Desi timid, Romania a intrat pe drumul cel bun

miercuri, 04 octombrie 2000, 23:00
2 MIN
 Desi timid, Romania a intrat pe drumul cel bun

Pentru prima data in ultimii ani, oficialii de la Bruxelles recunosc progresele facute de tara noastra pe drumul aderarii la UE, desi nu se feresc sa remarce ca situatia Romaniei ramine inca ingrijoratoare. Deputatii din Parlamentul European au inceput ieri votul asupra rapoartelor privind progresul realizat de tarile candidate pentru aderarea la Uniunea Europeana.
Raportul privind Romania a fost dezbatut de inca de alaltaseara in plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg. Acesta remarca faptul ca au aparut semne de redresare economica a tarii, dar aminteste ca situatia este inca ingrijoratoare la unele capitole. "Romania inca nu indeplineste criteriile economice de aderare dar respecta, in general, conditiile politice", se spune in raport. De asemenea, raportul remarca faptul ca, in general, coruptia, situatia orfelinatelor si integrarea sociala a tiganilor sint in continuare puncte slabe ale Romaniei. Deputatii de la Strasbourg spera ca oricare va fi compozitia guvernului roman dupa alegerile din noiembrie, ritmul privatizarii si al reformelor de stabilizare macroeconomica va fi accelerat.
Deputatii europeni cer autoritatilor romane sa aplice Planul de Actiune si Strategie economica pe termen mediu, prezentat de guvern si aprobat de Comisia Europeana, fara de care Romania va avea mari probleme in indeplinirea criteriilor economice pentru aderare. Raportul atrage atentia asupra coruptiei, problema extinsa ce impiedica structurile politice si administrative romane sa functioneze eficient, si critica ritmul lent al reformei administratiei publice.
Parlamentarii europeni sint ingrijorati de situatia mediului inconjurator care ameninta sanatatea publica in unele zone din Romania. Lipsa prevederilor legislative clare impiedica reforma sectorului agricol si frineaza dezvoltarea economica in general.
Raportul arata ca Romania trebuie sa imbunatateasca fundamental situatia orfelinatelor inainte de a fi primita in UE, progresele de pina acum nefiind suficiente. Deputatii Europeni au insistat ca Romania sa fie eliminata de pe lista neagra a vizelor, pozitie pe care au exprimat-o prin vot in luna iulie, cind au cerut Consiliului de Minstri al Uniunii Europene sa adopte cit mai repede o noua lista a statelor care nu au nevoie de vize pentru a intra in spatiul UE.
Parlamentul Europei propune ca primul val de extindere al UE sa aiba loc pina in 2004, iar urmatorul pina in 2009
Deputatii Parlamentului European au votat, miercuri, rapoartele privind progresul realizat de tarile candidate la aderarea la UE si au cerut ca 2004 sa fie anul in care vor avea loc primele aderari, urmatorul val fiind programat pentru 2009, transmite corespondentul MEDIAFAX la Bruxelles.
Deputatii Europeni cer ca dupa summitul de la Nisa sa se stabilieasca un scenariu clar de aderare a tarilor candidate. Astfel, ei propun ca primele tratate de aderare a celor mai avansate tari candidate sa fie supuse aprobarii Parlamentelor statelor membre ale UE inainte de 2004, cind actualii euro-parlamentari isi termina mandatul, si al doilea val de aderari sa aiba loc pina in 2009. (Dan POPA)

Comentarii