Cea mai mare descoperire arheologica a ultimilor 30 de ani

sâmbătă, 12 februarie 2000, 00:00
2 MIN
 Cea mai mare descoperire arheologica a ultimilor 30 de ani

Cea mai mare descoperire arheologica din ultimii 30 de ani in Romania apartine profesorului de istorie husean Vicu Merlan.
Desi a fost disponibilizat in mod abuziv de la muzeul din localitate, Vicu Merlan n-a renuntat la pasiunea de-o viata: arheologia. In toamna trecuta, cu un grup de elevi, Vicu Merlan a efectuat sapaturi la Isaiia si a descoperit un tezaur de statuete si fragmentele a doua mese de altar. Materialul arheologic a fost transportat la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi, pentru restaurare, conservare si cercetare.
Verdictul a fost dat abia zilele acestea: descoperirea este extrem de valoroasa si tezaurul a fost expus la Palatul Culturii din Iasi.
In timp ce curata vasul, Vicu Merlan sustine ca a ramas "coplesit" la vederea zeitelor: "Pur si simplu am ramas fara grai. Nu-mi venea a crede ca tin in miini o astfel de comoara spirituala. Cele 21 de statuete feminine reprezentau «Marea zeita fecioara», in diverse aspecte legate de manifestarea fizica. Marea zeita Shakti era ocultata de simbolismul magic al elementelor descoperite. Surpriza nu s-a oprit doar aici: 13 dintre zeitati dispuneau de cite un tron. Dupa cum spune profesorul doctor universitar Nicolae Ursulescu, un colaborator important de-al meu, aceste zeitati faceau parte din categoria celor initiate. Acestea aveau un rol hotaritor in planul subtil al protectiei divine. Aproximativ toate tronurile erau prevazute la parta superioara cu doua coarne de taur, care arata forta, virilitatea etc. Asadar, prin deductie, concluzionam ca Marea Zeita forma cuplul divin. Pe unul din tronuri este simbolizata, punctiform, prin mici alveole, o spirala, ceea ce arata axul vietii, pe care se infasoara tot universul manifestat. Simbolismul esoteric al populatiei de la Isaiia se oculteaza si in numerologi sacra intilnita aici. Daca facem corelatiile, constatam: s-au gasit 21 de statuete, 21 conuri gaurite – care dupa parerea mea sint falusuri in miniatura, 42 de margele, 7 statuete cu sini etc. Numarul 7 apare foarte des si are o trimitere: 7 note muzicale, 7 planete traditionale, 7 luni subtile etc. O dovada a faptului ca numerologia sacra era foarte bine cunoscuta samanilor sau preotilor templelor precucuteniene."
"La Husi, muzeul este facut sa priveasca lumea cum se darima"
Lui Vicu Merlan ii apartin mai multe descoperiri decit au la un loc toti fostii lui colegi de la muzeul husean. Merlan a descoperit, in trei ani de munca, numeroase vestigii de importanta deosebita: un cimitir dacic la Valea Grecului, un mormint tracic la Chersacosu (comuna Stanilesti), unelte si arme din paleoliticul superior, asezeminte paleolitice la Raducaneni etc.
Pentru toate aceste realizari, el a fost "recompensat" cu disponibilizarea. Consilierii huseni au crezut poate ca munca asiduua si iesirea la rampa a altcuiva ii pune pe ei in umbra.
Vicu Merlan regreta ca ultima lui descoperire n-a ramas la Husi: "Palatul Culturii din Iasi este cu mult mai accesibil decit muzeul de la Husi. La Husi, muzeul este facut sa priveasca lumea cum se darima. In rest, consilierii isi freaca miinile de satisfactie." (Gabrian BEJENARU)

Comentarii