In agricultura vasluiana se da jos militaria din pod

marți, 12 februarie 2002, 00:00
5 MIN
 In agricultura vasluiana se da jos militaria din pod

Noile ordonante de urgenta date de Guvernul Nastase de la inceputul acestui an au fost motivul pentru care simbata, 9 februarie, s-a organizat o sedinta de analiza, actiune la care au fost invitati sa participe toti responsabilii din agricultura vasluiana, ingineri de la Camerele Agricole, specialisti ORSA, conducatori de exploatatii agricole. Sedinta de analiza s-a desfasurat la sediul Oficiului Judetean de Reproductie si Selectie a Animalelor. Desi sala avea o capacitate de maxim 60 de locuri, la actiune au venit peste 100 de persoane, fapt care i-a debusolat, initial, pe organizatori. Pina la urma, s-au gasit solutii pentru ca toti invitatii sa participe la dezbateri.
S-a terminat cu joaca de-a agricultura
"Intrucit au aparut citeva Ordonante de guvern importante pentru munca in agricultura, am considerat imperios necesar sa purtam o discutie cu dumneavoastra pentru a lamuri toate problemele aparute", a deschis lucrarile sedintei, Ioan Dima, directorul DGAA Vaslui. El le-a spus celor prezenti ca din acest an s-a terminat cu vechile metode de subventionare, ordonantele aparute facind ca efectul vechii ordonante 30/2001 sa devina nule. "Domnilor, efectiv noul sistem de subventionare a agriculturii este altul. Una dintre cele mai importante probleme care stau in fata actualului guvern este agricultura, cu toate sectoarele ei. Daca in ultimii patru ani de zile s-au eliberat doar 4.800 de titluri de proprietate, in acest an DGAA si OCOTA au primit sarcini precise pentru eliberarea a 30.000 de titluri. Parerea mea este ca este enorm acest lucru, incredibil de mult efort, dar este si un criteriu de performanta pentru cei care se afla in fruntea acestor doua unitati. Necazul mare este ca daca in urma cu sase sapte ani in sistemul cadastral erau implicate in jur de 350 de persoane, acum nu mai sint decit 130-140 de specialisti. Pentru a implini acest program am mai avea nevoie de inca 200 de oameni, pe care nu avem de unde sa-i luam", a apreciat Ioan Dima. Cel mai prolific an pentru eliberarea titlurilor de proprietate a fost 1994, cind s-au eliberat 30.000 de titluri.
Un an agricol de infern pentru specialisti
Dima a spus ca anul care urmeaza va fi extraordinar de greu pentru agricultura romaneasca. El crede ca, pentru succesul actiunilor propuse, ar mai trebui angajati si alti specialisti la nivel de comune, asa cum prevede Ordonanta 13. Este foarte probabil ca va veni o alta organigrama si la nivelul Directiei Agricole. Cea mai importanta ordonanta, cea care va reglementa activitatea din agricultura, este ordonanta 108, cea de la "care pleaca totul", cum apreciaza directorul Dima. Toate subventiile din acest an vor fi date in baza acestei ordonante si se vor acorda in functie de dimensiunile exploatatiei. "La nivelul judetului Vaslui, care este considerat judet de deal, exploatatiile agricole nu vor putea sa aiba sub 50 de hectare. Aceasta ordonanta va trece prin Parlament si probabil va mai suporta unele modificari. Probabil si suprafetele exploatatiilor se vor modifica, vor aparea si exploatatii mixte, dar in mod sigur nu se va ajunge la o exploatatie mixta de 5 ha de teren si 2 vaci", a precizat Dima. Intrucit in aceste prevederi cu subventiile sint si unele lucruri neclare pentru specialisti, directorul DGAA a tinut sa precizeze ca in aceasta primavara, pentru fiecare hectar de cultura din cadrul exploatatiilor, se vor acorda doar 50% din valoarea pretului pe produs, pentru acoperirea partiala a pretului pe produs. Avansul se va acorda inainte de inceperea lucrarilor agricole. In maxim 30 de zile, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei va realiza o vasta actiune de acreditare a acelor persoane care vor fi in fruntea exploatatiilor agricole nou infiintate. Aceste persoane vor fi atit de la Camerele Agricole cit si de la Consultanta Agricola.
Zootehnia va fi scoasa de la naftalina
In ceea ce priveste sectorul zootehnic, Ordonanta 54 a adus o serie de noutati, mult asteptate de producatori. Astfel, incepind cu acest an, se vor acorda subventii de 1.400 de lei pentru litrul de lapte, 4.000 de lei pentru kilogramul de carne de vaca si de porc, plus multe alte subventii. "Si la acest capitol, vom avea foarte mult de munca, intrucit din acest an importanta specialistului la comune va fi foarte mare. Vom fi pusi la treaba, dar in mod sigur nu vom mai fi aratati cu degetul. Cum e preotul, asa vom fi si noi, cu specialistii nostri. Singura diferenta este ca preotul ia, in timp ce noi vom da", a afirmat directorul Dima. Seful agriculturii vasluiene apreciaza ca inca din acest an specialistii vor trebui sa-si schimbe stilul de abordare si de discutie cu oamenii. "Chiar si la crisma daca va merge, acesta va trebui sa asculte pasurile oamenilor", a precizat Ioan Dima. In maxim doua saptamini, in tot judetul Vaslui vor incepe sa fie infiintate filiale ale asociatiilor crescatorilor de animale, respectiv la porcine, ovine sau bovine. In fiecare comuna. Fiecare filiala va fi condusa de 5-6 oameni ai locului, proprietari de animale, mai avuti. Pentru toti cei care se vor inscrie in aceste asociatii, la nivelul judetului se estimeaza ca se va percepe o taxa de 25.000 de lei pe an, pentru diverse cheltuieli.
Directorul Dima se lupta cu "habucitorii"
Directorul DGAA spune ca ceea ce a condus la micsorarea atit de puternica a septelului de animale a fost proliferarea a zeci de abatoare pe tot teritoriul judetului Vaslui, in timp ce la nivel de tara numarul acestora a ajuns la 4.000. "Avem acum in jur de 50 de habucitori de carne in tot judetul. Septelul a fost efectiv decimat de aceste asa zise abatoare. Pentru a face curatenie si in acest sector, am inaintat la MAA o lista cu un numar de abatoare agreate de noi, care isi desfasoara activitatea in conditii de deplina igiena si siguranta. Probabil, celelalte abatoare care nu vor primi acreditarea se vor inchide. Oamenii care vor duce un animal la sacrificare, pentru a primi subventia dupa aceea, vor trebui sa-l duca la unul dintre abatoarele agreate. Se va inchide portita pentru cei care taie fara nici un discernamint si, mai ales, fara acte", mai spune el. In aceeasi situatie se vor afla si procesatorii de lapte, mai ales ca multi sint apreciati ca desfasurind o activitate necorespunzatoare. In aceasta situatie, la o parte din procesatorii de lapte gasiti in neregula se vor ridica licentele, in special la cei care nu corespund normelor UE. (Daniel TANASUC)

Comentarii