Procurorul general Amarie il pune la zid pe colonelul Motoc

sâmbătă, 10 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Procurorul general Amarie il pune la zid pe colonelul Motoc

Ioan Amarie, procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava, a raspuns ieri intr-un mod transant acuzatiilor aduse de colonelul Vasile Motoc, seful Politiei Radauti, cu privire la solutionarea unor dosare de catre magistrati ai Parchetului din Radauti. "Aprecierile facute in presa si la radio de domnul colonel Vasile Motoc, referitor la faptul ca procurorii si judecatorii manifesta indulgenta in solutionarea cauzelor penale, eliberind <hotii si banditii> nu au nici un suport. Dimpotriva, referindu-ne la anul 2000, desi numarul persoanelor trimise in judecata este in scadere cu aproximativ 30%, numarul arestatilor este in crestere, ceea ce dovedeste o fermitate sporita. Eu nu vreau sa dau nici un exemplu, dar procurorii la care se refera domnul colonel au destule nemultumiri in legatura cu activitatea pe linie de cercetare penala a Politiei Radauti", a precizat Ioan Amarie.
El si-a exprimat nemultumirea fata de modul in care a gasit de cuviinta colonelul Vasile Motoc sa rezolve problemele inerente ivite in colaborarea dintre institutia Parchetului si cea a Politiei. Procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava crede ca "toate aceste lucruri trebuie si vor fi rezolvate insa intr-un cadru legal, in perioada urmatoare, nu prin procedee lipsite de eleganta, la radio sau la presa". Ioan Amarie a detaliat cadrul legal de rezolvare a diferendelor dintre politisti si procurori: "Potrivit Codului de Procedura Penala, procurorul este cel care conduce si controleaza activitatea de cercetare penala a Politiei si raspunde de dispozitiile care le da si masurile luate. Daca organul de cercetare penala, in speta Politia, are de facut obiectii poate sesiza pe prim-procurorul parchetului sau pe procurorul ierarhic superior. Dar acest lucru nu s-a facut in cazul nostru actionindu-se pe cai nereglementate de lege".
Toate cauzele in care s-au aplicat sanctiuni administrative sint verificate de doua ori: semestrial si la sfirsit de an
Reamintim ca, recent, intr-un saptaminal din municipiul Radauti, dupa o interventie radio la postul TOP 91 din localitate, seful Politiei, colonelul Vasile Motoc, a reclamat nesincronizari intre institutia pe care o conduce si cea a Parchetului local. La obiect, comandantul Politiei Radauti a facut trimitere la cazurile solutionate de procurori cu articolul 18, indice 1, din Codul Penal, care prevede sanctiuni cu caracter administrativ in cazul unor infractiuni.
Cu privire la sanctiunile cu caracter administrativ aplicate anul trecut de Parchetul de pe linga Judecatoria Radauti, Ioan Amarie a declarat: "In anul 2000 s-au aplicat 813 asemenea sanctiuni fata de 908 in anul precedent. Pentru a nu se face greseli in aprecierea pericolului social al unor fapte, toate cauzele penale care-si gasesc o astfel de rezolvare sint verificate semestrial, fara exceptie, de catre procurori inspectori ai Parchetului de pe linga Curtea de Apel, iar acolo unde se greseste solutiile sint infirmate. Prin urmare, Parchetul Radauti a fost si el verificat pe aceasta linie, iar la sfirsitul anului 2000 la aceasta unitate s-a efectuat un control de fond, neconstatindu-se aspecte negative deosebite. De altfel, procurorii de la aceasta institutie isi cunosc bine profesia si aplica legea corect".
Procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava a detaliat situatiile in care s-a aplicat articolul 18, indice 1, de catre procurorii radauteni. Ioan Amarie a spus ca in situatia in care prin atingerea minima adusa uneia din valorile aparate de lege si prin continutul ei fapta este lipsita, in mod vadit de importanta, neprezentind gradul de pericol social al unei infractiuni, procurorul are posibilitatea sa aplice invinuitului o sanctiune cu caracter administrativ prevazuta de legea penala, cuprinsa in prezent cu mustrare, mustrare cu avertisment sau amenda de la 100.000 la 10.000.000 de lei. "Aceste cazuri in care procurorul poate aplica sanctiuni administrative sint numeroase si contribuie in buna masura la inlaturarea aglomerarii instantelor cu fapte ce nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni", a conchis seful parchetelor sucevene.
Seful IJP Suceava a dispus de asemenea demararea unei anchete in legatura cu ceea ce s-a intimplat la Radauti
Pentru eliminarea oricarui dubiu in dosarele solutionate cu sanctiuni cu carcater administrativ de Parchetul de pe linga Judecatoria Radauti, procurorul general Ioan Amarie adispus reverificarea lor. In cursul zilei de ieri mai multi procurori de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Suceava s-au deplasat la Radauti unde au luat la puricat toate cele 813 dosare care au generat rabufnirea publica a colonelului Vasile Motoc. Ioan Amarie a precizat ca rezultatele actiunii de ieri vor fi cunoscute la inceputul saptaminii viitoare, concomitent cu rezultatele cercetarilor "pe care stiu ca domnul general de brigada Gheorghe Neamtu, seful Inspectoratului Judetean de Politie Suceava, le-a dispus in legatura cu ce s-a intimplat la Radauti". (Sandrinio NEAGU)

Comentarii