Electrica ii jupoaie pe noii abonati

miercuri, 04 iulie 2001, 23:00
2 MIN
 Electrica ii jupoaie pe noii abonati

Pentru bransarea la reteaua de energie electrica a unei locuinte proaspat cumparate si realizarea unui nou contract cu societatea Electrica, solicitantul trebuie sa bage adinc mina in buzunar.
In cazul in care vechiul ocupant al locuintei si-a reziliat din diferite motive contractul, iar noul proprietar doreste, firesc, sa se racordeze la reteaua de curent electric, va avea surpriza ca racordarea nu e chiar atit de ieftina. Ori, fiindca Electrica este singurul furnizor de pe piata, si daca tine sa nu apeleze la opait, lampase si daca nu are vreo turbina eoliana la indemina, vrind nevrind trebuie sa accepte pretul impus.
Chiar daca este vorba de o locuinta dintr-un bloc mai vechi, unde toate racordurile sint facute de zeci de ani si unde, practic, furnizorul trebuie sa uneasca doua fire, pretul se invirte in jurul sumei de un milion de lei.
In acesti bani, Electrica include pretul contorului (500.000 lei), taxa de avizare (200.000 de lei), plus prestatia celor care executa lucrarile. Deci, fara a se face mare lucru, viitorul client care vrea sa beneficieze de cel mai important atribut de civilizatie – energia electrica – este obligat sa scoata din buzunar acesti bani.
Pentru viitorii clienti din mediul rural unde conditiile legate de amplasament impun cheltuieli mult mai mari, preturile urca la mai multe milioane de lei.
Inginerul Marcela Tabusca, purtatorul de cuvint al sucursalei vasluiene a declarat ca aceste tarife sint stabilite la nivel national si sint unice pe intreg teritoriul tarii.
"Aceste preturi sint stabilite conform legii si nu poate exista nici o marja de negociere. Mai simplu este pentru locuintele unde nu au fost reziliate contractele cu vechii proprietari si unde se plateste doar taxa de avizare", a precizat Tabusca.
Totusi, politica societatii Electrica demonstreaza inca o data ca si piata de distributie a energiei electrice, in care deocamdata detine monopolul, ar avea nevoie de o liberalizare.
Modul in care aceasta institutie isi impune tarifele nu are prea multa tangenta cu ideea de atragere si de respect fata de client, ci dimpotriva, tonul adoptat se aseamana cu cel al zicalei "Vrei nu vrei, bea Grigore agheasma."
Fara a dori sa facem demagogie ieftina, se pare ca aceasta unitate a cam uitat ca tot ce are acum a fost realizat prin munca colectiva a celor pe care acum ii are de clienti si carora le datoreaza macar respect.
De aceea, poate ca intr-un viitor nu prea indepartat va veni si ziua in care pe piata de distributie a energiei electrice vor exista mai multe societati, care mai de care mai amabile si cu preturi atractive, care se vor bate pentru cistigarea fiecarui client. (Paul TEODOR)

Comentarii