Legea administratiei publice a fost votata

miercuri, 17 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Legea administratiei publice a fost votata

In ciuda unor divergente de fatada, PDSR si UDMR par sa se inteleaga de minune in Parlament. Ieri, Legea administratiei publice locale, lege care n-a putut fi votata in favoare UDMR in legislatura trecuta, a trecut de Camera Deputatilor. In forma actuala, legea corespunde intru-totul cerintelor Consiliului Europei in privinta minoritatilor.
In localitatile in care cetatenii apartinind minoritatilor nationale reprezinta peste 20 la suta din numarul locuitorilor, autoritatile administratiei locale vor asigura folosirea, in raporturile cu acestia, si a limbii materne, in conformitate cu prevederile constitutionale si ale conventiilor internationale, au hotarit prin vot deputatii, in pofida obiectiilor dure ale PRM, dind curs astfel solicitarilor formulate de UDMR la dezbaterea legii administratiei publice locale. Textul adoptat este cel stabilit de Senat, plenul respingind varianta propusa initial de Comisia pentru administratie publica locala, care elaborase, in legislatura trecuta, un alt articol, a carui diferenta fata de varianta Senatului era aceea ca prevedea asigurarea "la cerere" a comunicarii in limba materna in relatiile cetatenilor apartinind minoritatilor cu reprezentantii administratiei publice locale. Varianta Senatului la acest articol a fost adoptata cu 115 voturi "pentru", 48 "impotriva" si 11 abtineri. PRM a cerut eliminarea "acestei teme" din textul legislativ, dar cererea sa nu a mai fost supusa votului, atit timp cit articolul a fost adoptat.
Funar cere ajutorul Europei
Reactiile PRM au fost violente. Ieri, primarul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, secretar general al PRM, a declarat ca noua varianta a legii administratiei publice este abuziva si neconstitutionala si a afirmat ca va sesiza atit Curtea Constitutionala din Romania, cit si forurile internationale. De asemenea, el a declarat ca PRM va cere, in cadrul discutiilor de modificare a Constitutiei Romaniei, eliminarea notiunii de minoritate nationala. "In ceea ce priveste legea administratiei publice locale, noi ne vom adresa Curtii Judecatoresti de la Strasbourg, iar, in termen de doua saptamini, vom sesiza si Consiliul Europei, prin domnul presedinte Corneliu Vadim Tudor, care va face parte din delegatia Romaniei", a afirmat primarul Clujului, precizind ca noua varianta a legii este "un rezultat al santajului aplicat de UDMR noului partid de guvernamint".
Funar apreciaza ca noile prevederi ale legii vor afecta in mod negativ autonomia locala si vor oferi puteri dictatoriale prefectilor, care vor avea posibilitatea de a suspenda, prin emiterea unui ordin, orice demnitar ales arestat preventiv sau trimis in judecata. "Este inadmisibil ca, fara existenta unei hoariri judecatoresti, alesii sa fie suspendati din functie, iar acum, cu ajutorul a 400.000 de lei, cit reprezinta cheltuielile de judecata, doua persoane rau-intentionate pot suspenda din functie orice primar sau consilier judetean sau local", a adaugat Funar. Primarul s-a declarat si impotriva introducerii limbii materne ca a doua limba oficiala in administratia localitatilor in care ponderea unei minoritati nationale depaseste 20%. "Eu va asigur ca, atit cit voi fi primar, in acest municipiu nu se va introduce limba maghiara in administratia publica locala si nu vor exista nici inscriptii bilingve, nici corespondente bilingve care sa plece din Primarie catre locuitorii orasului", a incheiat, pe un ton ridicat, Funar. (Dan POPA)

Comentarii