Dezastru ecologic la Mantu

marți, 17 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 Dezastru ecologic la Mantu

Viata locuitorilor din comuna Botesti si din imprejurimi este pusa de citeva zile in pericol. Fara sa-si dea seama, acestia ar putea minca, in orice clipa, din pestele infestat care pluteste de vineri incoace pe malurile unuia dintre iazurile de la Mantu. Intr-o zona intesata de braconieri si de oameni dornici de chilipiruri, oricine ar putea sa vinda, direct din caruta, peste mort si toxic drept proaspat si bun de consum.
Intreaga poveste a inceput vineri dupa-amiaza, coincidenta sau nu, intr-o zi de 13 aprilie, cind, pe malurile iazului numarul 5 din salba de lacuri de la Mantu, au inceput sa apara pesti morti.
"Am vazut ca pestele iesea din ce in ce mai mult pe malul iazului numarul 5, iaz care are o suprafata de aproximativ 10 hectare. In iazul cu pricina avem puiet de fitofag de 2 ani. Am descoperit toata tarasenia in timpul unui control de rutina. Apoi am alertat Directia Sanitar-Veterinara (DSV) si Politia. Cei de la DSV si de la Mediu au venit imediat si au prelevat probe de apa si din pestele mort. Ce am strins in ziua respectiva si in zilele urmatoare, ma refer la pestele mort, l-am ingropat", ne-a spus Victor Musteata, patronul de la SC Scoica Agroind SRL Vaslui.
In iazul numarul 5, ferma avea peste 4 tone de puiet de fitofag. Pina acum, peste 150 kg au fost ingropate. Organele abilitate au incheiat un proces-verbal de constatare si au inceput ancheta in zona pentru a descoperi cauzele dezastrului.
"Nu se poate explica altfel moartea puietului decit prin infestarea apei"
Initial, toti cei care s-au deplasat la fata locului au presupus ca ar putea fi vorba de o deversare in apele iazului a unei cantitati de erbicide, provenind de la o societate comerciala cu profil agricol din zona.
In nota de constatare intocmita de Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui se arata: "Iazul amplasat pe teritoriul comunei Botesti, punctul Mantu, este situat in imediata vecinatate a unei ferme a societatii Vinicola Averesti, care efectuase lucrari de erbicidare a griului in urma cu citeva zile. Accidentul a putut avea loc prin spalarea unei cisterne utilizate la erbicidarea lanurilor de griu din zona."
De aceeasi parere este si Valerica Pascu, administratorul SC Scoica Agroind SRL, care ne-a declarat: "Lucrez de 28 de ani in meserie. Am lucrat peste 8 ani in Delta, apoi la Cirja. Nu am vazut niciodata asa ceva. Nu se poate explica altfel moartea puietului decit prin infestarea apei. Din cite stim, Vinicola nu are nici autorizatie de mediu si nici alte acte necesare pentru asemenea operatiuni de erbicidare. Cei de la Agentia de Mediu trebuiau sa «urle» in cazul de fata, nu sa astepte sesizarile noastre."
De alta parere este Fanica Ambrosa, directorul de la Vinicola Averesti, care nu recunoaste nimic din acuzele aduse: "Toate sint niste supozitii. La noi nu s-a erbicidat griul, deci nu s-a deversat nimic in apa. Probabil este vorba de alta societate, cum ar fi asocitia agricola de pe malul iazului."
Totusi, in magazia societatii, au fost gasite de catre organele de ancheta solutii folosite la erbicidare.
Prefectul arunca "bombe"
Am incercat sa discutam si cu mai-marii judetului, primii oameni care ar trebui sa se sesizeze in cazul unui accident ecologic, indiferent de dimensiunea acestuia.
Prefectul Ioan Tibulca ne-a spus ca, deocamdata, nu poate sa se pronunte, dar n-a ezitat sa lanseze "ideea-bomba" ca ar putea fi vorba de o "greseala tehnica a piscicultorilor".
"Nu ne-au raspuns inca nici cei de la DSV si nici cei de la Agentia de Mediu. Totusi ei sustin ca nu ar fi vorba de o deversare de pesticide. Ce-i drept, nu au facut analizele chimice necesare (nici nu ar fi avut cum sa le faca pentru ca in judet nu exista tehnologia necesara pentrui depistarea prezentei pesticidelor in sol sau apa – n.r.). Am inteles ca apa nu are nimic si ca de vina ar fi o manevra gresita din punct de vedere tehnic la deversarea puietului in apa", a sustinut Tibulca.
Curioasa afirmatia prefectului, avind in vedere ca puietul respectiv se afla in iazul nr. 5 de 2 ani.
Iazul este sub supraveghere permanenta
Inca de la depistarea primilor pesti morti, in urma sesizarilor facute de Victor Musteata, politia a inceput cercetarile pentru descoperirea vinovatilor. Pina la sosirea rezultatelor de la Mediu si DSV, "Scoica Agroind" a hotarit sa supravegheze in permanenta iazul pentru a nu exista pericolul colectarii si consumarii pestelui de catre "amatorii" din zona.
Din fericire, cel putin pina ieri, la spitalul din Husi si la dispensarul din zona nu fusesera semnalate cazuri de intoxicatie cu peste.
Din pacate, ieri nu am reusit sa-i gasim pe "responsabilii" de la Inspectoratul pentru Protectia Mediului (IPM) Vaslui, care probabil sarbatoreau si cea de a treia zi de Pasti. Vom reveni. (Theodor ISTRATE, Ana JITARITA)

Comentarii