Un popa model

Subtitlu

marți, 14 iunie 2011, 21:35
7 MIN
 Un popa model

In conditiile in care Biserica Ortodoxa este acuzata adesea ca nu reuseste sa ii atraga pe tineri, un preot dintr-o parohie ieseana de la tara a gasit metoda prin care sa se inconjoare de copii.

Din vara lui 2008, cind a preluat parohia din satul Poieni, comuna Schitu Duca, parintele Gheorghita Severin desfasoara activitati prin care ii atrage pe copii si pe tineri in biserica. In fiecare luna, in jur de 80 de copii de la gradinita si pina in clasa a VIII-a vin impreuna cu parintele in Iasi, ca sa urmareasca un film sau o piesa de teatru. Iesirile lunare cu prescolarii si cu elevii au loc pe banii din "cutia milei", dar si cu sprijinul unor oameni sufletisti. Dupa cum insusi explica, actiunile sale sint firesti, dar in contextul actual ele par extraordinare, iesite din tipar.

"Metoda folosita de parintele Severin pentru a-si apropia copiii este o recomandare din partea superiorilor pentru fiecare preot. Sa stiti ca toti preotii parohi fac actiuni prin care sa atraga tineretul, dar la un alt nivel, intr-o alta forma de lucru. De exemplu catehizare, sau acorda ajutor financiar. De regula, astfel de actiuni se desfasoara dupa principiul sa nu stie stinga ce face dreapta. Dar pentru ca in ultima perioada sintem improscati cu noroi, – nu noi ca persoane, ci Biserica -, cred ca toate aceste actiuni, de genul celor desfasurate de parintele Severin, ar trebui sa fie scoase la lumina", a precizat protopopul Vilie Dorosinca, seful direct al preotului Severin.

"Biserica era relativ goala"

Parintele Severin, care locuieste in Iasi, pare sa isi fi inceput activitatea in satul Poieni sub indemnul "Lasati copiii sa vina la mine!". "In iunie 2008, cind am venit la parohia Poieni, am realizat ca biserica era relativ goala, – veneau doar citiva batrini -, si oarecum lipsita de viata. Atunci m-am gindit ca si cei citiva batrini vor trece in timp la cele vesnice si voi ramine singur. Ei, gindul asta m-a speriat, si mi-am dat seama ca trebuie sa fac ceva pentru a-mi apropia tinerii, si in special copiii", a explicat parintele.

Astfel, a ajuns sa demareze trei proiecte in care sa implice cit mai multi copii din sat. A format un cor, pe care il coordononeaza o doamna profesoara din parohie – Cristina Costin – membra in corul Filarmoncii Iasi, un cerc de pictura, de care se ocupa o absolventa de Patrimoniu cultural – Ana Maria Axinte – de asemenea din parohie, si sustine saptaminal un program de cateheza crestina adresat prescolarilor si elevilor din clasele primare. In cadrul acestuia din urma, intitulat "Iisus impartasit copiilor", micutii invata in fiecare simbata, cite doua ore, despre sarbatori, vietile sfintilor, parabole, post si minuni.

Cele mai atractive insa pentru copii sint iesirile lunare la teatru si la film. "Ideea teatrului a aparut intii ca o forma de recompensa pentru cei care veneau la cor si la cercul de pictura, si apoi ca un demers spre a-i ajuta pe cei mai mari sa inteleaga ca viata nu inseamna doar satul, familia si mersul la scoala. De fapt, am vrut sa le ofer modele, si m-am gindit la artisti in special", a povestit parintele.

Au vazut aproape toate piesele din repertoriul "Luceafarului", dupa care au inceput sa mearga la spectacolele jucate pe scena Nationalului si la proiectiile de film de la "Republica" si "Victoria". "La Teatrul National merg cu cei din clasele V-VIII, iar cu cei mici la filme animate si pentru virsta lor, pentru ca ei se plictisesc la teatru. Nu prind toate poantele si incep sa se foiasca. In perioada asta, cind cinematografele sint goale, la toate proiectiile la care am fost la «Republica» eram numai noi in sala", a explicat preotul Severin.

Iesirile la teatru si la film, la muzeele iesene si la Gradina Botanica sint gindite de preotul Severin ca un program pe termen lung, sustinut financiar in principal din ceea ce se aduna la "cutia milei". "Ea a fost baza, dar in timp, marindu-se numarul de copii la 70-80, «cutia milei n-a mai facut fata»", a spus zimbind parintele. Au fost si sint insa persoane inimoase dispuse sa sponsorizeze activitatile, printre care primarul comunei, un profesor universitar de la Politehnica si un avocat din Bacau.

"Sintem acum precum o familie"

De cind desfasoara activitatile mentionate, copiii au inceput sa vina la slujbe in numar tot mai mare. Mai mult, baietii sint in competitie pentru a intra alaturi de preot in altar. "Cind fac slujba, copiii sint inaintea mea la biserica. Cite 4 intra cu rindul in altar. Initial, am stabilit primii 4 care ajung la biserica. Vazind ca veneau foarte de dimineata aceiasi 4 copilasi, am zis «haideti sa va rinduiesc: daca voi 4 ati fost acuma, duminica viitoare veniti voi 4, iar daca lipseste unul din cei programati, il inlocuieste unul din cei care vin la slujba»", a povestit preotul.

Pentru ca s-au apropiat de parinte si au devenit prieteni intre ei, copiii au ajuns sa isi sarbatoreasca zilele de nastere la biserica, dupa slujba. "Ii cintam «La multi ani!», acolo taie mama sau tata tortul, – pentru cei care au posibilitati -, acolo servesc cu suc", a spus preotul.

Vazindu-mi uimirea de pe chip, imi confirma ca toate acestea se intimpla in biserica. "Da, in biserica. Dar, de ce nu?", e de parere preotul. Spune despre copii ca ii simte ca si cum ar fi ai sai sau ca si cum i-ar fi frati mai mici, iar copiii s-au atasat la rindul lor de el. "Ii datoram foarte multe si ii sintem recunoscatori. Practic, in tot acest timp a fost pentru noi ca un tata, iar asta cred ca spune totul", a povestit Iuliana Dolinschi, eleva in clasa a VIII-a.

Fata a marturist ca metoda preotului de a-si apropia copiii i s-a parut surprinzatoare, chiar ciudata intr-o prima faza, dar pe masura ce a inceput sa il cunoasca si sa se imprieteneasca cu ceilalti copii, a inteles ca era foarte buna. "Nu ne asteptam ca cineva sa faca astfel de lucruri pentru noi. La scoala nu prea interactionam, dar activitatile in care ne-a implicat parintele au constituit si o forma de a ne aduce impreuna. Ne-am imprietenit intre noi, sintem acum precum o familie", a mai spus Iuliana.

Pentru a-si arata recunostinta fata de preot, copiii i-au pregatit o serbare surpriza, in luna aprilie, in contextul zilei sale de nastere si a onomasticii. "Doua luni au repetat melodii populare pentru spectacolul respectiv, pe care l-au organizat la caminul cultural. Cind au spus ca toate acele lucruri le-au facut cu ocazia zilei mele de nastere si a onomasticii, am fost pur si simplu topit. Nu mai puteam sa spun nici un cuvint", a povestit preotul.

A adus 110 parinti din Poieni la teatru

Satenii din Poieni recunosc, de asemenea, relatia speciala pe care preotul o are cu copiii. "Parca iti infloreste inima cind vezi copii si tineri ca vin sa asculte slujba. Cind vin la altar ca sa dea liturghia, parintele ofera la fiecare copil cite un dulce. Nici nu stiu de unde mai reuseste sa faca rost", a spus Estinia Costin, fosta educatoare.

"Niciodata nu am vazut atita copilaret la biserica: mai mari, mai mici… Mai fac galagie in timpul slujbei, deh, precum copiii, dar parintele niciodata nu ii dojeneste. Cind umbla prin sat, inainte de sarbatorile mari, are dupa el sacosa cu dulciuri pentru copii. Se poarta frumos cu cei mici, dar si cu oamenii tot asa frumos se poarta. Eu am 73 de ani si pina acum preoti ca el nu am mai vazut", a spus si Elena Astefanei.

Satenii au mai spus ca preotul le-a cistigat respectul si pentru ca reuseste sa ii mobilizeze pentru cauze nobile. "Avem in sat o fetita bolnava de leucemie, care acum e internata la spital in Iasi. Parintele se duce in fiecare zi la ea, dar ne-a rugat si pe noi sa fim alaturi de ea cum putem", a spus mos Ion Alexa.

Practic, in perioada cit mama e alaturi de fetita in spital, cite o familie din sat se ocupa zilnic de cei cinci fratiori ramasi singuri acasa, cel mai mic avind un an si jumatate. "Am zis sa vedem cine ajuta efectiv, pentru ca asa ne batem noi ortodocsii cu pumnul in piept ca facem, dar la a pune in practica sintem foarte deficitari", a explicat preotul.

Bucuria de a urmari un spectacol de teatru au trait-o, de asemenea, si parintii copiilor. In luna februarie, parintele Severin a mers impreuna cu 110 parinti la spectacolul "Harold si Maude", jucat la National. "Povestindu-le copiii despre piesele pe care le-au vazut, au venit la mine si m-au intrebat: «Parinte, dar pe noi cind ne scoateti la teatru?». Intrebarea m-a surprins, venind de la niste adulti, pentru ca puteau sa se organizeze singuri si sa mearga. Am deschis o lista si s-au inscris 110 parinti. Sala in care s-a jucat spectacolul avea o capacitate de vreo 80-85 de locuri, astfel ca a mai fost nevoie de scaune", a povestit parintele.

Are nevoie de 3.000 de lei sa-i duca pe micuti la mare

Pentru vara, preotul Severin pregateste o noua actiune prin care, in mod sigur, sparge tiparele rigiditatii cu care este asociata indeobste Biserica Ortodoxa in general. Vrea sa duca 40 de copii in tabara la mare, pentru o saptamina, in luna august. "Am achitat deja un acont de 2.000 de lei, bani strinsi de la pomelnicele din Postul Mare, iar cind ajungem acolo trebuie sa mai dam 2.500 de lei. Avem 500 de lei adunati de la ultima expozitie de pictura cu vinzare, plus ca am inceput o campanie de stringere de formulare cu acel 2% din impozitul pe venit. Am stabilit ca cel care aduce 6 astfel de formulare completate de catre persoane cu carte de munca nu trebuie sa mai plateasca nimic. Vom mai avea nevoie insa de vreo 3.000 de lei pentru hrana. Nu e o suma mare, dar nu stiu daca putem sa facem rost de ea. Pentru ca in iulie si august trebuie sa mergem, de asemenea, la teatru", a spus preotul.

Comentarii