Sefii orasului sechestrati in bucatarie

vineri, 09 mai 2003, 23:00
5 MIN
 Sefii orasului sechestrati in bucatarie

Vasile Mocanu, directorul BancPost Roman, ne-a declarat ca, la capitolul bucatarie, nu sta prea bine. Nu a fost pus in situatia de a pregati mincaruri sofisticate, dar, la o graba mare, a fost nevoit sa-si puna sortul de git si sa faca ceva de mincare. „Timpul meu liber este extrem de limitat si, daca mi-as propune sa ma dedic si acestei activitati, nu stiu cit as reusi. Atunci cind ma pricep la un anume fel de mincare, o pregatesc cu placere. Nu astept niciodata sa vina sotia de la serviciu, care are acelasi program ca si mine, ca sa-mi incalzeasca mincarea. Insa, trebuie sa recunosc faptul ca, la acest capitol, nu stau prea bine”, ne-a marturisit directorul BancPost Roman.
Daca nu este un mare bucatar, Vasile Mocanu spune ca la cumparaturi este foarte pretentios. De fiecare data cind se duce in piata, alege numai produsele de calitate. „Tot timpul ma orientez si cumpar produse bune si, de aceea, nu tin neaparat la pret. Stiu toate preturile din piata si chiar azi dimineata, la prima ora, am fost si am cumparat rasaduri”, a spus Vasile Mocanu. Acesta marturiseste si chiar a aratat ziaristilor solarul pe care si l-a amenajat in gradina. Pe citiva zeci de metri patrati, directorul BancPost a semanat ridiche de luna, salata verde, ceapa, castraveti, rosii si ardei. El este cel care are grija de plante si spune ca, in felul acesta, nu mai este nevoit sa cumpere din piata verdeturi si legume. Astfel, in fiecare zi, directorul BancPost lasa costumul, ia o tinuta lejera si se apuca de gradinarit. „Cumpar din piata doar in aceasta perioada, cind ceea ce am cultivat eu inca nu a dat rod. Sint doua lipovence de la care cumpar de foarte multa vreme, dar si de la niste sateni din Secuieni pe care, de asemenea, ii stiu de ani buni. In rest, de mai bine de zece ani, mincam numai din ?productia? noastra. Cam tot de atitia ani, nu cumpar carne de pasare din oras, pentru ca am vreo 60 gaini. Daca avem toate conditiile pe linga casa, este pacat sa nu ai. Dupa 14 ore de serviciu, este o relaxare sa ma ocup de aceasta activitate”, a spus Vasile Mocanu.
Primarul nu se apropie de bucatarie
Primarul Dan Carpusor ne-a declarat, scurt si raspicat, ca el nu gateste niciodata. La capitolul cumparaturi, sta bine, in sensul ca, in fiecare simbata si duminica, trage o raita prin piata ca sa-si faca aprovizionarea. „Cumpar de la tarabele de unde marfa este de calitate si unde este mai ieftina. Insa, de gatit, niciodata”, a spus primarul.
Directorul spitalului mai bine maninca biscuiti decit sa gateasca
Si doctorul Dan Arvatescu, directorul Spitalului Municipal Roman, spune, din start, ca nu-i place sa gateasca. „Decit sa ma apuc sa pregatesc ceva de mincare, mai bine maninc biscuiti. La piata ma duc foarte rar si, in general, prefer sa merg cu sotia peste tot la cumparaturi. Asta pentru ca niciodata nu-i place ceea ce cumpar eu asa ca, preventiv, prefer sa o iau cu masina si sa mergem impreuna”, a marturisit doctorul Arvatescu.
Eduard Corduneanu, clientul ideal al pietarilor
Chiar daca este un om cu greutate, la propriu si la figurat, ceea ce ar presupune ca se invirte prin bucatarie, directorul general al Goscom, Eduard Corduneanum, spune ca aceasta ocupatie ii este straina. In afara de a praji oua sau, foarte rar, de a praji cartofi, Eduard Corduneanu, nu calca in bucatarie. „De ani de zile, la prinz, maninc la restaurant. Pentru ca si sotia mea are o activitate destul de intensa, la noi in casa nu se gateste decit simbata si duminica. Gatitul nu ma preocupa nici de un fel. Si atunci cind merg la un gratar, de exemplu, nu ma ofer sa fac ceva si merg pe ideea ca mai sint si altii in grup care se pricep mai bine decit mine”, a spus directorul general al Goscom. La cumparaturi, in piata, Eduard Corduneanu marturiseste ca nici nu mai tine minte de cind nu a fost. „Cred ca as fi cel mai bun client al oamenilor care vind in piata! Habar nu am cit costa o legatura de verdeata sau un kilogram de cartofi! Sigur le-as dat cit mi-ar cere, chiar daca ar fi peste pretul pietei, pentru ca eu nu stiu care sint preturile”, a spus Eduard Corduneanu.
Comisarul sef Costache Pricopi este maestru in bucatarie
La extrema cealalta se afla comisarul sef Costache Pricopi, adjunctul comandantului Politiei Roman. Acesta ne-a marturisit ca este un bun bucatar si ca mincarurile pe care le pregateste sint apreciate atit de membrii familiei, cit si de musafiri. „In afara de sarmale, cred ca stiu sa gatesc orice. Acum citeva zile am facut un bors cu urzici care a fost laudat de toti cei din casa”, a spus Costache Pricopi. Acesta ne-a marturisit ca este expert in pregatirea clatitelor. El ne-a recomandat ca cele mai bune sint acelea umplute cu crema Finetti si cu dulceata de gutui. De altfel, in documentarile noastre de duminica, nu de putine ori l-am deranjat pe adjunctul comandantului Politiei Roman de la facut clatite. „Am inceput sa gatesc de vreo sase ani. Sotia mea a avut un accident si, doua luni de zile, nu a putut sa se ridice din pat. Am fost nevoit sa ma ocup eu de bucatarie. De atunci, o fac cu placere”, a spus Costache Pricopi.
Inginerul Nicolae Stan, expert in „tehnologia” salatei de boeuf
Nici directorul tehnic de la Goscom, inginerul Nicolae Stan, nu este musafir in bucatarie. Acesta ne-a marturist ca, ori de cite ori este solicitat de sotie, o ajuta la pregatirea mesei. „Mai fac si chestii pe cont propriu, dar mai putin. In schimb, atunci cind trebuie sa transez carnea pentru friptura sau sa pregatesc legumele pentru salata, o fac cu placere”, a spus Nicolae Stan. In familia sa, de citeva ori pe an, de sarbatori, el este „seful” salatei de boeuf, de la fiertul legumelor, pina la maioneza. „Sotia este cea care o gusta si-si da cu parerea daca mai trebuie sare sau altceva. In rest, respect ?tehnologia? si fac o salata foarte buna”, a spus directorul tehnic al Goscom. Nici la cumparaturile din piata sau la spalatul vaselor, Nicolae Stan nu da inapoi. „Acum, de cind stau la casa, ma ocup si de gradina. Am cultivat verdeturi, am plantat flori si pomi. La curatenie nu ma bag, pentru ca lucrurile fara productivitate nu ma pasioneaza”, a spus directorul tehnic al Goscom. (Lucia CRAINICU)

Comentarii