Au inceput oficial negocierile de aderare la UE

miercuri, 16 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Au inceput oficial negocierile de aderare la UE

Negocierile de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana au fost lansate oficial ieri, la Bruxelles, in cadrul Conferintei interguvernamentale a largirii UE. "Europa este de partea cea buna a istoriei", a declarat, dupa conferinta, ministrul roman al Afacerilor Externe, Petre Roman. Seful diplomatiei roman i-a informat pe ministrii de externe din cele 15 tari UE si pe reprezentantul Comisiei Europene ca Romania si-a propus sa devina membru al UE la 1 ianuarie 2007. Romania va primi pina la aderare, in fiecare an, 600 milioane de euro, fonduri care se vor concentra pe domeniile agricol, transporturi si protectia mediului, a declarat comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen. UE este satisfacuta de stabilizarea macro-economica din Romania si de solutiile in cazul copiilor institutionalizati, a mai spus comisarul european. Conferinta interguvernamentala s-a desfasurat sub forma unor reuniuni separate intre ministrii de externe din UE si comisarul european al extinderii, pe de o parte, respectiv fiecare dintre cele sase tari a caror invitare a fost decisa la summitul de anul trecut de la Helsinki.
Verheugen a mai afirmat ca Romania trebuie sa faca fata "unui proces (de adaptare economica si legislativa, n.r.) foarte dificil si complex", dar are avantajul de "a dispune de un consens politic foarte puternic" in favoarea aderarii la UE. Primul ministru de Externe audiat, dintre cei ai candidatilor, a fost cel al Maltei, Joseph Borg, care a transmis vointa tarii sale de "a fi gata pentru aderare cel mai tirziu in 2003". El considera ca, printre noii candidati, tara sa este una dintre cele care au posibilitatea de a ajunge din urma trenul negocierilor deja incepute cu tarile din "primul val" al procesului de extindere (Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Estonia, Cipru si Slovenia). Malta a primit statutul de candidat in 1990, pregatindu-se pentru aderare pina in 1995, inainte de schimbarea de guvern care a determinat retragerea candidaturii. Urmatoarele alegeri au dus la schimbarea guvernului, care a revenit asupra deciziei, reactivind procesul de aderare la UE.
Dupa ministrul maltez de Externe, a fost rindul sefilor diplomatiilor romana, Petre Roman, si slovaca, Eduard Kukan. In privinta Slovaciei, Verheugen a declarat ca aceasta tara trebuie "sa ajunga din urma tarile din primul val, gratie programului sau ambitios, acum, cind beneficiaza de un guvern care corespunde normelor democratice europene". El a facut referire la faptul ca Slovacia nu a fost primita in primul val de negocieri din cauza masurilor autoritare ale guvernului precedent al lui Vladimir Meciar, inlocuit in urma alegerilor din 1998.
Toti noii candidati trebuie sa depaseasca, in urmatorii ani, examinarea a circa 30 de capitole de legislatie si proceduri privind aquis-ul comunitar al UE.
Pe soclul statuii lui Lenin din Capitala filfiie steagul UE
Primarul sectorului 1 al Bucurestiului, George Padure, a arborat ieri pe soclul statuii lui Lenin din Piata Presei drapelele Romaniei si Uniunii Europene. Steagurile au fost fixate intr-un suport metalic, iar soclul, deteriorat cu prilejul scoaterii statuii intemeietorului primului stat comunist, in 1990, va fi placat cu granit. In ultimii ani, soclul a fost folosit cu ocazia mai multor actiuni anticomuniste sau ale artistilor autohtoni. Actiunea, finantata cu 18 milioane de lei, de catre primar, a inceput la ora la care, la Bruxelles, au inceput oficial negocierile de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. "Cit de lung a fost drumul de la Lenin la Europa Unita am vazut si am simtit cu totii. Astazi am ajuns la o intersectie – aceea cu Europa", a spus Padure. (M. PASCU)

Comentarii