Cine fura mai mult din conducte?

vineri, 26 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Cine fura mai mult din conducte?

Oficiali guvernamentali spun ca spargerea conductelor de petrol convine societatilor care le patroneaza. Angajatii acestora fura inzecit si pun paguba in spatele spargatorilor
Constructiile ridicate deasupra conductelor magistrale de petrol, folosite ca paravan pentru furtul de combustibil, vor fi demolate, a anuntat ieri, la teleconferinta cu prefectii, premierul Adrian Nastase. "As vrea sa-i rog pe cei care locuiesc sau lucreaza in aceste cladiri sa-si gaseasca alte terenuri de locuit sau de lucru, pentru ca aceste constructii de deasupra conductelor de petrol nu vor mai ramine mult timp acolo", a spus Nastase. "Unele zone sint adevarate enclave de infractionalitate, unde nici primarii, nici politistii localitatilor, nici prefectii nu se implica in eradicarea acestor fenomene", a spus Nastase.
Cauza furtului de combustibil se regaseste si in faptul ca societatea Conpet a ajuns in proprietate privata si a recurs, pentru supravegherea obiectivelor sale, nu la jandarmi, ci la "tot felul de firme de paza" ai caror angajati au fost prinsi adesea colaborind cu hotii de combustibil, a mai spus Nastase. De asemenea, premierul a mai remarcat o neregula legata de faptul ca, legal, pomparea petrolului prin conducte nu ar trebui facuta in timpul noptii, lucru ce se intimpla totusi "pentru a se justifica raportari de pierderi pe conducta". In acest scop, incepind de vineri, a fost instituit un comandament care sa urmareasca zilnic si sa raporteze neregulile inregistrate in zonele in care este semnalat acest fenomen infractional.
In anul 2001 s-au inregistrat 169 de atacuri la conductele Conpet, cu pierderi de aproape 3400 de tone de produse petroliere, in valoare de 21 de miliarde de lei. La societatea Petrotrans s-au inregistrat 97 de atacuri efective si au fost depistate o mie de cazuri de sustragere, a mai spus Nastase. Primul ministru a adaugat ca este "inadmisibil" ca politistii sa fie atacati de tigani, astfel ca a anuntat ca o sa cerceteze de ce in asemenea situatii oamenii legii nu pot face uz de armamentul din dotare. "De ce le mai dam aceste arme daca nici atunci cind sint agresati nu le pot folosi? Doar ca sa le utilizeze pentru focuri de artificii sau sa traga in aer de Ziua Nationala? Vom vedea daca nu sint reglementarile statului suficient de clare sau daca nu cumva Politia nu stie sa aplice aceste reglementari", a mai spus Nastase, dind exempul "tarilor civilizate", unde "asa cum cu totii am vazut in filme", Politia poate face uz de arma in anumite conditii.
La rindul sau, ministrul Industriei si Resurselor, Dan Ioan Popescu, a declarat ca va solicita Corpului de control al minsterului, precum si Ministerului de Interne, sa cerceteze fenomenul sustragerilor de combustibili din reteaua Conpet. "Probabil ca interesele din anumite zone de actiune sint mult mai mari", a spus ministrul, care a adaugat ca are "o serie de dubii" in privinta acestor furturi. "Am rugat Ministerul de Interne sa analizam situatia. Cantitatile de titei care lipsesc sint mai mari decit spargerile efective, care mascheaza uneori furturi mai puternice", a mai spus Popescu. (M.P.)

Comentarii