Iliescu promite piine, dreptate si Internet

joi, 21 decembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Iliescu promite piine, dreptate si Internet

Fan al Internetului inca din campania electorala, Ion Iliescu a apreciat, in discursul de investitura, ca "sansa noastra ca natiune este sa asiguram asimilarea noilor tehnologii". De aceea, presedintele a anuntat ca va sprijini elaborarea si promovarea unei strategii nationale in domeniul tehnologiei informatiei, in concordanta cu aceea a Uniunii Europene.
Impartirea echitabila a bogatiei
"In calitate de mediator intre stat si societate, imi exprim convingerea ca sistemul de protectie sociala va deveni coloana vertebrala a solidaritatii nationale si sociale", a declarat Iliescu. El a adaugat ca principala sa prioritate in acest domeniu va fi combaterea saraciei. "Bogatia statului roman trebuie sa fie echitabil impartita intre cei care muncesc pentru formarea ei, iar la finantarea protectiei sociale sa contribuie toti romanii care obtin venituri, in mod proportional cu marimea acestora", a aratat presedintele Iliescu.
Mai multa protectie sociala
Iliescu a pledat, in context, pentru realizarea unei reforme a sistemului de protectie sociala si, in primul rind, a sistemului de pensii. El a adaugat ca va incuraja toate initiativele pentru crearea de noi locuri de munca destinate in special femeilor si tinerilor, precum si infiintarea unui fond special pentru finantarea de locuinte sociale. Iliescu a anuntat ca va propune instituirea unui sistem de recompense si acordare anuala a unui Premiu national de excelenta pentru tineri. Presedintele ales a declarat ca sub coordonarea presedintelui Romaniei va fi elaborata o politica de stat privind conditiile de crestere si educatie ale copiilor, de pregarire profesionala si afirmare sociala. El a prezentat principalele repere ale acestui program: elaborarea unei strategii globale de suport pentru copil care sa nu depinda de conjuncturi politico-economice, a unei legi unice a copilulului, asigurarea accesului universal, gratuit si neproblematic al copiilor la serviciile de asistenta medicala, transformarea institutiilor destinate copilului in asezaminte de tip familial, reviziurea Codului Penal in privinta criminalitatii care implica copiii, configurarea unui sistem coerent de suport financiar al copilului, conditionarea acordarii alocatiei de participare la activitatea scolaa si de ingrijirea copilului la standardele minime obligatorii, sistem educational centrat pe copil si pe cerintele evolutiei sociale.
Intarirea autoritatii statului
Ion Iliescu a afirmat ca, in calitate de presedinte va lupta "cu toata fermitatea" si hotarirea "pentru intarirea autoritatii statului si a institutiilor sale". "Debirocratizarea, depolitizarea si profesionalizarea functiei publice sint conditii esentiale pentru reusita procesului de reformare a statului", a afirmat presedintele. El a aratat ca seful statului trebuie sa vegheze la respectarea principiului separarii puterilor in stat si la conjugarea eforturilor factorilor politici si economici in apararea si promovarea intereselor comune. "Voi veghea ca Justitia si toti cei cu atributii in domeniu sa-si faca datoria, sa se angajeze in lupta de combatere a coruptiei si birocratiei", a declarat Iliescu. El nu a precizat cum se poate implica justitia in combaterea birocratiei.
Dreptate pentru saraci
Presedintele Iliescu a apreciat ca domnia legii poate duce spre normalitatea unei societati civilizate. "Nu mai putem judeca lucrurile cu doua masuri, nu mai putem tolera o Justitie cu doua viteze, ingaduitoare cu cei cu bani si cu relatii in spatiul politic si, pe de alta parte, necrutatoare cu cei care au gresit adesea din nestiinta sau din disperare sociala", a afirmat noul sef al statului.
Credinta trebuie sa ne uneasca
Iliescu a precizat ca va cere Executivului sa acorde cu prioritate mijloace financiare necesare pentru pastrarea ordinii publice, combaterea eficienta a criminalitatii si coruptiei. Pe de alta parte, Iliescu a apreciat ca diversitatea etnica si culturala sint un "mare avantaj" al Romaniei, pe care "trebuie sa-l valorificam eficient". "Sa construim impreuna o cultura a dialogului, a tolerantei si a bunei intelegeri", a afirmat presedintele.
Iliescu a declarat ca va veghea ca Biserica si Armata sa se bucure de prestigiul pe care il merita. "Credinta trebuie sa ne uneasca si nu sa ne dezbine", iar Armata trebuie sa dobindeasca "un statut demn in societate", a aratat presedintele. El a mentionat, in context, ca se impune o depolitizare a structurilor Armatei, precum si o restructurare a CSAT, ca si elaborarea unei noi legi de functionare a Consiliului.
Aderarea la UE este prioritara
Referindu-se la politica externa a tarii, Iliescu a declarat ca prioritatea Romaniei este accelerarea procesului de negociere pentru aderarea la UE. Ritmul integrarii, a adaugat el, depinde de capacitatea institutiilor statului de a conduce eficient procesul de reconstructie economica si sociala. El a apreciat ca exista conditiile necesare pentru recuperarea "raminerii in urma". Iliescu a afirmat ca o problema de actualitate o reprezinta eliminarea vizelor pentru cetatenii romani.
Pe locul doi, NATO
"Pentru a ne asigura securitatea in viitor, integrarea in NATO este singura optiune rationala", a declarat Iliescu, adaugind ca o componenta importanta a viitoarei politici externe romanesti este intarirea Parteneriatului Strategic cu SUA, si in acest sens, Romania "va lucra cu viitoarea administratie americana pentru definirea agendei bilaterale".
Sa nu uitam de Republica Moldova
Iliescu considera, de asemenea, ca relatiile Romaniei cu Republica Moldova sint prioritare si, de aceea, ele vor fi consolidate si extinse. El a aratat ca trebuie "sa muncim cu totii inteligent si sustinut pentru a asigura succesul presedintiei Romaniei la OSCE. "Stim ca nu va fi usor, dar sint ferm hotarit sa respect juramintul pe care l-am facut, astazi, in fata dumneavoastra si a poporului roman", a declarat Ion Iliescu.
La sedinta Parlamentului au participat premierul Mugur Isarescu, Patriarhul Teoctist, ministrul de stat Mircea Ciumara, membri ai Curtii Constitutionale si ai corpului diplomatic. Ion Iliescu a venit insotit de Ioan Talpes, nominalizat pentru functia de consilier prezidential pe probleme de aparare, Corina Cretu – propusa pentru postul de consilier pe probleme de imagine si presa si Octavian Stireanu – nominalizat pentru a fi consilier pe probleme de politica interna.
(Dan POPA)

Comentarii