UE ii lasa pe tiganii din Grajduri si fara turnulete, si fara slugi

luni, 28 august 2006, 00:42
4 MIN
 UE ii lasa pe tiganii din Grajduri si fara turnulete, si fara slugi

Nemaiavind asa de multi bani, rromii nu-si mai fac nici palate cu zeci de turnulete si imensi cerbi pictati. Ultimele vile din zona sint mari, dar perfect normale, poate doar cu acoperisurile in ceva mai multe ape. Pentru ca au simtit pericolul subdezvoltarii economice, bulibasii cer acum sefilor judetului sa le asfalteze drumul din zona, ca sa deschida pensiuni. In urma cu citiva ani, aproape fiecare rrom instarit din sat si-a ridicat casa mare, impopotonata cu turnuri. Numarul turnuletelor dadea masura averii, dar si a mindriei proprietarului. Una dintre cele mai impozante case troneaza si azi e a bulibasei Gagarin Stanescu. Peretii caselor erau desenati la interior si la exterior cu cerbi si pauni, cu rapiri din Serai, iar pentru asta, tiganii plateau bani grei studentilor romani de la facultatea de arte. Tot din rindul romanilor isi racolau si slugile. Orice familie de rromi gospodari avea angajat cite un sofer si o femeie in casa de etnie romana. In ultimii trei ani, epoca de aur de la Graduri a inceput sa apuna. Rromii nu mai au bani de turnulete, iar slugi din rindul romanilor nu se mai gasesc: s-au dus la munca in strainatate.
„Daca am avea drum, am deschide pensiuni“
„Cartierul rezidential Stanescu“ de la Grajduri, ridicat la inceputul anilor ‘90, se remarca prin casele mari, cu multe camere, cu scari masive din marmura, cu turnulete lucrate de meseriasi in arta prelucrarii tablei. Cei care s-ar incumetat sa-l viziteze ar putea avea senzatia ca se afla intr-un spatiu in care timpul a fost distorsionat: totul pare rupt dintr-un peisaj partial medieval, cu castele, turnuri, porti grele. Iti revii abia in clipa in care vezi in curtile rromilor masini de lux de ultima generatie, antene parabolice si, mai nou, case ridicate dupa ultima moda. Din lipsa de fonduri, in ultimii trei ani, rromii din grajduri au renutat la traditia de a-si etala bogatia prin locuintele de mari dimensiuni, cu decoratiuni exterioare de tipul picturilor cu animale, flori sau rapiri si nunti din Serai. Noua infatisare a imobilelor ridicate de catre acestia seamana perfect cu oricare alta casa construita la Bucium sau in zona Copoului, Birnova sau Breazu etc.
„Au fost si straini la noi, americani, germani si le-au placut casele noastre mari si frumoase. Poate daca am avea drum, asa cum ne-au tot promis cei de la Prefectura, canalizare si apa am deschide si pensiuni, ca tot sint camere“, ne-a marturisit Gagarin Stanescu.
„Din lipsa de bani, ne-am apucat si noi sa ridicam case mai moderne“
Daca dupa revolutie, cind rromii din Grajduri s-au apucat de ridicat palate cu zeci de camere si porti mari din fier forjat, numarul turnuletelor era proportional cu averea proprietarului, acum aceste „mindrii“ nu mai fac parte din planurile de constructie ale caselor. Amestecul de palate si case ridicate dupa noul stil arhitectonic, cu acoperisuri din tabla tip tigla din diferite culori, termopane, jardiniere agatate la ferestrele mansardelor adinceste si mai mult kisch-ul deja prezent la orice pas. Nu numai palatele cu turnuri de tabla si diferenta dintre cele doua tipuri de constructie te lasa cu gura cascata, ci si mizeria care domneste in jur: fecale de animale si ambalaje de dulciuri „domnesc“ pe strada construita de rromi. „Turnuletele sint simbolul avutiei, cel care detine numarul cel mai mare de astfel de constructii este cel mai bogat din comunitate. Acum insa, din lipsa de bani, ne-am apucat si noi sa ridicam case mai moderne, asa cum am vazut in afara tarii“, a afirmat Gagarin.
Daca locuinta lui Gagarin iese in evidenta prin marime si decor pe stil vechi, cea a lui Ferdinand Stanescu, alt lider al comunitatii, se impune prin „noile linii arhitecturale“. Este cea mai impunatoare locuinta, pe stil nou, din comuna.
Adio, pereti pictati
Desi picturile murale faceau parte din „traditia“ rromilor, in noile locuinte imaginile cu lei, tigri, cerbi si alte animale si plante violent colorate au fost inlaturate. La inceputul anilor ‘90, Gagarin Stanescu a platit doi tineri artisti pentru a-i picta locuinta cu 10.000 de dolari.
Insa, pentru locuinta pe care doreste sa o ridice pentru fiul sau mai mic, casa care se va incadra perfect in noul stil, nu va fi nevoit sa scoata din buzunare bani pentru pictori.
„Vreau si eu sa-i ridic o astfel de casa fiului meu mai mic ca nu mai am bani sa ii ridic o casa asa mare si frumosa ca a mea unde numai la fatada au lucrat oamenii mult timp si pe bani multi, mii de dolari“, a spus Gagarin Stanescu. Nici una dintre cele cinci case ridicate dupa noile reguli, impuse de austeritate, nu mai are „maretia si prestanta“ celor care au peretii incarcati cu zorzoane si briz-brizuri in culori tari. „In cele cinci case care au fost ridicate la noi, nici una nu mai are peretii de la interior sau exterior pictati, desi este o mare mindrie sa ai casa desenata“, a subliniat Gagarin.
Slugile au plecat in strainatate
Lipsa banilor pentru constructiile clasice nu este singura problema cu care se confrunta in momentul de fata rromii de la Grajduri. Daca pina acum trei – patru ani, palatele rromilor erau curatate de angajati romani care primeau pentru o luna de munca la „mosia rromilor“ peste 2,5 milioane de lei, bani buni in acea perioada, mirajul „capsunarilor“ a lasat fara slugi comunitatea instarita de aici. Tigancile sint acum cele care au preluat „friiele“ gospodariei, fiind obligate sa spele, sa gateasca si sa curete.
La baza acestor modificari in stilul de viata al tiganilor de la Grajduri sta, dupa cum a incercat sa ne explice Gagarin Stanescu, plecarea romanilor din sat in strainatate, unde se cistiga de zeci de ori mai bine ca la ei.
„Eu am avut o doamna care a lucrat pentru mine 15 ani, insa de un an de zile a plecat sa lucreze in Italia. Nu numai eu am ramas fara oameni, ci intreaga comunitate“, a conchis Gagarin Stanescu.

Comentarii