Bunele maniere prezidentiale

joi, 10 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Bunele maniere prezidentiale

A lucra in domeniul protocolului inseamna a face un slalom cu eleganta, dar si cu fermitate. Orice demnitar, orice persoana publica din intreaga lume trebuie sa se supuna unor reguli de comportament, de conjunctura, de curtoazie, impuse de diferiti factori, numite generic "reguli de protocol". Ele difera de la o tara la alta sau chiar de la o institutie la alta, fiind influentate de cultura si obiceiurile fiecarui popor, precum si de anumite practici acceptate la nivel regional sau chiar international.
Principalele deosebiri in domeniul protocolului rezida din traditia specifica fiecarei natiuni. Sint renumite din acest punct de vedere tarile din lumea araba, popoarele asiatice, ca si marile Case Regale din Europa. Toate aceste reguli de protocol au pornit de la inradacinarea anumitor cutume. Ele inseamna insa mai mult decit pastrarea unor traditii. Mentinerea si respectarea lor presupune munca "invizibila" a numerosi oameni, care stabilesc toate detaliile vizitelor si intilnirilor demnitarilor in cele mai mici amanunte, de la locul unde au ele loc, timpul alocat, invitatii, asezarea meselor, pina la meniu. Desi nu are o traditie lunga si renumita in domeniu, si nici o lege care sa reglementeze clar regulile de protocol, exista si in Romania o tendinta de stabilire a unor linii generale in acest sens. Si aici "tonul" este dat la cel mai inalt nivel, adica de la institutia prezidentiala, pentru ca imaginea tarii este creata de cei care o conduc, iar prima persoana in stat este presedintele.
Diferentele Constantinescu-Iliescu
Pe de alta parte, exista anumite diferente chiar si in domeniul protocolului intre administratia Constantinescu si administratia Iliescu. Actualul sef al protocolului de la Palatul Cotroceni, Dumitru Honciu, a prezentat, in interviul acordat agentiei Mediafax, principalele reguli de protocol care se intilnesc in special in organizarea vizitelor sefilor de stat din diverse tari in Romania. Ele se deosebesc in functie de felul vizitei: de stat, oficiala sau de lucru. Honciu a precizat faptul ca, de regula, primirea oficiala a unui sef de stat se organizeaza la Palatul Cotroceni. Dar, avind in vedere importanta si regulile protocolului in tara al carui presedinte viziteaza Romania, primirea poate fi organizata la Aeroportul Otopeni, asa cum s-a intimplat cu ocazia recentelor vizite oficiale la Bucuresti ale presedintilor Republicii Egipt si Republicii Liban, Hosni Mubarak si Emile Lahoud.
Indiferent daca primirea se face la Cotroceni sau la Otopeni, in cazul unei vizite de stat, ea presupune prezenta garzii de onoare care intoneaza imnurile celor doua state, 21 de salve de tun, iar in final defilarea garzii. Specific vizitelor de stat, care sint considerate drept cele mai importante, este faptul ca durata lor este de trei sau patru zile si presupun, in afara intilnirilor oficiale, vizitarea unei regiuni din tara. In cazul vizitelor oficiale, ceremonialul presupune doar prezenta garzii de onoare, care intoneaza imnurile nationale. De obicei, aceste vizite au o durata cuprinsa intre citeva ore si doua zile.
Protocolul vizitelor de lucru
Vizitele de lucru nu presupun un ceremonial al primirii la care sa participe presedintele tarii. Oaspetele este intimpinat la aeroport de un membru al Guvernului si de un director de protocol din cadrul ministerului roman de Externe, precum si de ambasadorul tarii respective la Bucuresti. Acest ceremonial a fost respectat atit in mandatul fostului presedinte, Emil Constantinescu, cit si in mandatul presedintelui Ion Iliescu. Totusi, in cei patru ani in care s-a aflat la conducerea tarii Constantinescu, nu a fost organizata nici o primire oficiala la Aeroportul Otopeni, ci doar la Palatul Cotroceni. Exista insa obiceiul ca la orice plecare sau sosire a presedintelui Constantinescu pe aeroport sa fie prezenta garda de onoare. Practica la care Ion Iliescu a renuntat, considerind ca este suficienta prezenta jalonierilor. Iliescu a renuntat si la convocarea la aeroport la plecarile si sosirile din diferite vizite, in afara celor oficiale sau de stat, a primului ministru, a ministrilor si a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor. Astfel, el este insotit in aceste situatii doar de catre consilierii sai.
Plantatul copacilor
In perioada 1996-2000, devenise o obsnuinta ca sefii de stat care vizitau Romania sa planteze cate un pomisor in curtea Palatului Cotroceni, practica intilnita si in alte tari. S-a renuntat insa si la aceasta, deoarece, negasindu-se un alt teren, a fost ales in acest scop fostul aerodrom al Palatului. Acesta a fost acoperit, intr-adevar, cu pamint afinat, dar baza fiind din beton, se pare ca nu vor avea o viata prea lunga copaceii prezidentiali. In plus, spatiul nu este foarte mare si, inevitabil, la un moment dat ar fi trebuit intrerupt acest obicei. Aceste citeva reguli reprezinta doar o mica parte a protocolului. Activitatea in acest domeniu presupune o munca mult mai minutioasa. Organizarea vizitei unui sef de stat incepe cu aproximativ doua saptamini inaintea sosirii acestuia cu partea de documentare – de la regulile de protocol din tara respectiva pina la comportamentul demnitarului, la hobby-uri si chiar la ce maninca. Incepe apoi organizarea propriu-zisa in cele mai mici amanunte si informarea presedintelui Iliescu si stabilirea programului. In timpul vizitei, tot protocolului ii revine sarcina de a se asigura de respectarea programului (stabilit la minut) si de desfasurarea fara incidente a acestuia. De aceea, asa cum remarca si presedintele Libanului, Emile Lahoud, in vizita oficiala in Romania "daca se mai poate discuta cu teroristii, cu protocolul nu". Prin urmare, cu eleganta, dar si cu fermitate, responsabilii cu protocolul trebuie sa intervina, chiar si in intilnirile dintre presedinti, si, cu degetul pe ceas, sa anunte ca totul are un sfirsit. Este oare o sansa sau doar o simpla meserie? Cine dicteaza – demnitarul sau protocolul?
Este vorba de bune maniere la nivel inalt sau de o arta? Dumitru Honciu aprecia, citindu-l pe seful protocolului francez, ca angajatilor din acest domeniu trebuie sa li se dea tema, iar de aici porneste creatia. (Ioana CAMPEAN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii