2002, un an tot auster

miercuri, 03 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 2002, un an tot auster

"Politica fiscala promovata in proiectul de buget pentru 2002 urmareste scaderea ponderii veniturilor bugetului consolidat in Produsul Intern Brut de la 32,7%, in 2001, la 31,8%, in 2002, precum si scaderea ponderii in PIB a impozitelor directe comparativ cu cele indirecte", a spus Mihai Tanasescu. El a adaugat ca proiectul de buget pe 2002 "contureaza o politica fiscala usor restrictiva" care vizeaza, in principal, restructurarea si prioritizarea cheltuielilor in raport cu posibilitatile si reformele pe domenii de activitate, precum si eficientizarea deciziilor de politica bugetara. Tanasescu considera ca principalele politici sectoriale pentru 2002 sint legate de sustinerea politicilor sociale si de acompaniament social. "Vor fi alocate fonduri importante catre sectoarele economiei reale, cum ar fi industria, agricultura, transporturile, comunicatiile, mediul si apele, dar si catre asistenta sociala, invatamint, sanatate, aparare, ordine publica si siguranta nationala, avind in vedere necesitatea restructurarii si modernizarii acestui sector in perspectiva aderarii la NATO si la Uniunea Europeana", a precizat ministrul Finantelor.
Referitor la evolutia economica a Romaniei in acest an, el a declarat ca exporturile in 2001 vor fi cu 14,8% mai mari fata de anul anterior, in vreme ce importurile vor creste cu 21%, iar contul curent al balantei de plati externe va avea o crestere preliminata de 923 milioane de dolari. Cresterea importurilor este determinata in principal de evolutia ascendenta a achizitiilor externe de resurse energetice si de masini si utilaje, a precizat ministrul Finantelor Publice.
"Deficitul bugetar proiectat pentru acest an este de 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB), iar cel inregistrat la 31 august, de 2,4% din PIB, se mentine in limitele previzionate, in principal datorita influentelor favorabile ale bugetelor locale, a fondului pentru plata ajutorului de somaj si a fondului de asigurari sociale", a mai spus Mihai Tanasescu.
Potrivit ministrului Finantelor, PIB al Romaniei va creste in termeni reali cu 4,5% in acest an, formarea bruta de capital fix (investitiile) va avea o crestere de 10%, veniturile salariale vor fi cu 4% mai mari ca in anul 2000, iar ritmul de crestere a cererii interne va fi de 4,2%.
Tanasescu considera ca in sectorul agriculturii se va inregistra, la sfirsitul acestui an, o crestere de 3% fata de anul 2000, iar productia industriala se va majora cu 5,6%. Activitatea din domeniul constructiilor va fi cu 7,5% mai mare, iar in sectorul transporturilor se va consemna o crestere a activitatii de 4,6%. Discutiile dintre conducerea Ministerului Finantelor Publice (MFP) si reprezentantii patronatelor si sindicatelor din Romania vor continua vineri. MFP va purta discutii in zilele urmatoare, pe tema proiectului Legii Bugetului de stat si a Legii Bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul viitor cu partidele politice si cu reprezentantii Consiliul Economic Social. (M.P.)

Comentarii