Un nou control la creditul Dexia strica Revelionul Primariei

sâmbătă, 31 decembrie 2011, 01:04
4 MIN
 Un nou control la creditul Dexia strica Revelionul Primariei

Fondurile cheltuite de municipalitate din creditul Dexia nasc semne de intrebare si acum. La aproape cinci ani de la contractarea imprumutului de 200 milioane lei, apar noi controale, noi date care pun sub semnul intrebarii o serie de cheltuieli facute de municipalitate. Deputatul PDL Nicusor Paduraru a prezentat ieri concluziile unui raport de control facut la Primarie in ultimul an. „Cert este ca acest raport demonstreaza ca am avut dreptate, ca iesenii au fost mintiti, nu au fost corect informati. Acel credit nu a fost cheltuit cu chibzuinta. Sinteza arata abateri de aproape trei milioane lei si alte 28 milioane lei susceptibile de a fi scapari printre degete", a spus parlamentarul. De cealalta parte, sefii Primariei sustin ca au contestat deja procesul verbal de inspectie, iar acuzatiile aduse nu pot sta in picioare.

Se imputa o suma de 2,76 milioane lei

Controlul ale carui rezultate au fost prezentate ieri de Nicusor Paduraru a fost efectuat de inspectori ai Directiei Corpului de Control din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. „S-au dat lucrari fara licitatie. Nu stiu cum o societate a Primariei a putut sa cesioneze lucrari la notar catre alte firme, fara acordul Consiliului Local. S-au inventat niste strazi. Prin curtea Liceului Racovita s-a inventat o strada. Mai este nevoie de verificarile ANRMAP si de expertizele tehnice. Primaria nu vrea sa lase se se preleveze carotele. Inseamna ca au ceva de ascuns. Le solicit consilierilor locali PDL sa se constituie parte civila. Este inadmisibil ca o societate din subordinea Consiliului Local sa predea prin notariat lucrari cistigate la licitatie", a spus ieri Paduraru. Controlul a fost initiat pe data de 13 septembrie, la solicitarea parlamentarului PDL.

Conform inspectorilor, s-a ajuns la o suma de 2,76 milioane lei, suma care ar trebui recuperata de la municipalitate de la firmele cu care a lucrat pe proiectele din Dexia. Concret, inspectorii care au verificat actele Primariei au gasit deficiente in ceea ce priveste organizarea de santier de la toate lucrarile. „Din analiza actelor si documentelor referitoare la obiectivul de investitii «Proiectare si executie lucrari de modernizare strazi in municipiul Iasi, etapa I» s-a constatat ca in perioada iulie 2007 – decembrie 2009 au fost decontate de catre Municipiul Iasi, cheltuieli cu organizarea de santier, fara a exista documente justificative. Executantii au determinat cheltuieli cu organizarea de santier prin aplicarea unui procent de 3%, la valoarea situatiilor de lucrari prezentate la decontare, fara a prezenta situatii de lucrari aferente organizarii de santier sau alte documente care sa ateste efectuarea unor cheltuieli conexe organizarii de santier", se arata in raportul de control.

„La procesul verbal am facut deja o serie de observatii"

Aceeasi situatie a fost descoperita si la lucrarile de la Hala Centrala, la modernizarea liniei de tramvai din Tatarasi, la locuintele sociale din Gradinari. Din abaterile de 2,76 milioane lei, 2,18 milioane lei reprezinta problemele cu organizarea de santier. „Noi nu am primit pina acum decit procesul verbal de inspectie. Nu am primit si raportul de control. La procesul verbal am facut deja o serie de observatii, iar cei de la Directia de Finante au cerut date suplimentare. Dupa ce vom primi si raportul de control, ne vom prezenta un punct de vedere si asupra lui. In ceea ce priveste organizarea de santier nu am nici o problema. Toata lumea face la fel, si la ministere si la alte autoritati. Legea spune ca organizarea de santier se incaseaza procentual in functie de valoarea situatiei de lucrari. Ei spun ca nu trebuie procentual, ci sub forma unor situatii de lucrari", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic si de investitii al Primariei. Municipalitatea ar trebui sa recupereze si aproape 380.000 de lei de la firma RJR International. Societatea a realizat proiectele tehnice la strazile din prima etapa a Marii Asfaltari. Inspectorii au considerat ca firma nu a prezentat in termenul din contract documentatiile, desi municipalitatea nu le-a cerut, iar contractul a fost prelungit prin act aditional. Alte aproape 200.000 de lei reprezinta cheltuieli facute de municipalitate din credit pentru a asfalta accesul si parte din curtea Liceului „Emil Racovita". In documente aparea ca s-a asfaltat strada Emil Racovita, strada care nu era pe lista celor modernizate. „Lucrarea a fost facuta la Liceul Racovita. Cind s-a luat situatia, cum era vorba de strazi modernizate, s-a pus in fata cuvintul strada. Strada «Liceul Racovita» nu exista. Lucrarile au fost facute la liceu", a completat Chirica.

Pentru lucrari in valoare de 28,7 milioane lei se va sesiza ANRMAP (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice) pentru a clarifica problemele juridice. Suma vizeaza lucrarile noi introduse de municipalitate la suplimentarea contractelor din „Marea Asfaltare", dar si suplimentarea lucrarilor realizate de municipalitate la pasajul de la Hala Centrala.

Creditul Dexia a avut o valoare de 200 milioane lei, iar iesenii il vor rambursa in urmatorii 20 de ani. Aproximativ jumatate din imprumut s-a cheltuit pentru modernizarea a peste 120 de strazi. Banii au mai fost cheltuiti si pentru continuarea lucrarilor de la Hala Centrala, pentru linia de tramvai din Tatarasi, pentru realizarea de locuinte sociale, pentru realizarea cadastrului general, achizitia de locuinte sociale sau montarea de pavele pe trotuare.

Comentarii