Constantinescu declara razboi regiilor

joi, 06 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Constantinescu declara razboi regiilor

Presedintele Constantinescu a criticat dur aseara maririle de preturi operate de regiile autonome care furnizeaza servicii catre populatie, afirmind, intr-o interventie televizata, ca aceasta situatie "nu mai poate fi tolerata". Desi a evitat sa explice de ce nu a intervenit mai din timp, seful statului considera ca este "de neinteles ritmul infernal al scumpirilor" practicat de regiile autonome si companiile nationale, care sint intreprinderi cu capital de stat. "La fiecare doua-trei luni, populatia este fortata sa suporte noi majorari de tarife, pe baza unor calcule pe care nimeni nu se oboseste sa le explice. Am cerut primului-ministru sa nu fie de acord cu majorarile nejustificate si sa faca o analiza extrem de riguroasa a modului in care Regiile Autonome si Companiile Nationale isi calculeaza preturile", spune presedintele. El a amintit ca exista regii la care sumele platite angajatilor au depasit 60 la suta din totalul cheltuielilor.
La CONEL, un sef de birou are salariu de ministru
Seful statului a dat si citeva exemple de salarii imense din regii. Astfel, potrivit acestuia, la CONEL un sef de birou are aproape salariul unui ministru. "Fondul de salarii al Conel a reprezentant in 1999 nu mai putin de 0,84 la suta din produsul intern brut, in timp ce intregul buget destinat apararii tarii pe anul trecut a reprezentant 1,6 la suta din PIB" a mai spus Constantinescu. De asemenea, un simplu director de resurse umane la Administratia Porturilor ajunge sa cistige 60 de milioane de lei pe luna, iar la Romgaz, anul trecut s-au acordat membrilor consiliului de administratie indemnizatii in suma de 2,5 miliarde de lei. Tot la Romgaz, salariile nete ale celor 17 directori generali sint de 25-30 de milioane de lei pe luna. La fel, la Locato si Monitorul Oficial, directorii au salarii de incadrare de 36 de milioane de lei si respectiv 46 de milioane de lei, iar, din 15 mai, managerul de la Imprimeria Nationala va avea un salariu de 75 de milioane de lei lunar.
De unde vine aberatia?
Constantinescu a explicat si cum s-a ajuns aici. El spune ca aceasta stare de lucruri a fost posibila numai datorita formei in care a fost adoptata legea 15 din august 1990, care prevede ca nivelul de salarizare se stabileste de organul de conducere a regiei sau societatii comerciale, prevazindu-se doar limita minima a unui asemenea venit. Apoi, prin ordonanta de urgenta nr. 49/1999, completata de o Hotarire de Guvern, s-a prevazut si o limita superioara a acestui prag de salarizare a managerului, care a fost insa fixat la de 44 ori salariul mediu brut pe unitate economica. "In calitate de presedinte al Romaniei, solicit prim-ministrului realizarea in cel mai scurt timp a unui control riguros al modului in care Regiile Autome si Companiile Nationale isi calculeaza preturile, in raport cu o analiza amanuntita a performantelor economice ale acestora. Totodata, consider absolut necesara spargerea monopolului pe acest aceste unitati il au asupra utilitatilor publice. Numai un sistem concurential va putea crea conditiile unei reale performante economice. Il asigur pe primul-ministru al Romaniei de sprijinul meu neconditionat pentru toate masurile pe care le va intreprinde in acest sens", si-a incheiat Constantinescu alocutiunea. (M. PASCU)

Comentarii