Jaf de miliarde la regia de drumuri judetene

marți, 26 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Jaf de miliarde la regia de drumuri judetene

Gestiunea Husi a provocat o gaura imensa la LDP
Dupa cum au constatat politistii vasluieni care au preluat si anchetat aceste cazuri, grosul pagubelor a fost facut la gestiunea Husi. In primul rind, s-au inregistrat pagube imense la materiale, cu materiale iesite din gestiune, care nu se regasesc in acte si in situatiile de lucru. Ca exemplu, cei de la gestiunea Husi faceau un pod si treceau in situatiile de lucru anumite cantitati de teava. La verificare, politistii au avut surpriza de a nu gasi teava eliberata pe baza bonurilor de consum, in majoritatea situatiilor fiind marite nejustificat devizele de lucrari. In alte situatii, in hirtii aparea un arbore motor ca aprovizionat pentru un tractor, confirmarea ca se efectuasera lucrarile se facea la 2, 3 sau 5 luni de zile, in timp ce piesa respectiva nu era montata deloc pe acel tractor. Deci, receptii si consumuri fictive. In al doilea rind, la produsele petroliere (benzina, motorina, uleiuri) receptiile se faceau cu intirzieri considerabile, fara sa se faca o verificare a acestora. S-a apelat la aceeasi metoda de catre cei vinovati: consumuri fictive.
Una in pravalie, alta pe hirtie
Peste 90% din paguba de 1,4 miliarde de lei stabilita in acest dosar, au constatat intr-un final politistii, s-a produs numai la gestiunea din Husi. La celelalte gestiuni au fost emise decizii de imputatie de sume mai mici. Verificarea generala de fond a stabilit si imputatiile pentru fostul director economic Ion Buzulica, gestionarul Iulian Calfa, seful de sectie Valentin Plesu, fostul sef de sectie Valerica Luca si toti membrii comisiilor de receptie. In total, peste 14 persoane.
Controlul organelor de politie a mai stabilit ca la unele inventare membrii acestor comisii trecusera in listele de inventar cantitati mai mari la unele produse decit la cele existente in realitate. In iunie 2001, dosarul penal cuprinzind toate aceste nereguli a fost promovat la Parchetul de pe linga Tribunalul Vaslui, cu propunerea de trimitere in judecata a tuturor persoanelor implicate in scandal. Dosarul a fost ulterior restituit la IPJ Vaslui pentru completarea cercetarilor si efectuarea unei expertize contabile. Dosarul este in lucru. Pe baza acestor dosare penale, au fost date decizii de imputare, decizii care au fost suspendate pina la solutionarea dosarului penal.
Alte sute de milioane aruncate pe apa simbetei
In iunie 2001, vine o alta bomba pe adresa politistilor vasluieni. In acea luna, SC LDP SA Vaslui a sesizat Politia municipiului Husi pentru un prejudiciu in suma totala de 160 de milioane de lei, pentru perioada cit Iulian Calfa a fost gestionar, in perioada anului 2000. Dosarul anchetat de politistii huseni a fost conexat la dosarul dinainte, cel cu paguba de 1,4 miliarde de lei. Paguba de 160 de milioane a fost stabilita ca paguba in gestiune la aceeasi sectie Husi. La fel, din septembrie 2001, s-a inceput urmarirea penala in acest al doilea caz, fiind implicati aici, alaturi de Calfa, si seful de sectie Valentin Plesu, precum si membrii comisiilor de receptie. Paguba s-a referit tot la lipsa din gestiune, receptii false si tot tacimul cunoscut, la piese auto si carburanti.
In aceeasi cauza, in august 2001, tot conducerea LDP Vaslui a sesizat organele de politie din Husi in legatura cu o alta smecherie penala. Despre ce este vorba? La un moment dat, in anul 2000, s-a facut o aprovizionare cu piese de schimb, fiind gasite de politisti trei facturi emise de Service Dacia Nova Birlad catre sectia Husi, pentru o masina. In realitate, mijlocul de transport respectiv a mers doar pe ruta Birlad-Vaslui-Negresti-Vaslui, iar piesele de schimb au aparut in facturile sectiei din Husi.
Gestionarul Patrichi este anchetat pentru o paguba de 425 de milioane de lei
In luna aprilie, demonstrind ca este hotarita sa puna capat hotiilor facute de salariatii din subordine, conducerea fostei regii judetene de drumuri face o sesizare penala cu privire la o lipsa din gestiune la sectia Vaslui in suma de 425 de milioane de lei. Vinovat in acest de-al treilea dosar penal, dupa cum au constatat politistii vasluieni, se face Constantin Patrichi, stabilindu-se prejudicii foarte mari referitoare la materiale, piese de schimb si combustibili. Perioada in care s-a facut acest control a fost 2000-2001.
In acest ultim caz, ca si in celelalte nereguli flagrante cu care s-au confruntat organele de politie angrenate in aceste dosare, cercetarile au fost ingreunate de un motiv cel putin bizar. La nivelul SC LDP SA, o minte diabolica a gindit introducerea evidentei contabile pe un program de calculator, concomitent cu distrugerea evidentei manuale (!). Mai tirziu, cei de la LDP au constatat cu stupoare ca programul de calculator avea erori, asa ca nici pina acum nu s-a putut stabili prejudiciul exact. Cuantumul lipsurilor a fost astfel calculat pe baza fiselor de magazie care prezinta stersaturi, adaugiri si tot felul de astfel de nereguli flagrante. Nu exista, in aceasta situatie, certitudinea operatiilor, atit la iesiri, cit si la intrari.
Mari semne de intrebare
Pentru a rezolva odata misterul sumelor reale cu care cei vinovati au fost incriminati, s-a dispus ca pina pe 10 martie sa se refaca evidenta contabila de catre cei de la LDP. Exista insa unele semne de intrebare privind disparitia din gestiune a sumei de 425 de milioane de lei intr-un singur an, din gestiunea lui Patrichi. Ancheta a fost aprofundata, fiind posibil ca odata cu finalizarea cercetarilor, in cazul Patrichi sa fie descoperiti si alti complici. Au existat, totusi, si voci care au spus ca cercetarile treneaza din cauza relatiilor fostului director general din perioada 1998-2000, Gheorghe Acatrinei, cel nascut la un loc cu prefectul Tibulca si depurtatul Buzatu. Vom trai si vom vedea care va fi finalul acestui nou scandal la Lucrari drumuri si poduri Vaslui. (Daniel TANASUC)

Comentarii