Vitacons Husi, fabrica de revolutionari

miercuri, 12 noiembrie 1997, 00:00
2 MIN
 Vitacons Husi, fabrica de revolutionari

In timpul Revolutiei din decembrie 1989, la Husi n-au fost incidente deosebite. Fostul prim-secretar, Maria Roman, insotit de membrii comunisti, care compuneau comitetul executiv al Consiliului Popular Husi, au parasit localitatea cu o zi inainte de 22 decembrie, iar armata si politistii nu s-au implicat in desfasurarea evenimentelor.
Dintre cei 5.000 de cetateni care au fost prezenti pe baricade in fata primariei, s-au ales membrii Biroului Executiv al Consiliului Orasenesc Provizoriu de Salvare Nationala. Profesorul Vasile Mocanu a fost desemnat presedinte, juristul Marian Aciobanitei si economistul Ana Romila – vicepresedinti, metodistul Casei de Cultura, Constantin Donose – secretar si economistul Andrei Condurache, medicul Gheorghe Plesea si inginerul Dumitru Chenciu – membri. Din Consiliul Orasanesc Provizoriu au mai facut parte: muncitorii Romulus Bruma, Lica Mocanu si Vasile Ghiban, contabilul Ioan Cojan, comandantul garnizoanei militare, locotenent-colonel Ioan Rizea, comandantul garzilor patriotice, Valentin Rizescu, inginerul Mircea Siminica, agronomul Maria Strimbu, profesorul Veronica Surparu si economistul Teodor Tanase. Toti cei enumerati, desi au condus destinele municipiului timp de 6 luni si, dupa cum spun ei, "am trait momente groaznice, de neimaginat", au continuat sa ramina anonimi. Ei nu au candidat pentru functii politice si nu au intrat in posesia brevetelor de revolutionari. Principala revendicare a vremii era "demiterea directorilor de la fabrici".
Cei opt revolutionari au pagubit Vitacons cu 8,63 milioane lei
Din municipiul Husi, au fost recunoscuti ca revolutionari 8 cetateni, toti angajati la SC Vitacons SA Husi: Voicu Haralambie – fost director, Bogdan Izabel – seful Biroului Personal, fostul membru PCR (care a facut parte, pina in decembrie 1989, din Biroul Organizatiei de Baza (BOB) pe unitate), Vasile Mocanu – frezor, fostul secretar BOB, Iorgu Popovici – strungar, Petru Popa – mecanic, Valeriu Pandalache – mecanic, Alexandru Simion – mecanic si Ioan Berbecaru. Acestia au beneficiat de anumite facilitati, printre care si scutirea de impozit pe salariu. Au intrat in drepturi incepind cu 1 ianuarie 1995, cind fostul prim secretar PCR, Maria Roman, era manager general. Li s-au anulat aceste drepturi la 23 iulie 1997, cind Vitacons a intrat in procesul de lichidare prin restructurare si s-a ales un Consiliu de Administratie, a carui presedinte a fost numit inginerul Viorel Savin. Acesta, in momentul elaborarii programului de restructurare i-a descoperit pe toti cei carora nu li s-a oprit impozite timp de circa 2 ani. Prima masura luata de Viorel Savin a fost de a opri o parte din salariile celor 8 angajati, cu scopul de a recupera suma de 8,63 milioane lei, reprezentind valoarea prejudiciului adus societatii. Pentru acest fapt, Izabel Bogdan (scutit de circa 2 milioane lei) si Ioan Berbecaru (1,1 milioane lei) au dat in judecata societatea pe motiv ca detin certificate de revolutionar. Ceilalti 6 n-au mai reactionat, pentru ca, dupa cum spune Viorel Savin, "ascund faptul ca sint in posesia brevetelor de eroi". Actualul presedinte al CA sustine ca fostul manager Maria Roman este principalul vinovat: "Si nu-i numai atit. Acum incerc sa recuperez datoriile societatii, pe care ea cu buna stiinta le-a facut". (Gabrian BEJENARU)
top Local News

Comentarii