"Monitorul de Roman" este citit in Australia

luni, 08 aprilie 2002, 23:00
2 MIN
 "Monitorul de Roman" este citit in Australia

Sperantele si amintirile unui romascan de departe
Fost elev al liceului "Roman-Voda", Mihai Cristian Brasoveanu este, la cei 30 de ani ai sai, diplomat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, in prezent fiind localizat la Ambasada Romaniei din Australia (Canberra), in pozitia diplomatica de secretar II (responsabil cu relatiile politico-diplomatice, culturale si de presa). Vorbeste bine limba maghiara, stie la perfectie engleza si franceza. Absolvent, in 2000, al Facultatii de Stiinte Economice "Al. I . Cuza" din Iasi, actual student, in anul III, al Facultatii de Afaceri si Economie a Universitatii Monash din Melbourne, tinarul nu si-a uitat nici o clipa prietenii romascani si amintirile pe care acest oras i le-a daruit.
"Am remarcat optimismul si increderea"
Mihai urmareste evenimentele locale, citind Monitorul de Roman pe internet. "Am observat, din articolele ziarului Monitorul de Roman, dar si din discutiile purtate cu familia mea si cu prietenii mei de la Roman, ca optimismul si increderea isi mai fac inca simtite prezenta si cred ca acestea pot ajuta comunitatea romascana sa se reconstruiasca si sa redea Romanului nivelul de dezvoltare de altadata", ne-a transmis Mihai Brasoveanu. Speranta lui este aceeasi ca a tuturor romascanilor: ca interesul investitorilor sa devina realitate, prin concursul tuturor segmentelor comunitatii locale. "Probabil ca nu exista satisfactii materiale imediate in munca voastra, insa eu cred ca intr-un viitor – sper – apropiat , Romanul va arata cu totul si cu totul altfel decit in prezent", spune diplomatul romascan. Desi are 30 de ani, dintre care ultimii si i-a petrecut in Australia, amintirile care il leaga de locul in care a copilarit sint inca vii: "Am foarte multe amintiri, majoritatea dintre acestea fiind foarte placute. Doresc cu sinceritate ca si cei care isi traiesc acum copilaria si adolescenta in orasul Roman sa fie in masura sa spuna acelasi lucru, cind vor implini 30 de ani. Exceptie fac amintirile care au fost daruite tinerilor de catre autoritatile si «personalitatile» locale comuniste si UTC-iste de dinainte de 1989. Un exemplu graitor ar fi povestea trimiterii, in 1989, a tuturor baietilor din clasa a XI-a a Liceului «Roman-Voda» la munca silnica, pentru o perioada de 2 luni, la mina de carbune de la Matasari. Ma consider si acum extrem de norocos ca am reusit, ca si altii, sa nu am de a face cu o astfel de experienta".
O mina de ajutor pentru romascani
Diplomatul romascan intentioneaza sa puna, prin forte proprii, bazele unui grup care sa reuneasca romascanii din diaspora care sint interesati de soarta orasului in care s-au nascut sau in care si-au petrecut o parte din viata. "Intentionez sa prezint, cit de curind, un astfel de proiect Asociatiei Roman 2000, cu care am initiat, recent, un mic dialog pe tema dezvoltarii comunitatii locale. Sint gata sa depun munca voluntara in cadrul unui astfel de proiect si sper ca sint suficient de multi romascani sau fosti romascani care sa-si ofere sprijinul. Merita sa mai adaugam o piatra la temelia interesului virtualilor investitori", a declarat Mihai Cristian Brasoveanu. (Alex NISTOR)

Comentarii