Un maidanez a ajuns mai scump decit un porc

Subtitlu

duminică, 25 decembrie 2011, 17:27
5 MIN
 Un maidanez a ajuns mai scump decit un porc

Ciinii comunitari stapinesc inca multe zone din municipiu. Iesenii reclama in continuare numarul mare de animale de pe strazi. Treaba hingherilor este ingreunata pe de alta parte de cei care iubesc ciinii si ii ingrijesc pe linga scarile de bloc. Cert este ca, in ciuda eforturilor financiare facute in ultimii trei ani, situatia ramine inca dificila la nivelul municipiului. Dupa aproximativ sapte milioane de lei cheltuiti in ultimii ani, Iasul este inca plin de ciini. Noua lege adoptata de Parlament ofera mai multe solutii de gestionare a ciinilor. Una dintre aceste variante este eutanasierea animalelor care nu vor fi adoptate in termen de 30 de zile. La nivelul municipalitatii nu s-a stabilit inca o strategie de viitor in privinta gestionarii ciinilor comunitari.

Porcul: 100 lei; maidanezul: 130 lei

In urma cu cu mai putin de doua luni, primarul Gheorghe Nichita anunta ca in municipiu sint intre 40.000 si 50.000 de ciini comunitari. Specialistii insa vorbesc de un numar mai mic de animale fara stapin, de 10.000, 17.000 de ciini, din care foarte multi ar fi pe proprietati private. Cert este ca numarul e in continuare foarte mare, iar solutiile gasite de municipalitate in ultimii sapte ani nu au avut efectul scontat. „Din 2003 si pina in prezent au trecut pe la padoc in jur de 60.000 de ciini. Activitatea s-a intensificat din 2005. Pina atunci cred ca au fost in jur de 5.000 de ciini pe la padoc. Cheltuielile cu toata aceasta activitate au fost in ultimii ani, in medie, in jur de un milion de lei anual", a declarat Ion Apostol, directorul Salubris. Astfel, in mai bine de sapte ani, societatea din subordinea municipalitatii a cheltuit in jur de sapte milioane de lei pentru a prinde, steriliza sau eutanasia un numar total de 55.000 de ciini. Acest lucru inseamna ca in medie s-au cheltuit in jur de 130 lei pentru fiecare animal trecut pe la padoc. Suma acopera atit prinderea, transportul, hrana, cit si medicamentatia in cazul celor sterilizati sau eutanasiati. A ajuns astfel ca un maidanez, care are o greutate medie de 7-10 kg, sa fie mai scump cu cei 130 de lei cheltuiti pe el, decit un purcel, al carui pret „in viu" este de circa 10 lei/kg in oboarele din judet, ceea ce il face astfel ca la 10 kg sa coste 100 de lei.

Prindem 3.700 de ciini, se nasc alti 9.000

Politica dusa de municipalitate in aceasta perioada a presupus in special sterilizarea ciinilor sanatosi si eliberarea lor. Au fost eutanasiate doar animalele batrine, bolnave sau agresive. In cazul sterilizarii, costurile se ridica in medie la 100 lei de animal. „La femele este ceva mai scump decit in cazul masculilor. Este o operatie mai dificila. Suma acopera operatia, medicamentele, tratamentul de inainte si dupa interventie. Cheltuielile cu eutanasierea se ridica la aproximativ 60 de lei, cu tot cu transport si incinerare. Masculii sterilizati stau trei-patru zile la padoc, iar femelele o saptamina. Aceasta perioada depinde de mai multi factori", a afirmat Apostol. Interventiile municipalitatii nu au facut decit sa tina situatia la un anumit prag. Rata de inmultire a ciinilor fara stapin face ca activitatea gestionata de Salubris sa bata pasul pe loc. „Ciinii se inmultesc de maximum doua ori pe an. Fac cite sase-sapte catei, din care trei sau patru reusesc sa supravietuiasca. Din datele pe care le avem, cred ca in municipiu exista in jur de 3.000 de femele", a explicat Nicolae Ivanciu, inspector in cadrul Directiei Sanitare Veterinare. (DSV) Astfel, in cazul in care toate aceste femele ar putea procrea, rezulta ca la fiecare sase luni in municipiu ar aparea o populatie de minim 9.000 de ciini. Salubris prinde insa circa 7.500 pe an, ceea ce inseamna ca, la sase luni, va aduce la padoc doar 3.700 de ciini. Este o cifra aproape la jumatate fata de rata de inmultire. In aceste conditii, degeaba dam vina pe localitatile sau chiar judetele din jur care ne „aprovizioneaza" constant cu maidanezi: problema este numai la noi.

Gene de rasa violenta

O alta problema sesizata de reprezentantii DSV este aparitia unui numar din ce in ce mai mare al ciinilor cu gene de rasa. „Avem probleme cu masini care vin din alte judete, alte orase si aduc ciini in judetul Iasi. Oamenii din multe sate se pling ca le maminca gainile, le ataca oile. O alta problema este legata de faptul ca au inceput sa se inmulteasca in strada animalele de rasa, animale care au gene predispuse la violenta", a precizat Ivanciu. Noua lege privind gestionarea ciinilor fara stapin lasa la latitudinea autoritatilor locale daca eutanasiaza sau nu animalele fara stapin. Sefii Primariei asteapta ca legea sa fie aprobata inainte de a prezenta un plan pentru anii viitori. „Sa asteptam sa fie promulgata legea. Apoi vom lua o decizie. Nu vom merge doar pe eutanasiere. Legea paseaza responsabilitatea la autoritatile locale. Noi putem lua o decizie, la municipiu, dar daca nu vor fi luate masuri si in localitatile din jur, ciinii tot la noi vor ajunge. Daca as fi seful Consiliului Judetean, as vedea citi din Zona Metropolitana pot gestiona aceasta problema si as incerca sa ii ajut pe cei care nu pot. Noi, la municipiu, ne descurcam, dar primariile din jur nu stiu daca pot", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Concret, noua lege prevede ca animalele prinse de pe strazi trebuie tinute in padoc pentru o perioada de 30 de zile. Dupa aceasta perioada, ciinii care nu au fost adoptati sau revendicati pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau o combinatie a acestor variante. Fiecare consiliu local va decide modul de rezolvare a situatiei. Inainte de a lua o astfel de decizie, municipalitatea va trebui sa consulte populatia. Orice decizie luata va implica insa costuri enorme pentru bugetul local. Doar sterilizarea celor 40.000 de ciini, estimati de primar a fi in municipiu, ar costa in jur de patru milioane de lei. Cu celelalte costuri legate de prindere, transport, hrana, suma ar ajunge la 5,2 milioane lei. Suma acopera insa maximum o saptamina de „cazare" la padoc, ori legea actuala prevede pastrarea animalelor pentru o perioada de 30 de zile. In cazul eutanasierii, costurile minime ar fi de 2,8 milioane lei, fara a pune in calcul cele 30 de zile in care animalele trebuie pastrate in padoc.

Comentarii