Birladul si Negrestiul au ramas fara apa

marți, 20 iunie 2000, 23:00
5 MIN
 Birladul si Negrestiul au ramas fara apa

Sucursala de Distributie a Energiei Electrice (SDEE) Vaslui a tras ieri heblul la statiile de pompare a apei din Birlad si Negresti. Drept urmare, zeci de mii de oameni au ramas fara apa la robinete. Motivul este mai mult decit cunoscut: datoriile foarte mari pe care RAGCL Birlad si Prod-Aqua Negresti le au la Conel. Dupa cum au afirmat furnizorii de energie electrica, statiile de pompare nu vor fi realimentate decit in momentul in care cei doi furnizori de apa isi vor achita datoriile.
10.000 de locuitori din Negresti stau cu buzele uscate
Prima statie de pompare oprita a fost cea de la Negresti, de fapt de la Parpanita. Prod-Aqua SA, prestatorul de servici comunale in orasul din nordul judetului, a fost preavizata cu deconectarea inca de luni, 19 iunie. Conel a mai aminat-o o zi, in speranta si cu angajamentul societatii negrestene ca se va achita macar factura scadenta de 47 de milioane de lei. Nu a fost sa fie si, ieri la prinz, a fost taiat curentul la statia de pompare, precum si la alte puncte de consum ale societatii. A ramas alimentata doar statia de epurare a orasului.
Prod-Aqua are o datorie de 91 de milioane la Conel, din care 47 de milioane sint scadente. Negrestenii nu vor avea apa curind deoarece conducerea Prod-Aqua asteapta votarea bugetului, care va avea loc abia peste trei saptamini.
Claudiu Ionescu, directorul Prod-Aqua, ne-a declarat ca problema ar putea fi rezolvata chiar mai repede: "Situatia poate fi deblocata. Pina la aprobarea bugetului, incercam sa gasim surse in alta parte. Mai trist va fi ca populatia nu va plati, deoarece au reticenta fata de cei de la Conel cind opresc curentul si implicit apa la robinete. Deci, eu sper ca pe saptamina viitoare sa ne achitam datoria si sa reluam furnizarea apei la robinete."
La rindul sau, Ioan Diaconu, inca primarul Negrestiului pina la numirea in functie a noului edil, este de parere ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza campaniei electorale: "Toti s-au preocupat de campanie, inclusiv cei de la Prod-Aqua. Au uitat de datoriile pe care le au la Conel si uite asa s-a ajuns in situatia actuala."
Datoriile populatiei catre Prod-Aqua se ridica la peste 800 de milioane, la care se adauga alte 70 de milioane de la Scoala Ajutatoare din localitate, care nici in momentul de fata nu se stie a cui este din punct de vedere financiar.
La Birlad, apa se da cu picatura
Conel a fost nemilos si cu birladenii. Dupa cum avertiza inca de luni, Conel a intrerupt furnizarea la inca patru puncte de consum ale regiei locale, in prezent numarul acestora fiind de 20.
Printre aceste puncte este si statia de pompare de la "Cuibul Vulturilor", principala sursa de alimentare cu apa a Birladului. Totul in contul a peste 4 miliarde de lei pe care RAGCL Birlad le are de dat catre Conel, restante ce s-au acumulat in ultimele 5 luni.
Ioan Turbatu, directorul SDEE Vaslui, amenintase cu deconectarea inca de la inceputul lunii: "Din partea conducerii regiei, nu exista nici un pic de receptivitate in a-si achita, cit de cit, macar consumul lunar de energie. Stim ca la Birlad apa se livreaza cu program, dar nu avem incotro. Vom aplica prevederile contractului incheiat intre parti."
Consecintele sint aproape catastrofale pentru birladeni. Masura Conel Vaslui afecteaza aproape toata populatia Birladului care beneficiaza de serviciile de apa ale RAGCL: 55.000 de oameni din peste 80.000 de locuitori.
Singura statie de pompare care nu a fost decuplata de la reteaua de curent electric este cea de la Negrilesti, care apartine de Conel Galati. Aceasta deservea, pina ieri, o parte din zona de sud a orasului. Apa era pompata de la Negrilesti la Uzina de apa, iar de aici era repompata catre populatie. Pina cind Conel va reincepe furnizarea energiei electrice la celelalte statii din oras, aria de distribuire a apei de la Negrilesti va fi largita catre centrul si nordul Birladului. Programul de furnizare va fi, insa, redus: doua ore dimineata, intre 6-8, si doua ore seara, intre 17-19.
Problema este ca apa va ajunge doar pina la etajul III, numai pina la blocurile de la SC Fepa SA. Mai departe, nu va fi deloc. Sursa de apa de la Negrilesti nu poate aproviziona cartierele Tuguiata, Deal, Cring, Bariera Puiesti si Spitalul de copii. Cu alte cuvinte, locuitorii din aceste zone nu vor avea apa nici macar un minut pe zi.
Constantin Cozar, inginer-sef la RAGCL, ne-a declarat: "Utilizarea apei de la Negrilesti pentru tot orasul este un experiment. Daca va reusi, vom incerca sa marim programul la 6 ore pe zi. Mai incercam sa reactivam si alte puturi din interiorul orasului, dar reusita nu este sigura."
"Va vine sa credeti ca aceasta coada e la apa?"
Birladenii sint de-a dreptul speriati. Nu se asteptau ca, in plina vara, sa ramina fara apa. Cozile la pompe si la cismele au fost interminabile de dimineata si pina seara.
"E o nedreptate ingrozitoare. Stiu ca sint multe datorii, dar ce facem noi, cei care am platit la timp? Cum e posibil sa se intimple asa ceva?", a intrebat Irina Volodin, o locatara de pe Bulevardul Epureanu.
"Cred ca autoritatile ar trebui sa gaseasca o solutie. Nici nu ar trebui sa aiba stare la birou, in conditiile in care toti cei care le-au ales asteapta ore intregi la coada la apa. Va vine sa credeti ca aceasta coada e la apa?", ne-a intrebat o alta femeie.
" Este un atentat la viata bolnavului"
Cei mai afectati sint bolnavii din spitale. Conducerea Spitalului de copii Birlad ne-a precizat ca a discutat despre datoriile la apa cu cei de la RAGCL, Conel si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Vaslui. A solicitat CJAS o suplimentare de fonduri pentru a mai achita, partial, datoria spitalului fata de RAGCL, astfel incit regia sa plateasca la Conel.
Sistarea apei intr-un spital poate sa genereze probleme foarte grave si epidemii. Asigurarea apei curente este una din conditiile de obtinere a autorizatiei de functionare a unei unitati sanitare.
Medicul Tudorita Chetroies, directorul Spitalului de copii, ne-a declarat: "Eu inteleg ca sint datorii in lant, dar noi nu avem nici o vina si cu atit mai putin acesti copii internati. Nu avem nici un stoc de apa. Chiar daca am opri internarile, asta nu ar duce la rezolvarea situatiei. Eu nu am dreptul sa inchid un spital si totodata nu am dreptul sa-l expun la infectii. Sint probleme legate de igiena, de sterilizare, de preparare a hranei. Practic, afecteaza toata activitatea spitalului. Este un atentat la viata copilului si a bolnavului in general. Pina acum spitalul nu s-a mai confruntat cu o asemenea situatie."
Biologul Liviu Cozma, seful Compartimentului de Sanatate Publica Birlad, ne-a spus depre aceasta problema doar atit: "Miine dimineata trebuie sa vorbesc cu doctorul Chirosca (directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Vaslui – n.r.) sa vedem ce facem. Vor fi efecte dezastruoase daca se opreste apa." (Theodor ISTRATE, C.S., S.M.)

Comentarii