Se pot depista noile radare?

Subtitlu

luni, 08 martie 2010, 13:10
3 MIN
 Se pot depista noile radare?

Nici nu au fost inca scoase pe strazi ca forumurile s-au umplut deja de sfaturi despre cum pot fi "pacalite" noile radare din dotarea Politiei Rutiere. Unii dintre soferii romani au postat in engleza si pe forumurile de specialitate din strainatate pentru a se interesa de modul de detectie. Cum putem lupta impotriva lor? Ce modele de detectoare folositi impotriva BEE III?, erau citeva intrebari puse saptamina trecuta pe forumul www.radardetector.net.

"Radarele BEE III au doua faze de functionare: detectia si inregistrarea. Prima poate fi manuala sau automata. In aceasta faza, radarul emite unde, pentru ca altfel nu ar avea cum sa stabileasca viteza unei masini. Emisia este insa foarte scurta, in fascicule scurte – milisecunde, repetate. Un detector radar de calitate le receptioneaza si avertizeaza. Asta inseamna ca urmeaza un radar", explica un utilizator al site-ului politisti.ro. Semnalul de detectie are o durata de 67 de milisecunde, iar viteza apare aproape instantaneu pe ecran, fara a fi inregistrata. Daca aparatul radar este setat pe modul "manual", politistul poate uza de functia "instant-on" si actioneaza radarul in momentul in care autoturismul „tinta" se apropie la o distanta mica. Daca radarul este setat pe modul „automat" (sau POP), in faza de detectie acesta emite rafale scurte de unde, la interval de cite 2 – 3 secunde. "Daca este pe «automat», POP, radarul declanseaza singur sistemul imediat ce in faza de detectie s-a descoperit ca masina vizata a depasit limita de viteza setata. Va porni cu minim 30 de secunde inainte inregistrarea video", mai precizeaza utilizatorul site-ului citat.

Detectoare scumpe contra radare noi

Pe piata de profil exista mai multe tipuri de detectoare care au incorporat modul de functionare POP si care, potrivit site-ului specializat radardetector.net, pot avertiza soferul inca din perioada de detectie a radarului. Unul dintre acestea este Valentine One (sau V1), care poate detecta aparatele radar, atit aflate in fata autoturismului, cit si cele care vin din spate, avind receptori in ambele sensuri. Detectorul indica atit numarul aparatelor radar (daca sint dispuse in cascada), cit si directia din care vine semnalul. Pretul unui astfel de dispozitiv poate ajunge si pina la 1.800 de lei. Site-ul amintit recomanda si alte modele de detectoare radar, care pot „prinde" semnalele date de radarul Politiei in modul POP. Unul dintre acestea este Whistler Pro 78, care poate ajunge la un pret de 800 de lei. Un alt detector capabil sa invinga radarul Politiei este Escort Passport 8500 X50 Euro, al carui pret poate ajunge la peste 1.200 de lei.

Potrivit site-ului specializat radartest.net, in functie de marca si modelul detectorului, semnalele POP pot fi percepute de la distante intre 450 si 1.300 de metri. „Patru din cele cinci modele testate au fost capabile sa repereze aceste semnale, unele la o distanta apreciabila. Oricare dintre modelele testate poate detecta radarul cind aceste opereaza in modul «continuu»", se precizeaza pe pagina de internet.

Cele 11 radare primite de Politia Rutiera (SPR) Iasi la sfirsitul saptaminii trecute, vor iesi la strada, cel mai probabil, in cursul acestei saptamini. Pe linga acestea, agentii vor lucra in continuare si cu celelalte sapte aparate aflate in dotarea SPR. De asemenea, spre sfirsitul lunii este de asteptat ca la Iasi sa mai soseasca inca trei autospeciale Dacia Logan MCV, dotate cu aparatura radar.

Comentarii