In judetul Vaslui, pina si aerul are aroma de adeziune la PSD

luni, 04 februarie 2002, 00:00
7 MIN
 In judetul Vaslui, pina si aerul are aroma de adeziune la PSD

Atunci cind taranistii au venit la putere, in 1996, capii PNTCD recunosteau ca, de fapt, cei care cistigasera alegerile erau cei de la PDSR. Aceasta intrucit, in multe zone din tara, presedintii sau vicepresedintii de Consilii judetene sau simpli primari din PDSR cistigasera alegerile in dauna contracandidatilor taranisti. Alegerile din 2000 au consfintit victoria celor de la PDSR, care, intre timp, si-a schimbat titulatura si se numeste Partidul Social Democrat. Materialul care urmeaza nu se doreste o critica la adresa activitatii pesedistilor vasluieni, ci doar o constatare contemplativa a tabloului idilic al politicii din judet. Cei care vor sanctiona activitatea celor care sint la cirma judetului vor fi alegatorii.
Vascaniada, editia 2000
Exista in judetul Vaslui unele stari de lucruri care, desi nu mai sint un secret pentru nimeni, fac sa ti se zbirleasca parul atunci cind faci o adunare simpla a acestor evenimente. Celebrul sat Vascani din comuna Ruginoasa ar putea fi inscris intr-o monografie a judetului, pentru fiii locului care au influentat decisiv viata judetului Vaslui. La Prefectura, prefectul este cuscru cu subprefectul, consiliera lui este cumnata cu presedintele PSD, Dumitru Buzatu; secretarul general Vasile Catalin Cupsan este cunoscut cu cei de la cirma PSD Vaslui, inca de pe cind preda la scoala din Vascani si, mai apoi, ca secretar la aceeasi comuna Ruginoasa. Gradele de rudenie sint la fel de celebre: deputatul Buzatu este finul prefectului, din vremuri de demult apuse, directorul AJOFM Buchidau este finul deputatului Buzatu, din vremuri mai apropiate. Prima strigare, desigur, pentru ca lista ar putea continua. Surse neoficiale ne-au spus ca, in ceea ce il priveste pe secretarul general, acesta ar fi luat cea mai mica nota la concurs, incit si ministrul Cozmanca ar fi intrebat de ce a fost schimbat fostul secretar general Coatu, cu asemenea rezultat din partea lui Cupsan. Alaturi de cabinetul prefectului se afla cabinetul parlamentar al deputatului Dumitru Buzatu. Mai incolo, pe acelasi hol, sint cabinetele presedintelui Ioan Manole si vicepresedintelui Aurelian Rogozea, ambii membri marcanti ai PSD. Singurul care supravietuieste – si nu usor – in aceasta fortareata a PSD-ului este primarul Cristea, care rezista deocamdata cu brio la toate avansurile Partidului.
Continuare in pagina 16
In rest, pe la etajele superioare mai pot fi intilniti directorul Directiei de Statistica, Costica Pencu, trecut in mare graba la PSD de la PD, Mihai Streja, cel propus de prefect pentru functia de presedinte la Fundatia Elena Cuza (care, intre timp, pentru a nu-si pierde indeminarea, se ocupa de programe de colaborare din partea Prefecturii), Gelu Bichinet, directorul Directiei de Cultura. Toti au primit "binecuvintarea" prefectului pentru a ocupa aceste posturi.
Cazul Maricica Iovita
Nu stim sa fi fost vreo persoana mai controversata in ultimii patru ani decit Maricica Iovita. Cea care a fost acuzata pe fata de liderii PDSR de atunci ca a plecat cu sacii de bani pentru a cumpara actiunile de la IRIS Birlad, cu ajutorul neprecupetit al deputatului taranist Vasile Lupu. Vazut, cumparat, falimentat. Acum, mutat sediu de la Vaslui, judet necajit, la Bucuresti, mare Capitala. Pesemne, uitind ca are datorii de zeci de miliarde de lei la buget pentru falimentarea societatilor IRIS si Muntenita, Maricica Iovita s-a dus la Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, si a cerut imunitate de la PSD. Incredibil, dar peste noapte, celebra femeie de afaceri aflata in alianta cu ex-stabii PNTCD, a devenit membru PSD la organizatia sectorului 5. Mai mult, presedinta organizatiei de femei. In aceasta calitate, Maricica Iovita i-a dat un telefon unei jurnaliste locale spunindu-i, pe un ton de alint, ca a primit o functie mare in Partid si ca o sa vada ea, pirlita de ziarista, ce o sa pateasca atunci cind Lady I. va descinde la Vaslui. Cuvintele veritabilei doamne le pot afla cititorii singuri, daca fac o vizita la o bodega oarecare din Crucea Garii. Directorul general al Finantelor, Alec Bujorianu, spune insa ca nu intelege cum de a fost lasata sa plece din judet o asemenea firma, care are adunate la buget datorii de peste 10 miliarde de lei. Poate le plateste Partidul. Sugestia noastra. Pina acum, ceea ce stie deputatul Buzatu este ca dna Iovita ar fi simplu membru de partid. "Eu cred ca au facut o mare greseala", mai afirma Buzatu, referindu-se la organizatia care a primit-o.
Schimbari in numele programului. De guvernare, desigur.
La schimbarea directorului de la Directia pentru Agricultura, prefectul Ioan Tibulca avea sa faca o declaratie normala, pentru cei intrati la guvernare, si aberanta, pentru cei care banuiau ca judetul acesta va fi condus cu o mina de fier. S-a trecut, in mod absolut normal pentru acest partid care si-a asumat in intregime sarcina guvernarii, la inlocuirea, cu iuteala, a directorilor de societati cu capital de stat sau directii de servicii descentralizate. Pentru a-si pastra scaunele, unii au apelat la masura cea mai simpla, adica si-au cerut spasiti scuze pentru greselile facute au semnat o adeziune si au fost iertati, altii au fost trimisi la plimbare. Cele doua mari formatiuni politice, aflate la guvernare alaturi de taranisti pina in 2000, detineau o serie de functii in servicii descentralizate. Ne referim, desigur, la PD si PNL. Astfel, PD, din datele furnizate de cei de la acest partid, controla DGMPS – director Petru Cozma (ramas, dupa trecerea la PSD, in aceasta functie), Casa Judeteana de Pensii – director Calin Popescu (ramas pe functie, din acelasi motiv), OJPC – director Ioan Tudorache (schimbat la jumatatea anului trecut), Directia de Statistica – director Costica Pencu (ramas pe functie ca urmare a schimbarii de macaz) si OCOT – director Mihai Capusneanu (ramas in functie dupa depunerea adeziunii la PSD). Partidul National Liberal controla Directia Generala a Finantelor Publice – director Viorel Huminiuc (fiind schimbat imediat dupa alegeri cu Alec Bujorianu), functia de inspector general adjunct la ISJ Vaslui, prin numirea lui Gheorghe Panaite Cornescu, functia de subprefect, prin Dorel Juverdeanu, cea de director general la Varotex, prin Emil Prisacaru (schimbat in urma unui scandal financiar cu Valentin Dragomir, un alt director numit de PNL la conducerea Moldosin, dar care se pare ca intre timp a trecut si el, cu arme si bagaje, la PSD). O alta schimbare care a bulversat clasa politica vasluiana a fost cea a lui Ionel Armeanu Stefanica cu cea a cvasinecunoscutului profesor Vasile Rotaru, de la Birlad, miscare petrecuta in urma interventiei deputatului PSD de Birlad, Dumitru Bentu, bun prieten cu Rotaru. S-a reinfiintat si Directia Silvica a judetului, in fruntea institutiei fiind numita Mirela Ciubotaru, un tinar inginer silvic de doar 33 de ani. Gurile rele spun ca, pe de o parte, ar fi vorba de interventia deputatului Dumitru Buzatu, vicepresedinte la AJVPS Vaslui, unde mare sef este tatal doamnei directoare de la Directia Silvica, Gheorghe Apetroaie, si, pe de alta parte, ca ar fi urmare a interventiei dnei inspector general adjunct Madalina Streja, ruda prin alianta cu Mirela. Oricum ar fi, numirea Mirelei Ciubotariu in fruntea acestei institutii a fost una din putinele decizii benefice. Pina acum.
Un nou sport in competitiile politice: fuga primarilor la PSD. Cu consiliu cu tot.
Daca, atunci cind a tras linie peste alegerile locale, oamenii PSD-ului observau ca au cistigat in 35 de localitati din cele 75 din judet, acum, la 18-19 luni de la alegeri, situatia este mai mult decit infloritoare: pe harta politica a judetului zimbesc la cei trei trandafiri 56 de primari, majoritatea cu tot cu Consiliile Locale in spate. Numai de la PD, din cei 10 primari care erau cistigatori in vara lui 2000, au mai ramas numai 5, intrucit la Bogdana, Lunca Banului, Albesti sau Arsura, primarii au trecut la PSD cu viceprimari sau cu Consiliul Local, in corpore. Cum a dat Dumnezeu. Despre metodele folosite, intrucit exista zvonuri cum ca trecerea primarilor si a subordonatilor s-a facut prin metode de presiune, ne-a vorbit insusi deputatului Dumitru Buzatu, presedintele PSD Vaslui. "Nici o presiune nu s-a facut asupra primarilor. Daca este cineva care crede ca s-a exercitat vreo presiune, este liber sa plece oricind, la orice formatiune politica doreste. Politica noastra, a PSD, este de a urmari daca este o administrare corecta si legala la nivel de localitati", spune deputatul. Din surse neoficiale, am aflat, spre exemplu, ca asupra primarului PD de la Murgeni, Dumitru Vesel, s-au exercitat presiuni foarte mari de a trece in partea PSD-ului, de catre o firma care executa lucrari de aductiune in comuna, firma condusa de o persoana care este, intimplator, cumnatul presedintelui Ioan Manole. Omul a replicat la aceste insistente: "Eu nu sint pasare calatoare, dom’le. Ramin la partidul care m-a ales." Cam atit.
Bursa zvonurilor PSD
In urma cu doi anisori, presedintele CJ Vaslui, Ioan Manole, spunea ca a imprumutat de la o persoana suma de 2,4 miliarde de lei, pentru a cumpara actiuni la o societate vasluiana. Declaratia, care a stirnit destula vilva atunci, nu a fost uitata de reporteri. La trecerea acestei perioade, multa lume se intreaba de ce Ioan Manole nu a anuntat public daca a reusit sa restituie mormanul de bani si, daca nu este secret, de unde a avut banii. Alta versiune, amuzanta de aceasta data, care circula prin unele medii, este ca judetul nostru ar fi condus de cele trei doamne de fier, respectiv Adriana Tibulca, sotia prefectului, sef de serviciu la CJ Vaslui, Viviana Neacsu, sotia subprefectului, inspector scolar, si Madalina Streja, inspector general adjunct. Toate trei, se vorbeste prin aceleasi medii, ar fi foarte bune prietene si au o mare influenta asupra sotilor lor in diverse probleme ale judetului. Ma rog, gura lumii. Despre acest subiect, acelasi deputat Buzatu spune ca "nu exista nici o implicare a acestor doamne in activitatea de conducere a judetului". "Activitatea de conducere inseamna doua lucruri distincte: Prefectura si Consiliul Judetean. Nu cred ca doamna Streja, doamna Neacsu, sau altcineva s-a implicat in activitatea de conducere de la CJ sau Prefectura. Nici nu au nici un fel de atributii. Daca intervine cineva dintre aceste doamne la vreo institutie, in masura in care discutia nu are caracter profesional, eu rog pe conducatorul institutiei sa sfirseasca aceasta conversatie inainte de a incepe. Dar eu cred ca fiecare conducator de institutie din judetul acesta isi cunoaste atributiile foarte bine. Nu am auzit ca acest judet sa fie condus prin intermediul sotiilor sau prietenelor", a precizat Buzatu.
(Daniel TANASUC)

Comentarii