Un scandal de 100 milioane euro

Subtitlu

miercuri, 21 noiembrie 2007, 22:43
6 MIN
 Un scandal de 100 milioane euro

Sustinatorii Executivului, prin vocea deputatului PNL Relu Fenechiu, spun ca privatizarea va fi un succes. Cine are dreptate, este greu de spus in acest moment. 

 

Metoda de privatizare a Antibiotice SA aleasa de Guvern, aceea de a organiza licitatie deschisa cu strigare, a ridicat din start multe semne de intrebare.

Ce interese sint in jurul acestei privatizari? Daca poate participa oricine fara nici o restrictie, care va fi viitorul companiei? Mai mult, salariatii fabricii iesene au protestat timp de trei zile in fata prefecturii si sint hotariti sa picheteze si institutiile statului din capitala.

De ce se teme sindicatul?

Recent, prin intermediul unui comunicat, Guvernul a anuntat strategia de privatizare a Antibiotice, care va fi pusa in aplicare cel mai tirziu la finele lunii ianuarie a anului viitor. Acest anunt a cazut ca o bomba printre salariatii companiei iesene, avind ca efect trei zile consecutive de proteste in fata institutiei prefectului, reprezentantul Guvernului in teritoriu.

"Salariatii nostri se intreaba mereu: care sint interesele din jurul acestei licitatii din moment ce fabrica merge foarte bine, nu are datorii si inregistreaza profit. Am avut in cursul acestei luni o discutie cu presedintele AVAS (n.r. – Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului), Teodor Atanasiu, care ne-a precizat ca nu se pot pune nici un fel de restrictii la privatizare. Nici macar nu poate garanta locurile noastre de munca, pentru ca acest lucru ar insemna un ajutor de stat, lucru sanctionat de Comisia Europeana. Vinzarea Antibiotice se va face ca la piata. Asta este varza, oricine poate veni sa o cumpere", a declarat Vasile Stinga, liderul de sindicat al companiei iesene.

Fara sa fie vizibil afisate, protestele sint motivate si de unele interese de natura financiara ale sindicalistilor. "Am solicitat Guvernului ca salariatii sa primeasca in total 10% din actiunile detinute de AVAS. Nici pina in prezent nu am primit vreun raspuns. Noi vrem acest pachet de actiuni nu pentru a ne imbogati. Il vrem pentru a avea o garantie in plus ca investitorul care va veni va continua activitatea si nu va face cartiere sau magazine. Daca nu vom primi nici un raspuns la cele doua solicitari, vom picheta inclusiv AVAS-ul si Guvernul", a avertizat Stinga.

Carlan arata spre cercurile de interese

Metoda de licitatie cu strigare nu a convenit nici partidelor politice, in speta PD si PSD. "Organizatia Judeteana PD Iasi este profund ingrijorata de recenta decizie a guvernului liberal. Guvernul a aprobat o incredibila vinzare urgenta, prin licitatie cu strigare, ca pe mirtoage. Orice mafiot rus, orice smenar de terenuri care dispune de suficienti bani poate cumpara 53% din aceasta bijuterie si s-o faca praf, in intregul sau. Punem in vedere grupului Fenechiu ca aceasta procedura de vinzare este profund daunatoare unitatii iesene", a declarat senatorul PD Dan Carlan.

Acesta a mai precizat ca soarta privatizarii Antibiotice nu va fi una deloc roz si ca sint sanse sa se transforme intr-un tun imobiliar. "Aceeasi soarta a avut si Sicomed. Exista informatii ca aceia pentru care se pregateste Antibiotice SA fac parte din acelasi grup de interese. Nici un investitor strategic nu are la sfirsitul anului bugetar sume importante pentru o eventuala achizitie. Doar daca i s-a spus sa stea la pinda, daca face parte dintre smecherii atentionati sa stea pregatiti", a declarat, pe un ton ridicat, Dan Carlan.

Primarul vorbeste de o afacere imobiliara

Nici liderii PSD Iasi nu au fost mai blinzi cu Guvernul. "Avem mai multe experiente triste la Iasi, in materie de privatizari. Este cazul Tepro, unde nimeni nu a luat atitudine la acea privatizare si a ajuns sa moara un om, sa fie mii de someri. Atunci privatizarea a fost facuta fara transparenta, fara discutii cu sindicatele, cu administratia locala. La fel se intimpla si acum cu intentia Guvernului de a privatiza Antibiotice", a spus primarul Gheorghe Nichita, vicepresedinte al PSD la nivel national si liderul filialei judetene a partidului.

La fel ca si liderul PD Iasi, Nichita a atras atentia ca privatizarea Antibiotice se poate transforma foarte usor intr-o afacere imobiliara. "Acum Guvernul vrea sa privatizeze prin licitatie cu strigare, ca si cum as lua un tablou. Fac ce vreau cu el dupa ce-l cumpar. Aceasta privatizare este facuta pentru grupurile de interese. Cine o cumpara poate sa o inchida si sa faca o afacere imobiliara. Astazi (n.r. – ieri) am primit de la AVAS o adresa prin care ni se cere un certificat si se spune ca in cel mai scurt timp se va face licitatia. Pentru care grup de interese se pregateste privatizarea? Trebuie sa facem front comun cu sindicatele", a mai declarat Nichita.

Chiar daca declaratiile politicienilor ieseni par a servi, la prima vedere, un scop legitim, sint voci care considera ca acestea nu pot fi disociate si de un vadit caracter electoral, mai ales daca luam in calcul faptul ca pina la alegerile europarlamentare nu mai sint decit citeva zile.

Fenechiu reclama restrictiile UE

Liberalii spun ca au un raspuns la atacurile lansate impotriva strategiei de vinzare. Deputatul PNL Relu Fenechiu sustine ferm pozitia guvernului si contraataca dur. "Cine este acest Carlan? Este un falimentar in tot ce a facut pina acum. Mai intii sa invete despre licitatii si apoi sa faca declaratii", a replicat Fenechiu.

Deputatul iesean a invocat restrictiile impuse de UE la privatizarea unei firme. "Pretul stabilit pentru vinzare este foarte mare. Nu isi permite nimeni sa vina sa cumpere aceasta fabrica, sa o inchida si sa faca investitii imobiliare. Antibiotice valoreaza mai mult ca afacere si nu ca investitie imobiliara. De asemenea, conform dispozitiilor UE, nu putem ingradi dreptul nici unei persoane fizice de a participa la licitatie. Poate sa vina oricine. Insa trebuie sa aiba putere financiara pe masura", a explicat Fenechiu.

Prefectul judetului, reprezentantul Guvernului in teritoriu, s-a ferit sa se plaseze de o parte ori alta. "Nu pot sa am nici o pozitie in acest sens. Este o decizie a Guvernului. Eu am intermediat un dialog social intre sindicate si Guvern. Stiu ca sint 30 de scrisori de intentie de la companii mari pentru preluarea Antibiotice. Sper sa fie o privatizare de succes", a concluzionat prefectul.

Si directorul Antibiotice SA, Ioan Nani, a fost destul de rezervat in declaratii. "Guvernul si-a exprimat optiunea. Nu pot eu sa-mi dau cu parerea", spune Nani.

Fabrica ieseana de medicamente are o valoare de piata, la bursa, de circa 250 milioane de euro. Statul detine si va scoate la vinzare prin licitatie cu strigare un pachet de 53% din actiuni.

Cit face Antibiotice SA, ca afacere imobiliara?

Fabrica de medicamente se intinde pe o suprafata de circa 50 de hectare. Ioan Zapodeanu, unul din investitorii imobiliari importanti din judet, estimeaza ca un metru patrat de teren in zona se vinde cu aproximativ 150 de euro.

Un calcul aritmetic simplu arata ca valoarea imobiliara a firmei iesene este undeva la 75 milioane de euro. In calcul a fost luat in considerare si faptul ca o parte din teren este ocupat de cladiri. Terenul ar deveni insa atractiv numai daca pe el s-ar construi un cartier de locuinte ori un parc industrial.

Cinci intrebari referitoare la privatizare

1. De ce trebuie privatizata societatea, in conditiile in care in ultimii ani a inregistrat profituri consistente si nu exista informatii si temeri referitoare la scaderea productivitatii in urmatorii ani?

2. De ce a fost anuntata atit de tirziu metoda de privatizare prin strigare?

3. Este aceasta metoda impusa de normele europene si daca da de ce nu s-a spus acest lucru pina acum, Romania fiind membru UE de la inceputul anului?

4. Daca Uniunea Europeana cere acest lucru – si in conditiile in care statul roman nu este presat sa privatizeze societatea – de ce nu se incearca negocierea macar a clauzei referitoare la mentinerea obiectului de activitate al firmei?

5. De ce nu se adopta privatizarea la Bursa, foarte apropiata ca metoda de cea prin strigare, dar mai transparenta si susceptibila de a atrage cumparatori interesati de evolutia firmei ca afacere deja consacrata? Este cunoscut faptul ca societatea a stirnit deja interesul multor investitori la Bursa.

Comentarii