Viata la tara este un lux

marți, 04 iulie 2006, 21:49
2 MIN
 Viata la tara este un lux

Alimentare cu gaz este intilnita in comunele Cordun, Dulcesti, Tamaseni si Sabaoani. Chiar daca investitiile au presupus sume mari de bani, acestea nu se vor amortiza in curind, deoarece multi dintre localnici nu s-au racordat la reteaua de alimentare. In alte locuri, alimentarea cu gaz metan reprezinta unul din proiectele ce se vor realiza in curind. „Am inceput sa facem demersurile necesare pentru realizarea proiectului retelei de alimentare cu gaz metan a comunei. Fata de aceste facilitati sint mai deschisi tinerii care au muncit in strainatate, deoarece batrinii nu vor ca din pensia lor sa mai plateasca si gazul, apa sau canalizarea. Ne putem mindri cu faptul ca sintem singura comuna care are retea de apa si canalizare. Reteaua de apa a presupus o investitie de un milion de euro. Acum sint racordate doar 60 de locuinte, dar, pina in toamna, numarul celor care se vor racorda la retea va fi de doua sute”, a declarat Vasile Baciu primarul comunei Horia.
Alimentarea cu apa va fi prelungita si pina in satul Cotu Vames, dar acolo oamenii nu vor fi la fel de receptivi ca in Horia, deoarece apa de la fintinile din sat este foarte buna. In Horia, studiile asupra apei au dovedit ca aceasta prezinta impuritati si, de aceea, reteaua de apa, cu cele doua statii de epurare si clorinare, a imbunatatit considerabil calitatea apei baute de localnici si, implicit, a vietii acestora.
Reteaua de apa a prezentat interes si pentru locuitorii din Sabaoani, aici fiind racordate circa 1.600 de locuinte. In Cordun, desi exista retea de alimentare cu apa, aceasta nu a fost data inca in folosinta, dar locuitorii comunei au depus deja cereri pentru a fi racordati. In comuna Dulcesti se doreste accesarea unor fonduri SAPARD in acelasi scop, in timp ce in comuna Sagna lucrarea este deja inceputa. „Pentru ca vom avea retea de alimentare cu apa, acum realizam studiul de fezabilitate pentru realizarea canalizarii si a statiei de epurare. Ne pare rau ca in zona noastra nu este posibila alimentarea cu gaz, deoarece avem o pozitie dificila fata de magistrala de gaz”, a declarat Gheorghe Iacob, primarul comunei Sagna.
Toate aceste noi facilitati sint privite cu scepticism de batrinii satelor, obisnuiti sa-si aduca apa cu galeata de la fintina si sa-si faca mincarea pe soba in care ard lemnele. Un alt motiv de reticenta a taranilor in fata acestor servicii va fi reprezentat de costul utilitatilor, multi nefiind dispusi sa dea, de exemplu, 16 mii de lei pe metrul cub de apa, daca, de o viata, ei stiu ca apa din fintina nu costa. Si, daca se tine cont de faptul ca la tara gradina necesita apa multa in timpul secetos, ar fi usor de imaginat ca un cost ridicat la factura pentru apa ar crea palpitatii unui taran cu pensie de agricultor. Tendinta de aliniere la standardele europene presupune ridicarea nivelului de trai din mediul rural, ceea ce presupune investitii in infrastructura si acomodarea taranilor cu aceste noi utilitati.

Comentarii