Mesterii de-o schioapa au pus stapinire de o saptamina pe parcul Copou

marți, 21 iunie 2011, 22:28
3 MIN
 Mesterii de-o schioapa au pus stapinire de o saptamina pe parcul Copou

Peste 50 de copii din clasele primare si de la gimnaziu au ales sa isi petreaca o parte din vacanta invatind sa faca ceva util. De simbata si pina astazi inclusiv, cite 5 ore pe zi, in intervalul 9-14, pustii au lasat deoparte calculatorul  si televizorul si au venit in parcul Copou, ca sa fie initiati in tainele unui mestesug popular.

Cosmin Dobrea, elev in clasa a VI-a la Liceul de Informatica "Gr. Moisil", a lucrat in aceasta perioada peste 20 de obiecte din lut, de la cani si farfuriute, pina la jucarii. "Am adunat cel putin 20, pe majoritatea le am acasa. Le tin intr-o vitrina, pe hol. Formele mi le imaginez si apoi vad ce iese. De exemplu, acum incerc sa fac un samurai", a spus Cosmin.

Parintii l-au incurajat sa vina la tabara de creatie, stiind ca ii place olaritul. "E ca un hobby pentru mine acest mestesug. As lucra si acasa, dar nu am roata si forme. Am cautat, dar nu sint de cumparat, trebuie facute de mina. Pentru mine, modelatul in lut este o modalitate distractiva si folositoare de petrecere a timpului liber", a mai adaugat baiatul.

Alti pusti au fost atrasi de sculpturile in lemn. "La editia de anul trecut, am fost la masti traditionale si mi-a placut. Anul acesta m-am inscris pentru ca am vrut sa vad daca pot sa cioplesc in lemn. Vreti sa vedeti lingura mea?", a intrebat entuziasmat Rares Opariuc, elev in clasa a IV-a la Scoala "St. Barsanescu", in timp ce perfora intr-o placuta de lemn, pentru a decupa un sarpe.

Baiatul a marturisit ca mama lui era, de asemenea, incintata de ceea ce lucrase. "Prima data am facut o lingura de lemn cu motivul popular «pomul vietii». Mama mi-a zis ca e foarte frumoasa si ca sa mai fac doua. Am lucrat si placute de lemn, nu numai linguri. Imi place foarte mult, vreau sa fac asta toata ziua", a mai completat Rares. "E o ocazie minunata de a invata si altceva", a adaugat Andrei Lupu, elev in clasa a VII-a la Colegiul National, in timp ce tinea in palma un medalion pe care singur il sculptase.

Daca atelierul de sculptura a atras mai ales baieti, cel de pielarit a reunit, in egala masura, fete si baieti. "E singurul care imi place si care ma ajuta sa fac economii. Pina acum am facut doua genti mai mici, o geanta mai mare, o pereche de opincute, iar acum lucrez la un suport pentru chei", a spus Octavian, elev in clasa a III-a la Scoala "Gh. Asachi".

Fetele au venit in numar mai mare la atelierul de confectionat bijuterii din margele. Maria Buju, eleva in clasa a VI-a la Scoala "Alexandru cel Bun", lucra de dimineata la un colier din margele foarte mici si spera sa il termine pina la sfirsitul programului. Linga ea, pe masuta, avea prinse intr-o agrafa toate bratarile din margelute pe care le confectionase. "Le pastrez pentru mine, dar o sa si daruiesc o parte din ele. Acum le tin pe toate aici pentru ca la finalul taberei o sa facem o expozitie", a spus Maria.

Batrinii care treceau ieri prin parcul Copou ii priveau cu admiratie pe copii in timp ce lucrau sub indrumarea mesterilor populari. "Ia uite ce dragut! Altii bat mingea in scara blocului sau fac prostii. Uite ce copii harnici si cuminti!", exclamase o doamna in virsta.

Comentarii