„Frunza verde de alune/ Noi avem placinte bune”

joi, 11 noiembrie 2010, 16:53
2 MIN
 „Frunza verde de alune/ Noi avem placinte bune”

Timp de doua ore, in intervalul 12-14, curtea scolii Alecu Russo din zona Garii internationale s-a umplut de arome imbietoare, provenite de la placintele, clatitele, tartele si cornurile pregatite in scop caritabil de citeva mame si bunici gospodine. "Astazi sint facute, dimineata la sapte am framintat. Le-am pregatit cu ceea ce aveam in casa: faina, drojdie, ulei, zahar, esenta… Pentru umplutura am folosit gem de visine si nuca macinata, iar deasupra au nuca de cocos. Intii le treci prin sirop, apoi presari nuca de cocos", ne-a povestit Elena Paun, bunica unui elev de clasa a V-a, in timp ce ferea de pe cornurile calde o bucata de folie aburita.

In timp ce mamicile si bunicile s-au intrecut in retete, elevii au intrat in competitie cu sloganuri si solutii creative de atragere a musteriilor. "Placinte, turte, cozonaci/ Veniti aici de le mincati!" scanda o parte din echipa clasei a III-a A, in timp ce invatatoarea Elvira Dima le atragea atentia vinzatorilor cum sa isi respecte clientii. "In momentul in care serviti, o faceti frumos, cu manusele, asa cum ne-am pregatit", le-a spus ea copiilor.

O alta echipa incerca sa isi atraga clientii, colegi si profesori din scoala, cu sloganuri inspirate din folclor:  "Frunza verde de alune/Noi avem placinte bune", "Frunza verde si-o lalea/ Cumparati placinta mea!".

Pentru a-si intimpina cumparatorii, Cristian, elev in clasa I, s-a costumat in mag. "Mie imi place sa fiu mag, magul aduce bucurie de Craciun", a explicat baietelul. Cristian ii indemna pe colegi sa cumpere mere si banane, dar si prajiturele cu crema de fructe.

Daca in privinta modului de atragere a clientilor elevii au luat in calcul mai ales sfaturile dascalilor, in stabilierea preturilor s-au raportat indeosebi la munca depusa de mame si bunici in bucatarie. "Aici am niste «mere in halat», adica placinte umplute cu mere coapte, insa nu stiu exact cu cit sa dau bucata. Mama mi-a zis sa le dau cu maximum 2,5 lei", a explicat un elev din clasa a III-a.

Colegii si cadrele didactice care au renuntat pentru doua ore la produsele de la chiosc in favoarea celor gatite cu mult sirg acasa au avut de unde alege, dupa buzunar. De exemplu, cu 50 de bani au putut cumpara un corn umplut cu gem si nuca sau un miniecler de ciocolata, iar cu 1 leu o placinta cu ravas, o gogoasa umpluta cu gem de visine sau doua bucati de placinta cu bostan.

Banii pe care participantii i-au strins din vinzarea produselor vor fi donati cu ocazia Sfintului Nicolae unui centru de copii sau unui azil de batrini din municipiu.

Comentarii