Judetul Vaslui o ia la vale

marți, 10 aprilie 2001, 23:00
2 MIN
 Judetul Vaslui o ia la vale

Rapoartele intocmite de specialisti cu privire la starea solurilor de pe teritoriul judetului Vaslui sint ingrijoratoare. Ultimul studiu, intocmit acum citeva luni, scoate in evidenta faptul ca 62% din teritoriu se afla intr-un continuu proces de eroziune si degradare, care afecteaza in mare masura viata socio-economica a comunitatilor locale. Raportat la cele 530.000 de hectare, suprafata judetului Vaslui, inseamna peste 310.000 ha, ceea ce ne situeaza pe un ingrijorator loc IV pe tara.
La ora actuala, nu exista comuna din judet unde terenurile sa nu fie afectate de alunecari de teren, care de cele mai multe ori au produs numeroase pagube comunitatilor locale. Sute de locuinte stau pe marginea ripei, iar alte zeci de mii de hectare de teren agricol sint compromise. Cele mai afectate zone sint cea sudica si cea sud-estica a judetului, unde si suprafetele impadurite sint mult mai mici. Fenomenul s-a amplificat si mai mult in ultimul deceniu, o data cu accentuarea fenomenului de "desertificare" a judetului. Desigur, o mare influenta au avut-o si interventiile – de cele mai multe ori inconstiente – ale populatiei, care a taiat de la un capat la altul plantatiile cu rol de protectie de pe versanti si cursurile riurilor. Nu este de neglijat nici felul in care s-au facut improprietaririle de catre primari, oamenii fiind nevoiti sa are din deal in vale si nu pe curba de nivel, asa cum ar trebui. Pe de alta parte, taierile masive de arbori de catre proprietarii de paduri date prin Legea 18/1991 au condus la agravarea fenomenului.
"Trebuie sa ne punem in garda cu aceste lucruri care evolueaza din ce in ce mai prost. Suprafetele impadurite scad continuu, in timp ce terenurile degradate si alunecarile de teren capata tot mai mari proportii. Sintem intr-o adevarata invalmaseala in care nimeni nu mai face nimic. De aceea, trebuie sa facem proiecte de reconstructie ecologica, de inverzire a judetului Vaslui. Trebuie sa le explicam si sa le demonstram oamenilor avantajele acestor proiecte", ne-a declarat Constantin Rosu, doctor in stiinte silvice.
Pina in prezent, au fost identificate nu mai putin de 2.500 de hectare de terenuri puternic degradate, improprii culturilor agricole. Silvicultorii vasluieni au in vedere si aceste terenuri, care, conform unui program stabilit de guvern, trebuie impadurite pina la finele lui 2004. Desigur, prioritate va avea si programul de reconstructie ecologica: pina in 2004 trebuie sa se reimpadureasca 350 ha teren, din care deja mai bine de jumatate s-a realizat pina la aceasta data. (Theodor ISTRATE)

Comentarii