua persoane care au cistigat sume mai mari de 800 de milioane de lei, adica un salariu mediu lunar de mai mult de 65 de milioane de lei;
– o persoana cu o suma cuprinsa intre 500 si 800 de milioane de lei;
– 7 persoane cu sume cuprinse intre 300 si 500 de milioane de lei;
– 30 de persoane cu sume cuprinse intre 200 si 300 de milioane de lei;
– 105 persoane cu sume cuprinse intre 100 si 200 de milioane de lei;
– 277 persoane cu sume cuprinse intre 50 si 100 de milioane de lei;
– 16.382 persoane cu sume de pina la 50 de milioane de lei.
"Mentionez faptul ca aceste cifre nu cuprind veniturile contribuabililor cuprinse in fisele fiscale FF1 pe care angajatorii au avut obligatia sa le regularizeze", a declarat Rodica Giurgi. Ea a mai mentionat ca se mai asteapta alte tipuri de declaratii de venit. "Contribuabilii care realizeaza venituri in afara salariului de baza, sau au realizat venituri de la doi sau mai multi angajatori, ori au intrerupt contractul de munca in timpul anului, au obligatia de a prezenta, pina la data de 31 martie, declaratia de venit global, impreuna cu anexele (fisele fiscale) din care sa rezulte veniturile obtinute. Totodata, pina la aceeasi data, trebuie depuse si declaratiile speciale pentru veniturile anului 2001".
Modul in care se face impozitarea acestor venituri a fost publicat in Monitorul Oficial. In privinta situatiei restituirilor sumelor rezultate ca urmare a deciziilor de impunere pentru anul 2000, directoarea AF Roman a precizat: "Se fac eforturi deosebite pentru restituirea acestor sume. Daca se vor primi fondurile necesare, restituirile se vor face prin mandate postale, fara prezenta contribuabililor la ghiseele Trezoreriei. Restituirea acestor sume se va face numai dupa compensarea eventualelor obligatii restante la bugetul de stat. La cerere, se pot compensa sumele ramase de restituit, cu obligatii viitoare de plata".
Munca dubla pentru fisele fiscale ale unitatilor din invatamint
Pentru anul 2000, au fost primite si prelucrate 24.481 fise fiscale de tip FF1 si 5364 de fise fiscale de tip FF2. "Pentru anul 2001, completarea si depunerea fiselor fiscale se face conform OMF 1193/1999 referitor la fisele fiscale. In cazul angajatorilor cu mai mult de cinci angajati, nu se accepta fise fiscale realizate pe suport hirtie.
O situatie speciala a fost creata in cadrul invatamintului, care, timp de o jumatate din anul 2001, a fost finantat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii si, in cealalta jumatate a anului, a fost finantat de catre consiliile locale.
Executare silita pentru debitori
Incepind de anul acesta, agentii economici care vor avea restante insemnate catre bugetul statului vor suporta masuri drastice. "Colectarea veniturilor la bugetul de stat reprezinta o activitate prioritara pentru toti salariatii unitatii. Pentru realizarea programelor de colectare au fost aplicate toate formele de executare silita prevazute de legea privind executarea creantelor bugetare, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru anul 2002, aceste masuri vor fi intensificate in cazul debitorilor restantieri", a precizat directorul AF Roman.
Au fost puse in aplicare normele de venit pe 2002
Pentru anul 2002, au fost date spre aplicare normele de venit, in functie de care se va realiza impozitarea pentru cei care realizeaza venituri din activitati independente. "Prin Hotarirea 48 din 10 decembrie 2001 a Consiliului Judetean Neamt s-au hotarit normele de venit pentru contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, pe anul 2002. Norma de venit reprezinta venitul net si intra in componenta venitului anual global impozabil. Pentru contribuabilii care desfasoara mai multe activitati la care impunerea se face pe baza de norme de venit, impozitul se stabileste in functie de norma de venit cea mai mare. Contribuabilii care desfasoara atit activitati impuse pe baza de norme de venit, cit si activitati care nu se regasesc cu impunere la norma, se impun in sistem real. Activitatea de taximetrie se impune numai pe baza de norma de venit care, pentru acest an, este de 55 de milioane de lei", a precizat Rodica Giurgi. Persoanele care desfasoara activitati impuse pe baza normelor de venit pot opta, pina la data de 31 ianuarie 2002, pentru impunerea in sistem real. De reduceri ale normelor de venit beneficiaza persoanele fizice in virsta de peste 60 de ani – femeile si peste 65 de ani – barbatii. Pentru ele, normele de venit se reduc cu 50%. De aceeasi reducere vor beneficia si persoanele angajate cu contract de munca permanent si care desfasoara activitati independente autorizate. (Alex NISTOR)

Comentarii