Pretul betiei sau sinuciderii

duminică, 01 septembrie 2002, 23:00
2 MIN
 Pretul betiei sau sinuciderii

Pentru un pacient asigurat, internarea in spital nu ar trebui sa creeze emotii financiare, daca are trimitere de la medicul de familie, a deverinta de salariat sau cupon de pensie si carnet de asigurat.
Cu aceste acte se prezinta la triajul sectiei la care este internat, plateste o taxa de 30.000 de lei, si este "cazat". Dureri suplimentare de cap au bolnavii neasigurati, care trebuie sa plateasca spitalizarea. Potrivit informatiilor oferite de contabilul sef al spitalului, Magda Grosu, o zi de spitalizare costa cel putin 200.000 de lei. Ca sa nu plateasca atit de mult, pacientul neasigurat se poate prezenta fie cu adeverinta eliberata de primarie – prin care dovedeste ca primeste ajutor social- fie adeverinta de la Casa Judeteana de Asigurari, eliberata contra unei sume modice, platita anual. In caz contrar, bolnavul neasigurat va plati: pentru o zi de spitalizare la sectia Cardiologie – 290.000 de lei; la Chirurgie Generala – 375.000 de lei; o zi la Psihiatrie – 205.000 de lei. O situatie mai complicata o au victimele agresiunilor, accidentelor de munca si ale sinuciderilor.
"In mod normal, asigurarile sint platite pentru diferite boli, nu pentru agresiuni sau accidente. Procedura in cazul agresiunilor e mai complicata. Spitalul trimite o adresa Politiei, prin care comunica numarul zilelor de spitalizare si costul, care se recupereaza dupa stabilirea vinovatilor. Alcoolicii si sinucigasii au regim aparte. Un alcoolic trebuie sa plateasca o taxa de 100.000 de lei, dar, in cele mai multe cazuri, betivii refuza internarea", a afirmat Magda Grosu.
In cazul unei tentative de sinucidere, pentru ca este o boala provocata, pacientul plateste in intregime ziua de spitalizare. Daca ajunge in spital si sta o zi in sectia Anestezie si Terapie Intensiva, "cazarea" costa 1.265.206 lei. Apoi, el mai sta doua zile la sectia Medicala, unde plateste 290.000 de lei pe zi, iar nota de plata se ridica la aproape 2 milioane de lei pentru trei zile, de zece ori mai mult decit banii pe care i-a dat pe pastile, in cazul unei tentative de suicid prin intoxicatie medicamentoasa. Pentru acesti bani, pacientul "beneficiaza" de cazare, masa, medicamente, ingrijiri medicale. El contribuie si la cheltuielile generale ale spitalului. Pentru sectia Oncologie, un bolnav neasigurat trebuie sa plateasca 377.000 de lei, iar la Ortopedie, o zi de spitalizare costa 355 de mii de lei. Daca bolnavul neasigurat se interneaza la Endocrine, atunci trebuie sa scoata din buzunar 312.000 de lei, iar la ORL, pentru o zi, bolnavul plateste 287.000 de lei. Daca o persoana se imbata si ajunge pe paturile sectiei Neurologie, ea trebuie sa fie constienta de faptul ca din cei 247.000 de lei pe care trebuie sa-i dea pentru o zi, ar fi putut cumpara doua sticle de "Tamiioasa Romaneasca", basca un pachet de tigari. In cazul in care nu familia l-a impins in pacat, din banii de spitalizare ar putea cumpara un parfum fin pentru sotie sau o pereche de adidasi pentru cel mic. (Emilian PAL)

Comentarii