Comemorare in dorul lelii

vineri, 22 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Comemorare in dorul lelii

Revolutionarul Gheorghe Zainea a deschis, joi, sedinta solemna a Parlamentului consacrata implinirii a 11 ani de la Revolutia din decembrie 1989, printr-un discurs in care a cerut judecarea si pedepsirea celor vinovati, in ultimii patru ani, de moartea unor cetateni din cauza lipsei de bani, de medicamente si a cerut premierului desemnat sa accepte revolutionari in Corpul de control al ministerelor, pentru a fi blocat "traficul de interese".
Zainea a declarat ca, "dupa 11 ani, lingaii lui Ceausescu au inceput sa-si arate coltii, pe motiv ca revolutionarii l-au omorit pe Ceausescu".
"Domnilor, acesti lingai au tras in noi dupa 22 decembrie, iar acum au tupeul si neobrazarea sa atraga de partea lor pe oamenii amariti, profitind de saracia lor si le-au cumparat votul cu doua felii de piine si salam", a spus Zainea.
Revolutionarul Zainea s-a adresat ambasadorilor prezenti la sedinta solemna, sfatuindu-i sa isi informeze guvernele ca "poporul roman e muncitor", iar "tara este primitoare pentru toata lumea", avertizind ca nu sintem un popor de cersetori.
In ceea ce priveste guvernarea din ultimii patru ani, el a cerut Parlamentului si Guvernului sa faca dreptate si sa pedepseasca pe cei ce se fac vinovati de moartea unor cetateni din cauza lipsei de medicamente, a banilor si din cauza frigului.
In finalul discursului sau, Zainea a cerut presedintelui si parlamentarilor sa anuleze toate ordonantele care se refera la legile organice si sa instaureze astfel legalitatea.
Cite partide, atitea "revolutii"
Reprezentantii grupurilor parlamentare au evocat in sedinta solemna a Camerei Deputatilor si Senatului, evenimentele petrecute in decembrie 1989, fiecare raportindu-se la partidul din care face parte.
Sergiu Nicolaescu, senator PDSR, a afirmat ca Justitia este responsabila de faptul ca nu au fost judecati "cei impotriva carora s-a luptat in decembrie 1989" si ca o parte din raspundere revine si revolutionarilor. Nicolaescu a spus ca nu exista nici o incercare a Parlamentului de a elabora "chiar formal" o lege a implicarii comunismului intr-un proces istoric, desi acesta "a provocat un numar dublu de victime in comparatie cu regimul carlist sau legionar".
Senatorul PDSR considera ca, dupa Revolutie, s-a creat o noua societate cu toate defectele instalate in societatea comunista: coruptia, abuzul de putere, proletcultismul, represiunea, nepotismul, traficul de influenta, contrabanda, la care s-a adaugat somajul, evaziunea, santajul. "In locul partidului unic am adoptat mafia sub forma mai multor partide unice, care se sprijina pe aceeasi carieristi dornici de putere si capatuire", a spus Nicolaescu, adaugind ca "unii turnatori au devenit politicieni".
Reprezentantul PRM Dorin Lazar Maior a tinut sa precizeze ca PRM nu poate fi etichetat drept extremist sau comunist, atit timp cit in rindurile sale se afla o parte din anticomunistii internationali, si anume revolutionarii din decembrie 1989, adaugind ca nerecunoasterea acestei realizari denota "superficialitate sau rea-credinta".
Opozitia democratica isi aminteste de tineri si de Timisoara
Deputatii Romeo Raicu (PD), Zsolt Szilagy (UMDR) si senatorul Ioan Paun Otiman (PNL) au adus un omagiu tinerilor care s-au jertfit in 1989 pentru libertate. Romeo Raicu a amintit idealurile exprimate de catre tineri in decembrie 1989 la baricada de la Intercontinental, represiunea care a urmat si faptul ca multi dintre cei aflati atunci in primele rinduri sint acum membri ai Partidului Democrat.
Ioan Paun Otiman si Zsolt Szilagy au evidentiat, in principal, izbucnirea revoltei la Timisoara, fara de care nu s-ar fi intimplat nimic. Otiman si Szilagy au apreciat ca faptele marete petrecute in timpul Revolutiei nu au fost urmate de fapte pe masura ale clasei politice. Ei au apreciat ca aspiratiile poporului spre mai bine nu au fost indeplinite si a venit timpul la promisiunile sa nu mai fie simple de vorbe. Potrivit lui Szilagy, una dintre aspiratiile neindeplinite este si ca "toate minoritatile nationale sa contribuie, prin specificul lor, la bunastarea tarii". (Dan POPA)

Comentarii