Dopaj sau cacealma?

luni, 25 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Dopaj sau cacealma?

Bomba a explodat ieri dimineata. Comisia Medicala a Comitetului International Olimpic a trimis un fax catre Comitetul Olimpic Roman, in care se precizeaza ca gimnasta romana Andreea Raducan, campioana olimpica absoluta, este suspecta de dopaj. Raducan a fost depistata pozitiv dupa efectuarea controlului antidoping de duminica, dupa ce a cucerit medalia de argint in proba de sarituri. Rezultatul primului control antidoping efectuat asupra lui Raducan, pe 22 septembrie, a fost negativ. Potrivit faxului amintit, Raducan a fost depistata pozitiv cu un produs al efedrinei, rezultat din Nurofen, in cantitate de 90 de micrograme pe mililitru (limita normala este de 25 de micrograme pe mililitru).
Belu a vrut sa le retraga pe fete din concursul pe aparate
Reactia antrenorului Octavian Belu a fost violenta. Initial, a intentionat sa retraga din concurs gimnastele romane care urmau sa evolueze in concursul pe aparate! Reprezentantii delegatiei Romaniei la Sydney au depus o contestatie, ei fiind convocati in cursul acestei zile de catre oficialii CIO.
Ion Tiriac, presedintele Comitetului Olimpic Roman (COR), a declarat aseara, la Pro TV, ca Andreea Raducan, fiind racita, a luat, inainte de concursul de individual compus, doua pastile de Nurofren, substanta care contine "pseudoefedrina". Tiriac a adaugat: "Dar ar fi obscen ca, pentru doua banale pastile de gripa, cea mai buna gimnasta a lumii sa fie descalificata."
Pseudoefedrina nu se situeaza pe lista substantelor interzise de Federatia Internationale de Gimnastica, ci numai pe lista CIO. Din acest motiv, pina la aflarea rezultatului testului de control, Andreea Raducan a fost acceptata in concursul de la birna si sol. Ea a fost retrasa de la birna de catre antrenorul Octavian Belu, concurind numai la sol, unde avea sanse mari de a cuceri o medalie. Primind cu putin timp inainte de concurs vestea teribila, Andreea a concurat timorata, clasindu-se de abia a saptea.
"Daca nu e dopaj premeditat, e o greseala prosteasca"
Mai tirziu, Comisia Medicala a propus Comitetului Executiv al CIO retragerea medaliei de aur cucerita de Andreea Raducan in concursul individual compus si suspendarea medicului lotului national de gimnastica, Ioachim Oana, pentru Jocurile Olimpice din anii 2002 (iarna) si 2004 (vara). Comitetul Executiv al CIO va analiza, astazi sau miine, propunerea respectivei comisii, dar, dupa cum apreciau surse citate din anturajul COR, sint foarte mici sanse ca Comitetul Executiv sa respinga propunerea acestei comisii, formate din 20 de juristi si medici.
In cursul diminetii, Bruno Grandi, presedintele Federatiei Internationale de Gimnastica, a confirmat ca una dintre gimnastele cunoscute ale Romaniei este investigata de catre comisia medicala CIO, insa a refuzat sa spuna daca este vorba de Raducan sau nu. El a mai spus ca se asteapta rezultatele contraexpertizei pentru a se lua o decizie in acest caz: "Nu sint sigur despre ce fel de acuzatii este vorba ori despre ce substanta se banuieste ca ar fi folosit. Oricum, delegatia Romaniei a introdus deja un protest oficial in care se specifica faptul ca nici una dintre sportivele din echipa de gimnastica nu a folosit substante dopante."
"Efedrina este considerata substanta dopanta si se afla pe lista celor interzise. Acest lucru este foarte clar si binecunoscut de catre toate federatiile sportive. In cazul in care ea apare in urma administrarii unor medicamente contraindicate ce o contin, este vorba de o greseala prosteasca si cei in cauza trebuie sa suporte consecintele", a specificat Patrick Shamasch, directorul comisiei medicale a CIO.
Romanii cred ca este vorba de o cacealma
Maria Bitang, antrenoarea secunda a lotului feminin de gimnastica, a declarat ca acuzatia adusa Andreei Raducan este un aranjament psihologic pentru a destabiliza delegatia Romaniei, intr-un moment in care tricolorii aveau un bilant foarte bun.
La rindu-i, Dana Encutescu, secretara federala a Federatiei Romane de Gimnastica, crede ca la mijloc nu poate fi decit un aranjament sau o neglijenta: "Din cite il stiu eu pe Octavian Belu, e prea destept sa fi recurs la asa ceva. In ce o priveste pe Raducan, e un copil nevinovat care nu e capabila sa se dopeze".
De asemenea, fosta campioana olimpica Iolanda Balas-Söter, presedinta Federatiei Romane de Atletism, invitata la TV Romania, nu crede in vinovatia tinerei gimnaste: "Este un aranjament ordinar! Trebuie sa fii nebun sa te dopezi cu citeva zile inainte de un concurs de importanta celui olimpic, pentru care ai muncit timp de patru ani".
Gratiela Vijiiala, sefa laboratorului doping din cadrul Centrului de Cercetari pentru probleme de sport, a declarat ca un sportiv poate fi declarat pozitiv cu efedrina atunci cind cantitatea de substanta depistata in organism depaseste 10 micrograme/mililitru. Vijiiala spune ca efedrina este o substanta trecuta pe lista doping la categoria "stimulente" si rezultatul testului este dat in functie de cantitatea detectata in organism. Vijiiala a aratat ca medicamente ca Rinofug si Bixtonim, care sint indicate pentru deblocarea cailor respiratorii, contin efedrina: "Ele ar putea determina un rezultat pozitiv, insa totul depinde de cantitatea utilizata. Exista, insa, si produse utilizate pentru deblocarea cailor respiratorii care nu contin efedrina."
Astazi sau miine, Comitetul Executiv va decide in cazul Andreei Raducan, asteptindu-se si rezultatul testului de control, efectuat inaintea finalelor pe aparate. In toata istoria olimpica, nu s-a inregistrat nici un caz de dopaj in gimnastica, sporturile cu cele mai multe probleme in aceasta privinta fiind atletismul, ciclismul, halterele si luptele.
Andreea Raducan a cucerit trei medalii la JO de la Sydney: doua de aur, in concursul pe echipe si la individual compus, si una de argint, la sarituri.
In cazul in care Comitetul Executiv al CIO va accepta propunerea Comisiei Medicale, Andreea va pierde doar medalia de aur la individual compus (care ar reveni, astfel, unei alte gimnaste romane, Simona Aminar), eventuala decizie neafectind rezultatele gimnastei in concursul pe aparate si nici titlul olimpic cucerit in proba pe echipe. (Ion TEODOR, Nicolae GRECU)

Comentarii