Copiii institutionalizati primesc o bataie pe umar de la Guvern

vineri, 01 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Copiii institutionalizati primesc o bataie pe umar de la Guvern

Dupa ce barona Emma Nicholson, raportor pentru Romania al Parlamentului European, s-a declarat extrem de nemultumita de situatia copiilor institutionalizati din Romania, guvernantii s-au intilnit in graba si au incropit o strategie menita sa amelioreze situatia acestora. Noua cale de protectia a copiilor nu schimba mare lucru.
"Noua strategie nationala privind protectia copiilor aflati in dificultate reglementeaza cadrul in care, in urmatorii patru ani, autoritatile centrale si locale, precum si institutiile neguvernamentale pot derula activitati in domeniu, a declarat, ieri, secretarul de stat Brindusa Predescu, seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie (ANPCA). Principiul de baza al strategiei este respectarea interesului superior al copilului, prin asigurarea unui cadru familial pentru fiecare minor aflat in prezent in grija statului. Masurile prevazute pentru perioada urmatoare vizeaza reducerea numarului de copii din institutii, prin prevenirea abandonului si prin integrarea lor in familie (cea biologica, de imprumut ori de adoptie). Este vizata si sensibilizarea familiilor cu privire la drepturile copilului, astfel incit parintii sa fie pregatiti sa isi asume responsabilitatea nasterii sau cresterii unui copil. In paralel, urmeaza sa fie dezvoltate serviciile alternative, prin cresterea numarului asistentilor maternali profesionisti, a aratat Predescu. Numarul institutiilor de ocrotire va scadea, centrele care nu pot fi reorganizate prin divizarea in comunitati restrinse de copii urmind sa fie inchise. In jur de 50 de astfel de institutii ar putea fi inchise chiar in acest an, a apreciat Predescu.
Nu se stie cum vor fi incurajate adoptiile nationale
Pina la sfirsitul anului, in jur de 10.000 de copii ar urma sa fie dezinstitutionalizati, fiind plasati in familii sau in grija unor asistenti maternali profesionisti. Potrivit secretarului de stat, aproape 5.000 de copii au iesit deja din sistemul institutionalizat, in primele cinci luni ale anului in curs.
De asemenea, se urmareste incurajarea adoptiilor nationale, avind in vedere ca infierea este, in fond, o forma definitiva de protectie a copilului, a aratat Brindusa Predescu. Ea a precizat ca familiile de romani care adopta copii vor fi stimulate, dar ca nu s-a stabilit inca in ce mod. Una din variante ar fi scutirea de la plata impozitului pe venitul global pentru o perioada de doi-trei ani, respectiv pe durata monitorizarii copilului infiat, prevazuta de lege. Seful ANPCA a aratat ca autoritatile dispun de resurse financiare pentru a derula, in bune conditii, programul de reforma prevazut in strategia adoptata de Guvern, bugetul Autoritatii pentru 2001 fiind de doua ori mai mare decit anul trecut. Celor aproape 2.000 de miliarde de lei de care dispune Autoritatea li se adauga peste 35 de milioane de euro si peste 30 de milioane de dolari americani acordati in baza unor programe de finantare externa, aflate in curs de derulare. In momentul de fata, statul aloca anual pentru fiecare copil institutionalizat cite 40 de milioane de lei, iar pentru familiile care iau in ingrijire un copil se dau numai cite 500 000 de lei pe luna.
Emma Nicholson explica
Fiecare tara candidata la UE trebuie sa respecte regulile impuse de Uniune propriilor membri si tuturor candidatilor, iar rezultatele negocierilor depind de masura in care sint indeplinite aceste cerinte, a declarat baroana Emma Nicholson, intr-un interviu acordat, vineri, RRA.
Romania, care a inchis numai sase capitole de negocieri, a ramas in urma fata de ceilalti candidati, iar abordarea deficitara a capitolului privind protectia copilului ar putea sa o impiedice sa deschida in mod corespunzator si sa incheie capitolul referitor la justitie si afacerile interne, ceea ce ar avea un efect de incetinire si posibil chiar de oprire a negocierilor pina la rezolvarea problemei. Ritmul si continuarea acestor negocieri depind in totalitate de Romania, a subliniat baroana Nicholson.
Referitor la implicarea autoritatilor romane in situatii care contravin intereselor copilului, raportorul pentru Romania al Parlamentului European a mentionat agentia de adoptii internationale si organizatiile neguvernamentale investite de oficialitatile romane cu responsabilitati in cadrul organizatiilor care se ocupa de copiii institutionalizati. Acestea cistiga bani din inscrierea copiilor romani pe piata internationala de adoptii, in detrimentul interesului copiilor, a afirmat Emma Nicholson.
Baroana Nicholson a aratat ca pina in luna septembrie, cind va fi deschis capitolul referitor la justitie si afaceri interne mai este mult de facut.
(M.C.)

Comentarii