Un concert extraordinar de muzica clasica a avut loc in fata la UMF

duminică, 03 iunie 2012, 16:16
3 MIN
 Un concert extraordinar de muzica clasica a avut loc in fata la UMF

Numerosi ieseni, care nu si-au permis sa cumpere biletul, ce costa 50 si 70 de lei, au stat in picioare trei ore, langa Facultatea de Farmacie, la geamuri sau pe blocul din fata universitatii.

Spectacolul de Gala "Clasic 300" a debutat cu un act de sustinere a educatiei, considerata emblematica pentru Iasi. Cei mai merituosi studenti ai Iasului au fost premiati intr-un cadru festiv, pe baza recomandarilor primite din partea universitatilor. Patru studenti si masteranzi de la "Al.I. Cuza", patru de la UMF, sase de la "Agronomie" si cite doi de la universitatile „Gh. Asachi" si „G. Enescu" au primit cate o bursa de 500 de euro, sponsorizata de diferite companii.

Intre cei care au urcat pe scena pentru a inmana premii s-a numarat si Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Spectacolul de Gala a fost pretextul lansarii "Festivalului International de Educatie", ce ar trebui sa aiba prima editie in 2013 si sa devina cel mai important din Europa Centrala si de Est. "Ma simt emotionat sa vad un public atat de minunat, exemplar si ascultator. Acum un an nu credeam ca acest eveniment va lua o asemenea amploare. Mi-am dat seama ca implicarea mea si a Filarmonicii este decisiva si mi-am zis ca trebuie sa avem curajul sa incercam acest lucru. Initialele acestui festival , FIE, m-au inspirat: «Asa sa fie!». Iata ca s-a implinit si va promit ca acest festival va dura cat va dura si Iasul", a fost mesajul transmis publicului de catre Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii.

Dirijorul Sabin Pautza a lansat, in acest context, imnul viitorului festival. In concertul care a starnit aplauzele publicului, dirijorul a avut un aranjament propriu cu melodii rusesti, dar si un „medley" cu muzica din filme celebre, intre care "Casablanca" si "Romeo si Julieta". Pe scena a urcat si violonistul Gabriel Croitoru, cel caruia statul roman i-a oferit celebra vioara Guarneri, cu care a cantat George Enescu, botezata "Catedrala". Un moment emotionant a fost oferit publicului de catre Liviu Scripcaru, de la Colegiul de Arta "Octav Bancila", numit "micul Oistrah". Finalul spectacolului a fost acaparat de Corul Muzical "Gavril Musicescu", dirijat de Doru Murariu.

Primarul Gheorghe Nichita, invitat in calitate de coorganizator, a surprins audienta cu un discurs care a starnit aprecieri din partea sustinatorilor dar si unele rasete sau chiar fluieraturi. Dupa ce a facut bilantul unei saptamani marcate de evenimente – deschiderea ansamblului Palas, promovarea echipei de fotbal in Liga I, preludiul Festivalului de Educatie – , primarul a anuntat lansarea la Iasi, in toamna, a filmului "Dupa dealuri", regizat de Cristian Mungiu si premiat la Cannes. Nichita a incercat sa isi incheie cuvantarea intr-o nota emotionanta. "O sa inchei cu cateva cuvinte care m-au determinat sa vin pe aceasta scena. De cand m-am nascut, cautam lumina si caut lumina. De cand m-am nascut, in tot ceea ce am facut, ma gandeam ce este mai bine si mai frumos, cum sa ating binele si cum sa-l multiplic, cum sa descopar frumosul si cum sa-l cultiv. Dar am avut parte de foarte mult amar si ma gandeam de ce amar si azi, si maine, si poimaine. Mi-am dat seama ca fiecare amar pe care il traim inseamna un pas spre lumina, un pas spre bine, un pas spre adevar".

Unii spectatori au comentat discursul primarului si, functie de preferintele politice, au aprobat sau dezaprobat prestatia edilului .

Alti spectatori au plecat mai devreme de la eveniment, fiindu-le frig sau din dorinta de a nu rata recordul mondial de la PALAS. „A fost un eveniment mai putin spectaculos si mai mult de nisa, pentru cunoscatori. A fost frumos, iar zona, ca amplasament, a fost ok, numai ca sonorizarea nu a fost extraordinara, asta si din cauza traficului de pe Independentei. Si a fost aiurea ca bucatile muzicale au fost segmentate de poliloghie si n-apucai sa intri in stare", a mentionat o alta tanara participanta la concert. Finalul spectacolului a abundat de aplauze pentru Filarmonica, dirijorul Sabin Pautza, soprana Mioara Cortez, violonistii Gabriel Croitoru si Liviu Scripcaru si pentru Corul „G. Musicescu". Cu aplauze au fost rasplatiti si prezentatorii Irina Pacurariu si Adrian Paduraru, respectiv spectatorii care au rezistat in picioare pana la orele 23.00.

Comentarii